Móda

Kirsten Owen, naše prosincová cover girl

Co jste možná netušili o supermodelce z obálky Vogue, která je právě na stáncích.
Kirsten o kariéře v modelingu nikdy nesnila. Bylo jí šestnáct let a dělala za barem, když ji jedna modelka přemluvila, aby se s ní šla ukázat do agentury. Bookerům se líbila. Trvalo však celý rok, než ji poslali do Paříže. Přestože ve Francii zprvu dostala skvělé zakázky včetně několika obálek, další dva roky téměř nepracovala.
Paradoxně to byl zčásti její odmítavý přístup k módě, co ji později udělalo oblíbenou mezi klienty. Nenosila make-up a její styl byl tak autenticky grunge, až byla nechtěně trendy.
Ve dvaadvaceti letech se Kirsten narodil syn a myslela si, že její kariéra modelky je tím pádem u konce. Odstěhovala se do Santa Fe, rozhodnuta najít si něco jiného. Zanedlouho zazvonil telefon. Volal Helmut Lang. Chtěl ji zpět v Paříži. S Langem spolupracovala více než ostatní dívky. Byla jeho múzou. Spousta jiných návrhářů, od Ann Demeulemeester až po Rei Kawakubo, si ji oblíbila jakbysmet. Karl Lagerfeld jednou dokonce požadoval, aby modelky na přehlídce Chanel chodily přesně jako ona.
Pozítří bude Kirsten čtyřicet osm let a bezesporu se řadí mezi supermodelky. Narozdíl od svých vrstevnic supermodelek, jako je třeba Naomi Campbell, ale není celebritou ani zdaleka. Málokdo ví mnoho o jejím soukromí. Nám během focení v Medzilaborcích prozradila třeba to, že žije se svými dvěma dětmi na kanadském venkově a pěstuje borůvky. Na Slovensko pro Vogue přicestovala ráda. Na této profesi ji láká stále to samé jako na začátku – svoboda a možnost poznávat zapomenutá místa. Překvapilo ji, že u cesty rostou jabloně, z nichž si jen tak mohla utrhnout jablko, anebo že sekáme dříví na tak silné špalky.
Podívejte se na deset jejích přehlídkových looků, které dokazují, jak tvárná, třebaže nezaměnitelná, Kirsten coby modelka je.