Móda

Znáte skutečnou historii bot, které chce nosit každý?

Margiela si přál vytvořit efekt nahé nohy na podpatku. Proto se nechal inspirovat gejšami a vznikly Tabi Shoes.
Foto: Brendon Thorne/Getty Images
Billie-Jean Hamlet
Právě se vrátil z cest po Japonsku, když ho napadlo navrhnout botu, která odděluje palec od zbytku prstů tak, jak to měly doposud jen tradiční sandále Okobo. Nad designem nemusel přemýšlet dvakrát. Měl ševcovské nadání, a tak prý úplně první prototyp vytvořil zcela sám. Ostatně, ještě než nastoupil do služeb Jean-Paul Gaultiera, snažil se prorazit s řadou obuvi. V roce 1988 ale nakonec Margiela debutoval s ready-to-wear kolekcí.
Dřívější návrh bot přesto nemohl dostat z hlavy. I když jím chtěl oděvy první kolekce jen doplnit, nedokázal v Paříži sehnat dílnu, která by vytoužený model vyvzorovala. Pro tradiční řemeslníky byl totiž tvar moc výstřední, proto se návrhář vydal do Antverp v rodné Belgii, kde se setkal s Geertem Brulootem, majitelem značky Cocodrillo, který mu s produkcí pomohl. Brulootův dvorní švec, Ital Zagato, nakonec Margielovým návrhům vyhověl.

Boty dostaly jméno po ponožkách, které se do sandál Okobo nosily, Jabi-Tabi. Margiela si přál vytvořit efekt nahé nohy na podpatku. Nikdy však netoužil po tom, aby se boty opravdu vyráběly. Vznikem jen několika neprodejných párů chtěl designu propůjčit nesmrtelnost. Stvořit obuv, kterou chce nosit každý, ale nikdo si ji nemůže koupit.

Během debutové přehlídky měly modelky boty namočené v červené barvě, aby na plátně, po kterém chodily, nechaly stopy připomínající kopyta. Hned po defilé se po botách strhla taková poptávka, že se designér rozhodl je přece jen pustit do prodeje. Úplně první pár si podle vzpomínek Bruloota koupila Ann Demeulemeester. 
V jednom ze vzácných rozhovorů, pro katalog výstavy The Track of Shoes in Fashion v antverpském muzeu MoMu, navíc Margiela přiznal, že z počátku podnikání nebylo na nový prototyp obuvi dost prostředků, a tak se právě Tabi Shoes objevovaly ve všech raných kolekcích jeho značky.

Až do roku 2017 měly Tabi ještě jedno vzácné prvenství: žádná z módních značek jejich tvar do té doby neokopírovala. Až v kolekci podzim-zima 2018 značky Vetements si Demna dovolil citovat mistra. Falzum, anebo poklona? Dodnes se o tom vedou hořečnaté diskuze. 
A někdy se vedou o Tabi Shoes jako takových. Margielovy pamětníci si stěžují, že bota příliš zlidověla, že ji nosí všichni, a to aniž by znali historii vzniku kultovního modelu či návrhářův odkaz. Tak, jak rozděluje prsty, rozděluje Tabi i módní nadšence. Jedni se bot nemohou nabažit, druzí by je nejradši přestali vyrábět, aby nezevšedněly. K jakému táboru se připojíte vy, je však nakonec jedno, jen nezapomínejte, v jaké době, z jakých emocí a pohnutek Tabi vznikly.