Móda

Nová kolekce H&M Studio: Teď královnou jste vy

Dříve či později nás čeká nový, postpandemický normál doprovázený resetem šatníku. Ať už to ale bude letos, za rok, nebo ještě později, tým designérů stojící za novou kolekcí H&M Studio má jasno: nadcházející sezonu potřebujeme od módy především to, aby povznášela.
Zářijové číslo československé Vogue, strana 148: ve vlasové story Dohladka možná hraje hlavní roli textura účesů, jimž bude patřit letošní podzim, ale jsou to nepochybně také looky z nové kolekce H&M Studio, díky kterým nám s každou další fotografií buší srdce o něco rychleji. Jsou troufalé, jsou avantgardní, a tedy dokonalým protijedem na nenáladu, ať už způsobenou pandemií, nebo jen chladnějšími dny na dohled.
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Přední designéři pojímají často diskutovaný a někdy téměř slibovaný postpandemický restart šatníku pozitivně, ale málokdo popustil uzdu fantazie natolik jako tvůrci kolekce H&M Studio, která bude k dostání na HM.com už od 9. září.
Slovo, které tuto kolekci vystihuje – dokonce se v ní i doslovně objevuje formou potisků – je „queendom“, neboli vláda královny. Tato extravagance a královská opulentnost je vytvořená především díky objemným siluetám: obří péřová bunda, balonová sukně minišatů, široké nohavice kalhot. Přidejte sexy spodní prádlo s excentrickými doplňky a máte šatník plný virtuálně nekonečného množství kombinací, které vás rozhodně chladnými nenechají.
V krátkém rozhovoru kolekci představují Ann-Sofie Johansson, designérka a kreativní poradkyně H&M, jejíž náplní práce je cestovat, sledovat a analyzovat módu. Ann-Sofie navazuje neustále spolupráce s designéry a dohlíží na módní kolekce, které určují, jak svět značku H&M vnímá. Spolu s ní nám na dotazy ke kolekci odpovídá Linda Wikell, která stojí za koncepty kolekcí H&M Studio. Ty musí být pochopitelně originální a správnou volbou stylu, materiálů i barev odpovídat espritu dané sezony. Jaký by tedy měl být nadcházející podzim se zimou?
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Čím je podle vás tato kolekce obzvlášť relevantní pro brzy – doufejme ­– postpandemický svět?
Ann-Sofie: Pandemie znamenala náročné období pro celý svět, takže jsme chtěli vytvořit kolekci, která by pro zákaznice byla zdrojem sebejistoty. Zároveň jsme brali ohled na to, že spousta z nás v uplynulém roce trávila více času doma, takže bylo stěžejní také pohodlí. Ve výsledku i kousky, které jsou řemeslně propracovanější, vyrábíme z pružných, jemných materiálů, a třeba i hodně výrazné šaty získaly takový objem právě proto, aby se dobře nosily.
Linda: Bylo to sice náročné období, ale zároveň nás donutilo přemýšlet. A tým designérů z ateliéru H&M Studio chtěl dát zákaznicím kolekci, co by je povznášela, inspirovala a díky níž by se cítily neohroženě. Řekli jsme si, že pokud nás každičký kousek přímo neudeří na solar plexus, tak zkrátka nesmí projít do finálního výběru.
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Co vás při navrhování kolekce nejvíce ovlivnilo?
Ann-Sofie: Tým designérů začal diskuzí o pojmu „queendom“. Cítili jsme se natolik inspirováni nebojácnými, sebevědomými ženami, které jsou veřejnosti na očích – ať už se pohybují v politice, módě, kultuře nebo sportu –, že jsme na moodboard přidávali stále další a další osobnosti, co podle nás boří hranice.
Linda: „Queendom“ pro nás znamená právě onu neohroženost. Přitom jsme chtěli, aby kolekce byla relevantní vzhledem k současné situaci. Všechno, co na ten pojem navazuje, ať už to jsou vzory, siluety, barevná paleta nebo materiály, proto muselo působit povzbudivě.
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Často se nyní hovoří o resetu šatníku. Považujete kolekci H&M Studio za nástin toho, jak by takový nový šatník mohl vypadat?
Ann-Sofie: Jak už jsem zmínila, pohodlí bude po pandemii klíčové. Mnozí z nás strávili déle než uplynulý rok v teplákách a měkkých pleteninách a podle mě se pohodlí jen tak nevzdáme. Také si myslím, že s potenciálním resetem šatníku budeme všichni věnovat zvýšenou pozornost udržitelnosti. Těší mě říct, že každičký kousek v kolekci obsahuje materiály, co odpovídají principům H&M Conscious. Pro mě je highlightem Vegea, který jsme použili na lodičkách, a který je rostlinnou alternativou živočišné kůže. Také jsme využili recyklovaný polyester k tvorbě legín šatů a péřových bund, anebo organické bavlny v případě košil či mikin a tepláků.
Linda: Je pro nás opravdu důležité, abychom pokračovali v naší udržitelné agendě. V rámci týmu se neustále bavíme o vzrušujících inovativních materiálech, které jsme objevili. Ann-Sofie už některé zmínila, ale můžu dodat, že třeba na šperky jsme použili také recyklovaný zinek s mosazí.
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of H&M
H&M Studio, podzim/zima 2021
Jaká je dívka nebo žena, na kterou při tvorbě kolekce H&M Studio myslíte?
Linda: H&M Studio má velmi širokou základnu zákaznic, takže kolekce nenavrhujeme jen pro jeden typ ženy. Vždy se snažíme vytvářet oblečení a šperky, co jsou extrémně versatilní, takže se bez problémů zařadí do vašeho stávajícího šatníku a můžete je nosit celá léta, kombinovat je nejrůznějšími způsoby. V tomto smyslu jsou velmi demokratické. I když je zákaznice mladá a žije na vsi, daleko od velkého města, musí mít možnost obléct si dramatickou péřovku s třpytivým chokerem a cítit se jako královna.
Máte tipy na to, jak kolekci nejlépe nosit – co kombinovat s čím?
Ann-Sofie: Kolekce H&M Studio jsou koncipované tak, aby nechávaly prostor interpretaci, a my naprosto milujeme sledovat, jak je zákaznice nosí po svém. Můj hlavní tip přesto zní: buďte sebevědomé. Kombinujte objemné siluety s výraznými legínami, robustní boty s třpytivými chokery. Bavte se!