Móda

High school drama

Zatímco část světa vidí školní uniformy jako něco cool a čerpá z nich inspiraci do každodenních outfitů i halloweenských kostýmů, národy, jež v nich strávily čtrnáct let života, pravděpodobně stejné nadšení nesdílí.
Foto: Profimedia
Clueless
Foto: Profimedia
Gossip Girls
V Anglii, kde povinná školní docházka začíná ve čtyřech letech, jsou uniformy brány jako standard. Některé školy dovolují prvňáčkům nosit teplákovou soupravu, než dojde na silonové košile (protože ty se nemačkají), vlněné kraťasy a šatovky (protože k nim můžete nosit tradiční nadkolenky). Pokud se jedná o vyhlášené privátní školy, ty nařizují i pokrývku hlavy jako slaměný klobouk nebo čepici s kšiltem. Přísná uniformnost má samozřejmě dopad na to, jak se děti oblékají o víkendu a ve volném čase, hlavně teenageři. Na druhou stranu muži potom nemají problém nosit do práce obleky a ženy zase častěji šaty a sukně. Dress code ve škole nahrazuje dress code v zaměstnání. Páteční “jeans Fridays” to zachraňují, nebo ne?
Foto: Courtesy of Acne Studios / Isidore Montag / Gorunway.com
Acne Studios, Fall 2022
Foto: Courtesy of Christian Dior / Alessandro Lucioni / Gorunway.com
Christian Dior, Fall 2022
Foto: Courtesy of Coperni
Coperni, Fall 2022
Foto: Courtesy of Burberry
Burberry, Fall 2022
Foto: Courtesy of Louis Vuitton / Filippo Fior / Gorunway.com
Louis Vuitton, Fall 2022
Foto: Courtesy of Miu Miu / Filippo Fior / Gorunway.com
Miu Miu, Fall 2022
Školní uniformy bezpochyby inspirovaly a stále inspirují módní svět a promítají se do pop-kultury. Existuje nespočet filmů a seriálů, nejen ze školního prostředí, kde jsou uniformy ústředním artiklem kostýmů. Často modifikované, aby vypadaly atraktivně, nemají většinou s realitou nic moc společného. Původně zamýšlené jako znak příslušnosti ke stejné škole a povznesení skupinového ducha a hrdosti, mimo školní prostředí jsou prvky uniformy brané jako element, kterým na sebe můžete upozornit. Nejen v zemích západní Asie jsou hlavně dívčí uniformy sexualizované a jsou středobodem erotického a pornografického průmyslu. 
Díky seriálům jako Gossip Girl, Euphoria nebo Sex Education bude školní téma navždy in. A to i proto, že do školy jsme chodili všichni a trocha nostalgie jednou za čas neuškodí. Thom Browne má uniformy přímo vepsané do DNA brandu, skládané ultra minisukně Miu Miu už prosákly i do mainsteamového oblékání. Coperni nebo Raf Simons ve svých posledních kolekcích pracují se školním archetypem po svém. Límečky, propínací svetry, nadkolenky a kostkovaný tvíd. Známe je z kultovních filmů Praštěná holka (Clueless), Nebezpečné známosti (Cruel Intentions), Čarodejky (The Craft) a Škola života (An Education), chceme si je taky obléknout?