Móda

Proč je velbloudí kabát Max Mara tou nejlepší módní investicí

Pro velbloudí kabáty Max Mara neplatí žádná pravidla. Revoluční a přitom klasické modely oslovují všechny generace. A neustále překvapují něčím novým. 
Foto: Courtesy of Max Mara
Max Mara, Fall-Winter 2023
Max Mara zpochybnila parametry genderového designu dlouho předtím, než módní značky začaly běžně vytvářet unisexové linie a Harry Styles oblékl na titulní stranu Vogue šaty od Gucciho. Dnes už jsou pánské střihy v módě pro ženy běžné, ale vzít koncem 50. let tradičně mužský kabát a přetvořit ho na dámský bylo od Max Mara skutečně revoluční. Značka založená Achillem Maramottim v roce 1951 nabídla ženám oděv, který vyvracel historické asociace patriarchální moci a prestiže. 
„V době, kdy byla dámská móda vyloženě decentní, udělala Max Mara opravdu radikální gesto," vysvětluje kreativní ředitel Ian Griffiths. „Nešlo však pouze o gesto, ale také o kvalitu. Max Mara vyrobila kabát tak dobře, jak to dokázal kterýkoli z pánských výrobců. Takže to, co jste měli a stále máte, je skutečný objekt touhy, dokonalý z hlediska materiálu, tvaru, střihu, proporcí, detailů a s historií."
Foto: archiv autora
Posunuli jsme se o 70 let v čase, a přestože dialog o pánské a dámské módě pokročil, velbloudí kabát Max Mara je stále stejně aktuální. V uplynulých letech ho nosily filmové hvězdy, například Marilyn Monroe nebo Iman, módní redaktoři a v poslední době i nová generace influencerů, kteří udávají trendy na sociálních sítích. Nemluvě o mnoha dalších lidech, které kabát zaujal svou nestárnoucí přitažlivostí.
Ikonický kus oblečení má za sebou již sedm dekád, jeho příběh se však neustále rozvíjí. Od kabátu 101801 s čistými liniemi až po texturovaný Teddy, který Ian Griffiths navrhl v roce 2013 a který tento měsíc slaví desáté výročí. Značka oslovuje novou generaci milovníků módy, kteří přinášejí svěží interpretace klasické siluety. Nic nenaznačuje, že by hvězdné slávě tohoto kabátu, který nosí Hailey Bieber či Emily Ratajkowski, hrozilo vyblednutí.  
„Kdykoli se v některé z našich ikon objeví hvězda, například Lady Gaga, J Lo, Kim Kardashian, Julia Roberts, Hailey Bieber nebo Rosie Huntington-Whiteley, je to opravdu vzrušující. Největší vzrušení ale je, když na ulici spatříte ženu, která se rozhodla investovat do jednoho z našich modelů, a představíte si, jakou roli tento kabát hraje v jejím životě. To je ten nejuspokojivější pocit."
K výše zmíněnému 10. výročí modelu Teddy uvedla Max Mara vedle nových verzí originálu ve velbloudí barvě i jeho mini-me verzi pro děti. Řeč je o zdobení kamínky a nové sněhově bílé barvě –⁠ důkaz nekonečné schopnosti kabátu překvapovat.
Krása tohoto léty prověřeného kousku spočívá v tom, že pro jeho styling neplatí žádná pravidla. Samozřejmě je tu hollywoodský glamour zlatého věku, ke kterému se kabát tak dobře hodí (Ian Griffiths doporučuje vyhrnout límec a kombinovat kabát s džínami, šátkem a velkými tmavými brýlemi). Je ale také osvěžující vidět příslušníky generace Z, jak ho kombinují s edgy denimem, casual oděvy a nenáročnou obuví. Je to dokonalý důkaz věčného kouzla velbloudího kabátu.
Článek vyšel původně na Vogue UK