Móda

10 rad, jak nakupovat a nezešílet

Nákupy jsou báječná kratochvíle. Pokud vám tedy krátí chvíli a ne celý víkend, na jehož konci doma vybalujete tašky plné věcí, které nejenže nepotřebujete, ale vlastně možná ani nechcete. Prostě jste si je koupili, abyste měli aspoň něco. Fashion Features Editor Martin Váša radí, jak tomu předejít.
1. Nebojte se v oblékání opakovat. Podle mě je na vině Sex ve městě, kde si ani jedna z postav snad nikdy nevzala nic dvakrát. Vlastně to jediné, co se v seriálu ukázalo dvakrát, byl číšník ze třetí série, ze kterého je v šesté sérii rabín. Ups. Snaha o různorodost často končí tím, že beztak nosíte oblíbené kousky dokola a zbylé leží netknutě ve skříni. Pokud nosíte neustále bílé triko a narazíte na skutečně kvalitní, klidně si ho kupte pětkrát.
2. Být věrný ve vztahu je jedna věc, být věrný v módě věc druhá. Sezony plynou, návrháři se mění, rukopis značek jakbysmet. A vy ostatně také. Vyplatí se být otevřený a udržovat si přehled. Jinak se může jednoho dne stát, že se postavíte před zrcadlo zkušební kabinky svého oblíbeného obchodu a v odraze bude stát Samantha, přestože vy jste pořád ještě Charlotte. Anebo ten rabín.
3. Když je řeč o kabinkách – vždy si s sebou berte oblečení ve třech velikostech nejbližších té vaší. Ušetříte se nepříjemného povykování na asistenta prodeje, anebo uvažování, jestli vás někdo uvidí, když ve spodním prádle jen rychle skočíte k věšáku pro menší velikost. (Spoiler alert!) Uvidí.
4. Dále se při zkoušení v kabince posaďte. Pokud dané oblečení během života s vámi čeká i něco pohybově náročnějšího, třeba přemet – udělejte i přemet.
5. Nikdy, nikdy, nikdy si nekupujte boty s tím, že se roztáhnou, a oblečení s tím, že do něj zhubnete, protože budete prostě pár měsíců žít jen o jablkách a vodě z vodovodu. Nebudete. Vydržíte to do večera. A pak si ty nové kalhoty v odstínu slonové kosti pokydáte jídlem z Mekáče.
6. Máte předem stanovený rozpočet? Vyberte si hotovost a platební kartu nechte raději doma. Peníze, které nevidíte, se totiž utrácí o dost snadněji. Zeptejte se Carrie. „Utratila jsem čtyřicet tisíc dolarů za boty a nemám kde žít?!“
7. Občas vás z ničeho nic přepadne mlsná a vy, abyste vůbec přežili, musíte neprodleně vstát a utíkat do města a v nejbližším obchodě si koupit, co já vím, košili? V pořádku. Příště to zkuste vzít přes šatník a podívejte se, co vlastně skutečně potřebujete. Možná zjistíte, že daleko závažnější deficit vykazují kalhoty. V tom případě utíkejte a nějaké si kupte, samozřejmě. Abyste přežili.
8. Jen proto, že na vás něco vypadá dobře, neznamená, že byste si to měli koupit. Dobře si rozmyslete, jestli s tím hedvábným topem, který je po slevě prakticky zadarmo, budete ochotní běhat do čistírny.
9. Ale zase jen proto, že něco nepotřebujete, neznamená, že byste si to koupit neměli. Někdy jdou do slev bezvadné věci, jenom je v danou chvíli člověk nemá jak využít. Co na podzim objevíš, na jaře jako když najdeš.
10. Ptejte se. Vůbec nejlepší způsob, jak nakupovat efektivně a neztratit se někde v obchodním centru, kde vám pak nezbývá, než se schoulit někde v rohu a vystřelit světlici, je jít přímo za asistentem prodeje. A zeptat se.