Móda

Příští zastávka: Fiorucci

Co měli společného Elizabeth Taylor, Jackie O, Madonna a Andy Warhol? Oblibu kultovní módní značky, jejíž legenda znovu ožívá v londýnské čtvrti Soho.
Když se dnes řekne jméno Elio, mnohé napadne hlavní hrdina knihy/filmu Dej mi své jméno. Jenže než tady byl Elio Perlman, byl tu Elio Fiorucci. A jeho život byl o nic méně vzrušující…
Totiž Pearlman byl ještě v plenkách, když se mladý Fiorucci procházel v pětašedesátém roce Londýnem, fascinován tamním děním. Město ho inspirovalo natolik, že si o dva roky později v Milánu otevřel svůj první obchod – dnes bychom řekli „concept store“, stejně eklektický a plný energie, jako byly obchody, které v britské metropoli navštívil. V roce 1974 přišel druhý milánský obchod, o rok později londýnský a další rok už i newyorský. Ten se stal známým coby denní verze Studia 54. Andy Warhol v něm představil svůj časopis Interview, teprve šestnáctiletá Madonna v něm měla svůj první koncert a Jackie O či Elizabeth Taylor si do něj chodily sednout na kávu. 
Móda, kterou Fiorucci prodával, byla vše, jenom ne nudná. Jaká škoda, že se značka na konci osmdesátých let zavřela. A jaké štěstí, že se loni znovuožila, a to přímo tam, kde se zrodila v podobě myšlenky, totiž v londýnské čtvrti Soho. Když se dnes do obchodu na Brewer Street vydáte, buďte připravení, že nebudete vědět, kam dřív s očima. Nový Fiorucci – resuscitovaný Janie Schaffer, bývalou výkonnou ředitelkou značky Victoria’s Secret, a jejím manželem Stephenem – je šťavnatý a sexy. Ihned po loňském otevření obchodu si značku oblíbily například Chloë Sevigny, Gigi Hadid nebo Kendal Jenner a pojistily tak její úspěšný comeback.
V nabídce samozřejmě nechybí produkty s ikonickými motivy značky, ať už jsou to andílci připomínající Raffaelův obraz Sixtinská madona, anebo žena pózující s mečounem. Další cool obrázky si můžete prohlédnout zde v galerii. Ale opravdový klenot ovšem představují džíny. Je klišé psát, že padnou jako ulité, ale – padnou. Aby ne. Byl to koneckonců Elio, který v osmdesátých letech představil vůbec první strečové džíny na světě.
Prohlédněte si v galerii vizuály z archivu značky.