Móda

#VogueHope: Maria Grazia Chiuri, Virgil Abloh a Daniel Lee vybírají budoucí hvězdy módního průmyslu 

Od vycházejících hvězd po vizionáře. Přinášíme přehled talentů, které byste měli znát, nominovaly je nejslavnější osobnosti módního průmyslu. 
Foto: CN

Tom Ford – návrhář LaQuan Smith

LaQuan Smith je mladý návrhář, který je podle mě skvělý. Miluje svou práci. Má všechno, co je potřeba pro to, aby se stal hvězdou módního průmyslu – talent, vizi, ambice a šarm. Snažil jsem se ho najmout před několika lety, ale v té době už pracoval sám za sebe. Jednou mi na večeři v LA vyprávěl o tom, jak se dostal k módě, a byl to úžasný příběh, díky kterému se můj cynický pohled na fashion průmysl rozplynul. Nebudu vám ho ale prozrazovat, protože vám ho jistě poví on sám v jednom z mnoha rozhovorů, které bude dávat během své dlouhé kariéry.

Virgil Abloh – stylista Ib Kamara 

Nová generace dláždí cestu celému průmyslu – od tvorby obsahu až po inovativní nápady na sociálních sítích. Mladá generace je nezbytná pro úspěšný rozvoj dialogu se spotřebiteli a módním světem. Ib Kamera je neuvěřitelným talentem nové generace. Styloval například lookbook mé kolekce Off-White Resort 2021. Když dostanou mladé talenty příležitost, přinášejí nový pohled na věc a nové nápady, které jim umožní růst. Jsou naladění na sociální sítě, je to v jejich DNA a učí se jeden od druhého. S takovým nadšením a kreativitou je nová generace hlavní inspirací pro změnu našeho průmyslu.

Daniel Lee – studenti univerzity Central Saint Martins

Teď je ten správný čas na kolektivní myšlení. Právě proto jsem se rozhodl nominovat absolventy univerzity Central Saint Martins. V nejistých dobách prokázali sílu a odolnost kreativity. Tato univerzita mě formovala v mé profesi návrháře, takže je důležité zmínit místo, které stejnou zkušenost předává dalším. Vzhledem k tomu, že letos studenti nemohli představit své debutantské kolekce tak, jak tomu bylo doposud zvykem, je víc než kdy jindy důležité poskytnout mladým kreativcům platformu, prostřednictvím které mohou prezentovat své nápady.

Maria Grazia Chiuri – fotografka Lean Lui 

O této nadějné fotografce jsem se dozvěděla minulý rok, když fotila mou dceru Rachele do jednoho časopisu. Opravdu mě zasáhl její smysl a přirozená schopnost jednat s mladou ženou. Intuitivně a s úctou zachytila intimnější aspekt její osobnosti. Skvěle reprezentuje mladou generaci umělců, kteří mění stereotypy spojené s focením žen. Právě proto jsem ji požádala, aby fotila pro náš časopis Dior. Spolupracuji s fotografy z mnoha zemí, snažím se prosadit ženský pohled na věc a také poznávat odlišné kultury.

Victoria Beckham – návrhář Daniel W Fletcher 

Jako pro patronku Graduate Fashion Weeku v Londýně pro mě bylo nesmírně těžké vybrat jen jednu osobu. Je mezi nimi tolik úžasných návrhářů, kteří dělají skutečně zajímavé a inovativní věci. Když bych si měla vybrat jenom jednoho člověka, byl by to právě Daniel W Fletcher, který představil svou kolekci letos na Digital Fashion Weeku v Londýně. Pracoval u mě v obchodě na Dover Street, takže jsem nesmírně hrdá, když vidím, že jeho práce konečně dostává tolik pozornosti. 

Olivier Rousteing – návrhářka Marine Serre 

Její estetika je opravdu moderní, má jasnou vizi, vlastní názor a budoucnost definuje vlastním způsobem. Vytvořila si svůj vesmír, který je její, porušuje pravidla a má odvahu být mimo hlavní konvenční proud. Její poslední přehlídka před pandemií koronaviru nebyla jen velká show, ale vize budoucnosti. Ukázala svou sílu, vášeň pro věc a dala slovu móda nový význam. Přehlídka se v jistém slova smyslu stala politickou a právě to je budoucnost módy. Prostřednictvím oblečení budeme dávat jasné sdělení, které bude naše, bez ohledu na to, jaké budou trendy.

Michael Kors  – režisérka Haley Elizabeth Anderson a návrhářka Folake Kuye Huntoon 

Jsem věčný optimista, takže neztrácím naději. V současné době pracuji se dvěma talentovanými ženami na odlišných projektech. Haley Elizabeth Anderson je režisérka, spisovatelka a umělkyně s originálním přístupem a pohledem na věc. Je sofistikovaná a neskutečně moudrá. Folake Kuye Huntoon je nigerijská návrhářka a majitelka vlastní značky FKSP. Všechno oblečení produkuje v malé továrně v LA. Podpora talentovaných žen a podnikatelek mě naplňuje a přináší naději do budoucna. 

Vivienne Westwood – aktivistka Greta Thunberg 

Naše Země je v plamenech a Greta je jediná, která říká: Nikdo nic nedělá, chci, abyste začali panikařit. Udělala na mě obrovský dojem, lidé jsou teď daleko zodpovědnější. Klimatická stávka měla daleko větší dosah, protože byla v jejím čele. Kdyby kontrolovala dění ve světě, bylo by to skvělé.

Silvia Venturini Fendi – umělec Nico Vascellari 

Kreativita bude vždy způsobem sebevyjádření a poselstvím síly. Někdy může i ta nejjednodušší zpráva vyvolat silnou odezvu a mít dopad na naši mysl a víru. Nico Vascellari je pro mě velkým zdrojem inspirace. Slogan In Dark Times We Must Dream with Open Eyes přesně vystihuje to, že o budoucnosti nesmíme jenom snít, ale aktivně se podílet na jejím formování.