Móda

Španělská návrhářka, podnikatelka a influencerka Blanca Miró a její surrealistický svět

Eklektická kolekce módního řetězce Reserved, která vznikla ve spolupráci se španělskou stylistkou a designérkou Blancou Miró, byla představená ve Varšavě před několika dny. Dýchne na vás stylem 70. a 80. let, který si možná, stejně jako Blanca, pamatujete ze šatníku svých babiček či maminek.
Tato Španělka není jen influencerkou. Svůj Instagram vnímá jako platformu, kde může představovat vlastní projekty a propojovat se se zajímavými lidmi z celého světa. Ne náhodou stojí za vlastní úspěšnou značkou LA VESTE, pro kterou i navrhuje. Má i značku slunečních brýlí Delarge. A aby toho nebylo málo, na světě je e-shop VASQUIAT, který nabízí kousky brandů z celého světa, na jejichž výběr dohlíží sama Blanca. 
Foto: Dan Beleiu
Blanca Miró x Reserved
Foto: Dan Beleiu
Blanca Miró x Reserved
Foto: Dan Beleiu
Blanca Miró x Reserved
Blanca Miró má pro netradiční věci vkus. Její letošní svatba na Menorce neušla pozornosti Vogue France. Nekonvenční obřad se odehrál ve starém zámku s atmosférickými kulisami a velké překvapení zažil nejeden host. Stejně pojala také oslavu svých 30. narozenin — jako speciální, surrealistický zážitek. 
A z její kreativní vize vytváření snových světů vychází i samotný vizuál k její nové kapsulové kolekci. Kde přišel prvotní nápad?
V šestnácti letech Blanca objevila šatník vlastní matky i babičky a vintage oblečení jí naprosto učarovalo. „Musím říct, že nejvíc na mě zapůsobila propracovanost sak. Důraz na krejčovinu, který jsme trochu ztratili,” vzpomíná Blanca, která chtěla ve spolupráci s Reserved vytvořit svůj vysněný vintage šatník. „Ne každý ale má můj styl rád, je velmi niché, což je dobře. Nemůžu předstírat, že mě každý miluje. Vždycky říkám — jestli tě všichni zbožňují, děláš něco špatně.” A jaká tedy její kolekce je?
„Ve své kapsulové kolekci se vracím ke kvalitnímu zpracování. Nejen k padnoucím střihům, ale ke všem detailům — knoflíkům, lemování, vnitřním štítkům. Právě tyto detaily všechno mění.” Kousky jsou navzájem jednoduše kombinovatelné, ale také jimi můžete dát ostatním věcem ze svého šatníku zcela nový život. 
Kapsulová kolekce přitom pracuje s materiály vhodnými pro období podzimu a zimy (manšestr, vlna a samet). Na vyšší level jednotlivé kousky povyšují sofistikované detaily a výrazné barevné kombinace. Z doplňků zaujme zahrnují hedvábný šátek, zimní čepice, punčocháče s potiskem růží nebo kožená patchworková kabelka. 
Kampaňové fotografie a video od Dania Beleieu vás vtáhnou do snového světa Blancy Miró. Na nebeském pozadí se odehrávají dynamické, surrealistické scény, které jsou charakteristické pro španělské umění 2. poloviny 20. století. 
Rozhovor s Blancou o tom, kde čerpá inspiraci, můžete číst níže. 
Foto: Dan Beleiu
Blanca Miró x Reserved
Foto: Dan Beleiu
Blanca Miró x Reserved
Foto: Dan Beleiu
Blanca Miró x Reserved
Ptáš se někdy sama sebe, co inspiruje lidi, kteří tě sledují?
„Myslím, že můj styl je odlišný, eklektický. Lidé mi řkají, že je zajímají noví návrháři, které se pro ně následně snažím objevovat, aby se k nim skrze mě dostali. Móda je pro mě hra. Hraji svou vlastní hru ve vlastním vesmíru. Vždycky jsem milovala barvy, cítím se v nich bezpečně. Potřebuji ji jako vitaminy.” 
Mohla bys nám dát tipy na vintage obchody v Evropě?
„Pokaždé, když cestuji na nové místo, sbírám tipy na vintage obchody. V Barceloně je Le Swing Vintage, kam vřele doporučuji zajít, mají i nábytek. Majitel je můj kamarád. Je z Kuby a má úžasný vkus. Jedno z dalších míst v Barceloně, kde najdete třeba Yves Saint Laurent kabát ze 70. let, ale i novější zboží z předešlých kolekcí, je Mise en Scene. Často také cestuji do Paříže, kde bydlí můj partner, se kterým vedu značku, a kde jsem si oblíbila  Thanx God I’m a V. I.P. — miluji ten název. Chodím tam v dny, kdy nemám žádné další plány, protože tam pokaždé strávím celé hodiny. Je to velký obchod, mají spoustu věcí seřazených dle barev. Narazíte tám třeba na nádherné kousky od Guy Laroche nebo Emilio Pucci.” 
Jakou radu bys dala lidem, kteří touží nosit barevné, výrazné oblečení, ale nejsou na to dost odvážní?
„Je důležité uvolnit se. Nepřemýšlet o tom, co si ostatní budou myslet. Máte právo si s oblečením hrát. Být přirození, nenutit se. Když nechcete nosit proužky s kytičkami, prostě to nedělejte. Ale nemějte strach. V minulosti jsem se také bála, než jsem se přestěhovala do Londýna. Tam si na ulicích nosí každý, co chce — bláznivé klobouky a šílené sluneční brýle, aniž by ho za to kdokoliv kritizoval. Říkala jsem si, že to taky tak budu dělat. Vrátila jsem se tedy do Španělska — a stala se proměna. Protože jsem objevila samu sebe. A nechtěla se vracet zpátky do doby, kdy mě sužovaly obavy.”
A jak ses dostala k navrhování oblečení?
„Ráda se vyjadřuju prostřednictvím designu. Rozhodla jsem se proto pro vlastní projekty, protože mi připadalo, že jenom práce na sociálních médiích a postování outfitů mě nenaplňuje. Pracovat s týmem lidí na něčem hmatatelném, na vlastní vizi, mě maximálně uspokojuje.” 
Model: Blanca Miró
Photography and direction: Dan Beleiu
Styling: Michał Koszek @Visual Crafters
Stylist’s assistant: Leia Gomez
Make-up: Wilson
Hair styling: Łukasz Pycior
Set design: Ania Witko
Music: Jan Garritsen - Lady in Disguise / Premium Beats
Sound: Studio Głośnoł 
Production: Warsaw Creatives
Kolekci Blanca Miró x Reserved najdete v pražské prodejně v OC Nový Smíchov.