Móda

Skrytá poselství z kolekce Dior Cruise 2024

Když přijde na řadu kolekce od Marii Grazii Chiuri, je jasné, že nemůže být řeč jen o módě. Vlastně móda je to poslední, o čem bychom v případě další mnohoznačné Cruise kolekce měli mluvit. Následující poselství jsou totiž pro Mariu daleko důležitější. 
Přehlídka se konala v místě, které je považované za centrum mexické národní hrdosti

Colegio de San Ildefonso hraje důležitou roli v historii země. Původně prestižní jezuitská internátní škola se po občanské válce mezi liberály a konzervativci stala Národní přípravnou školou, tedy ideologickou univerzitou vychovávající přední myslitele, ale hlavně výtvarné umělce v duchu takzvaného Mexického muralismu, který lze díky budovatelské atmosféře a hrdosti přirovnat k evropské Sorele. Na Colegio de San Ildefonso působil například i Diego Rivera, který je považován za buditele národa, svými epickými výjevy spojujícími minulost, současnosti i budoucnost Mexika pozvedl národní hrdost na novou úroveň.     
Peter Philips a Guido Palau se nechali inspirovat estetikou internátních škol 
„Vzhledem k tomu, že se přehlídka odehrává venku, a ještě v prostředí této inspirativní univerzitní půdy, působilo by nemístně vytvořit mnohovrstevnatý make-up. Zvolili jsme lehké, svěží líčení připomínající vizáž zdejších žákyň, které jakoby hrdě přijímají své mexické dědictví. Podtrhli jsme proto tón pleti a vyzdvihli obočí pomocí čtyřiadvacetihodinového gelu Diorshow On Set Brow,“ vysvětlil Philips. 
Show zahájila ukázka mexického folkloru
Přehlídku zahajovalo živé vystoupení kapely hrající styl hudby zvaný Mariachi, který je typický pro mexický venkov. Hudebníci při vystoupeních mají sombrera a obvyklé těleso se skládá z až osmi houslí, dvou trubek a alespoň jedné kytary, včetně vysoké vihuely a akustické baskytary zvané guitarrón. Všichni hráči se navíc střídají ve zpěvu a doprovodných vokálech.
Kolekce akcentuje symboliku motýlů, jako výrazu svobodné duše a transformace 
Maria Grazia Chiuri znovu oživila tradiční ikonografii. Symboliku motýlů jí pomáhal rozklíčovat Filippo Cosmelli, odborník na zachovávání kulturního dědictví v moderních odkazech. Ve společném dialogu nakonec určili tvar výšivek, které se do kolekce promítly. Motýl se v nich stal nositelem idejí svobody, lidské duše, transformace, ale i božského principu.  
Ke konci přehlídky připomněla Chiuri alarmující počet vražedných útoků na bezbranné ženy
Jen za rok 2021 bylo v Mexiku zavražděno nad 1000 žen (údaje vycházejí ze zprávy OSN). Dlouhodobě převládající násilí páchané na ženách je genderově podmíněné a vychází z dlouhodobě neblaze nastavených sociálních poměrů v mexické společnosti. Děsivá realita tak dle úvodní statisticky posílá na smrt každý den minimálně deset dívek a žen. Maria Grazia Chiuri tento fakt připomněla skrze defilé, během něhož modelky doprovázela skladba Canción sin miedo (titul skladby by se dal volně přeložit jako píseň beze strachu). Modelky na sobě měly bílé róby s vyšitými hesly jako Hope či Viva mi vida! 
Foto: Courtessy od Dior