Móda

(R)evoluce těhotenského stylu: Od Demi Moore až po Rihannu

Těhotenský šatník je čím dál tím diskutovanější téma, které v poslední době otevřela hlavně Rihanna. Své nastávající mateřství oznámila na začátku tohoto roku a od té doby mohou všichni nechat oči na jejích outfitech. Nebyla ale zdaleka první, která si dovolila ukázat své rostoucí břicho na odiv jinak, než bylo do té doby zvykem. Kdo další a jak přepisoval pravidla těhotenského oblékání?
Foto: Kevin Mazur/Getty Images for Fenty Beauty by Rihanna
Rihanna, 2022
Pointa Rihannina oblékání není zdaleka v tom, co nosí. Mnohem zajímavější je sledovat to, co nenosí. Vybírá si totiž věci, které její rostoucí břicho odkrývají, nebo ještě lépe — nechávají zcela odhalené. Na květnové obálce americké Vogue Rihannu vyfotografovala Annie Leibovitz v poloprůhledném oranžovém overallu značky Alaïa. Tomu ale předcházelo zpěvaččino entrée na přehlídku Gucci v Miláně. Po boku otce jejího očekávaného dítěte, amerického rappera Asap Rockyho, se blýskla v latexovém crop topu se saténovými kalhotami s motivem čínského draka. Outfit od Gucci doplnila také falešnou kožešinou v levandulové barvě a metalickou čelenkou.
Foto: Getty Images
Rihanna a Asap Rocky na přehlídce Gucci, Milan Fashion Week 2022
„V žádném případě nepůjdu nakupovat do oddělení pro těhotné. Sorry, na to je oblékání příliš zábavné,“ uvedla Rihanna v rozhovoru s Chimou Nnadi pro Vogue. Čtyřiatřicetiletá zpěvačka na sebe strhla veškerou pozornost také na přehlídce Off-White v Paříži v kožených, broskvově oranžových minišatech. „Líbí se mi to. Užívám si, že se nemusím starat o to, jak břicho zakrýt,“ prohlásila popová ikona a zakladatelka kosmetické značky Fenty pro magazín People a dodala, že právě odvážné oblečení jí pomáhá cítit se sebevědoměji. „Ač se cítím jako baculka, je mi to úplně jedno. Je to přece dítě!“ Originální módní filozofii korunovala, když na pařížskou přehlídku Dior vynesla zcela průhledné černé šaty s krajkou. Šaty průhledné být původně neměly, ovšem Rihanna se společně se svým dvorním stylistou Jahleelem Weaverem rozhodla, že to tak bude více odpovídat nastolenému stylu. Pro americkou Vogue pak uvedla, že právě v tomto outfitu se za své těhotenství cítila vůbec nejlépe. 
I tento projev sebejistoty přivítali s nadšením nejen její fanoušci, ale také kolegové. Podpořila ji například Jada Pinkett Smith, manželka Willa Smitha, herečka a moderátorka talk show Red Table Talk, která v minulosti podobně jako Rihanna razila odvážný těhotenský styl oblékání. „Kdo říká, že nemůžete nosit průhledné oblečení když jste těhotná?“ napsala Smith na svůj Instagram a sdílela fotografii zpěvačky v průhledných šatech vedle své vlastní fotografie z předávání cen Grammy roku 1998. Když Jada čekala svého dnes už třiadvacetiletého syna Jadena, vykročila tehdy na červený koberec v nebezpečně průsvitných třpytivých šatech. 
Foto: Getty Images
Jada Pinkett Smith na 40. ročníků předávání cen Grammy, 1998
Odhalené těhotenské bříško ukázala v roce 2003 také herečka Kate Hudson na filmovém festivalu v Benátkách. Průhledných krajkových šatů se nebála o dvanáct let později ani Kim Kardashian na přehlídce Givenchy nebo na Gala večeru LACMA. V roce 2019 otěhotněla modelka Ashley Graham, která se pro změnu neváhala ukázat v  latexových šatech od Vex Clothing. Na flitrovanou róbu od Petera Dundase těhotné Beyoncé (na cenách Grammy v roce 2017) si také jistě vzpomenete. 
Mezitím nastaly i další zásadní změny v pohledu na těhotenství. První z nich se netýkala ani hereček či zpěvaček, ale modelek. Na runway totiž až do roku 2009 těhotné modelky zásadně nevstupovaly. To změnil Jean Paul Gaultier. Pro devetenáctiletou Jourdan Dunn, která byla akorát v sedmém měsíci, vytvořil návrh na míru. Pak přišly další těhotné jako Miranda Kerr, Alessandra Ambrosio, již zmíněná Ashley Graham, Lily Aldridge, ​​Ashleigh Good nebo modelka Slick Woods na přehlídce spodního prádla Savage x Fenty navrženého právě Rihannou. Další tabu bylo prolomeno v roce 2003, kdy se na cover Vogue blýskla americká herečka a modelka Brooke Shields. Žádná jiná viditelně těhotná žena se do té doby na obálce Vogue neobjevila. Předběhla ji ale Demi Moore na obálce Vanity Fair v srpnu 1991. Její nahá fotografie ovšem vyvolala obrovskou kontroverzi i mezi matkami, které spekulovaly o tom, že by žena jako těhotná neměla být vůbec sexuálně objektivizovaná. Mimochodem, Demi Moore i Brooke Shields fotila Annie Leibovitz, ta samá umělkyně, jíž pózovala pro obálku Vogue i Rihanna v očekávání. 
Pohled na těhotenství se přitom mění už po celá staletí. V dávných dobách bylo uctíváno, ale ve středověku se našlo i období, v kterém se jiný stav považoval za hanebný. Pro muže bylo naprosto nepřípustné, aby viděli porod, popisuje Randi Hutter Epstein v knize Get Me Out: A History of Childbirth from the Garden of Eden to the Sperm Bank. Možná právě tady vznikl v ženách jakýsi stud a nutkání těhotenství skrývat či alespoň ho přehnaně nevystavovat. I ve viktoriánském období korzetů šlo o ryze privátní záležitost. Některé ženy byly schopné kvůli vosímu pasu své nenarozené dítě i ohrožovat. Ve 20. letech 20. století se pak ženy začaly feminizovat. Toužily po volnějších šatech od Coco Chanel a mohly konečně kouřit cigarety nebo vyrážet ven bez doprovodu. Lane Bryant, lithuánská imigrantka, tehdy také vytvořila v USA první kolekci těhotenského oblečení a odstartovala revoluci v dámském módním průmyslu.
Dnes bychom se jen stěží dopočítali, kolik značek specializujících se na oblečení pro těhotné existuje. Nemluvě o módních řetězcích, které také běžně prodávají módu pro nastávající maminky. Je evidentní, že ženy v těhotenství často pociťují, že nemají kontrolu nad svým tělem — a možná právě tato rebelantská, tedy oslavná cesta, kterou zvolila Rihanna, jim ztracenou sebejistotu vrátí zpět.