Móda

Svetry, které můžete nosit od zimy do léta

Svetr je versatilní kus oblečení, který můžete obléknout takřka při jakékoliv příležitosti. Svetry jsou ale především funkční, následují trendy, jejich podoba se sezonu od sezony mění. Nic ale nepokazíte kašmírovým svetrem po mamince nebo vintage cardiganem s norským vzorem. Pro který se rozhodnete?
V každém případě se vyplatí investice do kvality. Pečlivě si proto před každým nákupem přečtěte cedulku na vnitřním švu, abyste zjistili, z jakého materiálu je daný kousek vyrobený. Čím větší podíl vlny se v něm ukrývá, tím lépe, samozřejmě. Ovšem není vlna jako vlna. Často u produktu také hledejte informaci, odkud vlna pochází. A myslete na to, že svetry z čisté vlny vám začnou dost možná brzy žmolkovat, navíc bude třeba prát je v ruce, případně zvolit speciální program v pračce. 
Pakliže si chcete dopřát opravdový luxus, investujte do kašmírového svetru. Příze jsou získávány z koz žijících v Mongolsku, přičemž materiál na jediný svetr pojme vlnu ze tří zvířat. I zde je však produkce stále transparentější, čím dál více organizací i značek dohlíží na kvalitu chovu a podmínky jednotlivých farmářů. 
Oblečení z udržitelného kašmíru prodává například londýnský brand Cashmere in Love, v jehož nabídce nejsou jen svetry, ale také spodní prádlo a loungewear. Komplet kašmírový šatník si můžete pořídit u Extreme Cashmere. A co víc, veškeré oblečení tohoto malého brandu pocházejícího z Amsterodamu je genderless, v univerzálních velikostech. 
Foto: Courtesy of Cashmere in Love
Foto: Courtesy of Cashmere in Love
K designérům pracujícím s pleteninou se hrdě řadí i ikonické Sonia Rykiel a Diane von Furstenberg nebo Britka Margaret Howell. Specialistou je také italská společnost Missoni. 
Za vlněnou velmoc je však díky tradičnímu chovu ovcí dlouhodobě považována Velká Británie. Značka John Smedley vyrábí pletené produkty ve stejné továrně v Derbyshire již od roku 1784. V 60. letech 20. století společnost oblékala Seana Conneryho coby Jamese Bonda, její svetry zbožňovala Audrey Hepburn, Marilyn Monroe a byly k vidění také na členech kapely The Beatles. Kromě vlastních pletenin v současnosti John Smedley vyrábí i pro další značky.
Luxusní brand Sunspel existuje již od roku 1860 a stále přináší inovace — v poslední době se chlubí například kapsulovou kolekcí, která vznikla ve spolupráci s britskou modelkou Edie Campbell. I ta zahrnuje nadčasové svetry.
I na místech, kde si zimu nedokážeme úplně představit, se tuto sezonu zaměřili na pleteniny. Důkazem je Jacquemus, značka, která obvykle prezentuje modely jako stvořené do levandulových polí nebo na přímořské promenády. V kolekci Le Raphia najdete příjemné pletené kousky a cardigany ve zkrácené délce nad pupík či svetrové šaty směle naznačují, že trend pletenin se jistojistě přehoupne i do jara a léta 2023.
Foto: Courtesy of Jacquemus
Foto: Courtesy of Jacquemus
Foto: Courtesy of Jacquemus
Obrovský boom ale zažívá také preppy styl. Svetry s límečkem ve stylu rugby triček nebo košil na polo či golf můžete vidět u Miu Miu. Podobný styl je znát také u nové značky Gigi Hadid GUEST IN RESIDENCE, zatímco influencerka a herečka Gwyneth Paltrow a její úspěšná značka Goop vytvořila ve spolupráci s Lacoste kapsulovou kolekci: ta se samozřejmě točí kolem sporty kousků v tenisovém duchu.
Pokud hledáte něco extra a nechcete ve stejném svetru potkat ve večerce další tři lidi, doporučujeme dvě mladé značky, které si budují skvělou pověst nejen svým precizním designem, ale také etickým zpracováním materiálu a výrobou. V první řadě jde o americké duo Nong Rak, které pracuje výhradně s deadstockovou, cruelty-free, ručně předenou a barvenou přízí. Svou tvorbu poprvé představili v září na newyorském fashion weeku a mají za sebou již druhou spolupráci s Heaven by Marc Jacobs. 
Druhým žhavým tipem je dánská designérka Nadia Wire, která založila značku a pletací dílnu v roce 2020 po studiích na londýnské škole Central Saint Martins. Její jemné feminní střihy s volánky, které doplňuje opakující se proužkový motiv, udělá parádu jak v zimě, tak i v létě.