Móda

Lucie a Luke Meierovi: Lekce v jednoduchosti podle Jil Sander

Jil Sander kdysi prohlásila, že “není snadné se dobře oblékat” (a už vůbec není jednoduché dobře navrhovat oblečení). Nicméně Lucie a Luke Meierovi, kteří od roku 2017 společně zastávají post kreativních ředitelů značky, působí dojmem, že jim to jde bez námahy. A vyrovnaně vypadají i během našeho setkání v Miláně pár dní před představením nové kolekce pro podzim a zimu 2019.
Manželská dvojice žije a dýchá sofistikovaností a jednoduchostí, jakou je Jil Sander proslulá. “Nemyslíme na minulost. Jde o pokrok, pohyb vpřed,” říká Lucie Meier a dodává, že nejúčinnějším způsobem, jak toho docílit, je “neustávající dialog”.
Ten by zřejmě mohl být tajemstvím nejen zdravého podnikání, ale také jejich manželství. Pár se setkal během studií na módní škole Polimoda ve Florencii. Jsou manželi 11 let, z toho pět strávili skoro 10 000 km daleko od sebe. Luke pracoval v New Yorku jako kreativní ředitel Supreme (je také spoluzakladatelem OAMC) a Lucie v Paříži působila v módním domě Christian Dior (dříve pracovala také pro značky Balenciaga a Louis Vuitton). 
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Zkoušky jsou v plném proudu a tým návrhářů soustředěně upravuje modely. Pro některé designéry jsou tyto změny na poslední chvíli mimořádně stresující, ale Meierovi je považují za rozhodující okamžiky, kdy vybírají, co funguje a co ne.
Když manželé připravují návrhy pro novou kolekci, staví víc na tom, co jí předcházelo, než aby začínali úplně od začátku. “Byli jsme velmi spokojeni s kolekcí jaro/léto 2019 a s geometrickými tvary a siluetami, které jsme vytvořili,” říká Luke. Na začátku každé sezony dají svému týmu zadání, podle kterého mohou rozvíjet nápady, nad kterými se poté sejdou u dřevěných návrhářských stolů, kterých je studio plné. “Je mezi námi opravdové porozumění, máme hezký vztah,” pokračuje a vysvětluje, že polovina týmu už u značky působila dříve a polovina přišla s nimi. “Nepotřebujeme být tak přesní, abychom říkali: tady máte obrázek, držte se ho. Jde spíše o celkový dojem.”
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Lucie popisuje, že v aktuální kolekci se snažili vytvořit zimní oblečení, které je “objemné, ale současně jemné, nikoliv jen hromada vrstev". Žakárový vzor na šatech doplňují vlákna připomínající pestíky, které vyvolávají dojem pohybu plynoucího až k jemným zlatým visacím náušnicím. Jeden kabát z plsti v barvě holubičí šedi zdobí lemování, které u klop vytváří optický 3D klam, zatímco mnoho z šatů z kolekce má odříznuté části, aby se odkryly další vrstvy nebo odhalila kůži.
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Takové vytváření prostoru a lehkosti je téměř dokonalým vyjádřením japonského estetického konceptu “ma”. V loňském roce strávili Meierovi nějaký čas na cestách po prefektuře Šimane, horské řídce osídlené oblasti na jihozápadě Japonska. Ačkoli v zemi vycházejícího slunce byli předtím několikrát, poprvé se vydali mimo velká města. “Myslím, že nás tato cesta ovlivnila, aniž bychom si to uvědomovali,” říká Luke.
Ale vliv Japonska je znát i na vědomé úrovni. Pro několik temně modrých modelů návrháři použili látku z města Kodžima, oblasti známé jedinečnou barvicí technikou. Jeden kousek, který odkazuje na ochranný oděv šermířů, nese na přední straně obraz volavky připomínající eleganci japonského dřevořezu.
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
“Nechceme, aby cokoliv vypadalo příliš ornamentálně. Mělo by to působit známým dojmem, všechno má v těchto návrzích nějaký účel. Všechno je tam z nějakého důvodu, nikdy jen na ozdobu," vysvětluje Luke. 
Dvojice popisuje svou práci jako “velmi autobiografickou”. Lucie je žena, kterou mají na mysli, když navrhují. A pro ni je jedna věc prvořadá, a tou je pohodlí. “Když dáte dohromady outfit, ale necítíte se v něm pohodlně, bude vás celý den obtěžovat. Myslím, že se člověk cítí dobře, když je dobře oblečený,” říká a téměř přitom opakuje úvodní slova Jil Sander. 
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson
Foto: Toby Coulson