Móda

Kimono jako blejzr aneb tip na elegantní letní styling

Podle Japonců si vás správné kimono má vybrat samo. V Evropě tak dlouho čekat nemusíte, bohudík. 
Foto: Getty images
Je rok 2017 a první tsunami kimon devastuje sociální sítě. V soutěži o nejsugestivnější styling vyhrává Selena Gomez, tou dobou nejsledovanější celebrita Instagramu. To už ale dávno neplatí. Stejně jako varianty stylingů s kimonem z onoho roku. Snahy o elegantní a autenticky oblečená kimona pohřbilo sousloví kulturní apropriace.
Foto: Getty images
Ale ne na dlouho — ač se kimona během pandemie zdála být cancelled, letošní vlna veder je přivedla zpátky. Prý je teď můžete nosit jako blejzr. Z materiálové palety se nabízí hedvábí, případně jeho imitace, viskóza nebo len. Lněné mutace střihů kimon nosí Japonci v horských oblastech coby prostý farmářský oděv. A pseudo-stoické značky toto poselství rádi akcentují jako symbol pokory, který si například u The Row můžete koupit za bezmála 600 euro.
Pokud hledáte haiku v textilu, klikněte na stránky jednoho z nejtradičnějších japonských výrobců kimon, kterým je Yamato. Ale zvažte, kdy, kde a proč taková kimona obléct. Univerzálnější kousky nabízí sanfranciská značka sester pocházejících ze Šanghaje — KIMO+NO (v jejich kimonech vypadají dobře i urostlí muži).
Tradiční kimona jsou vyráběna z jednoho kusu předem připravené metráže, které se říká tan. Jeden kus ale kimona netvoří, naopak: skládají se ze čtyř pruhů textilie, přičemž dva kryjí tělo, dva tvoří rukávy a další menší pruhy tvoří úzký přední díl a límec. V dřívějších dobách bylo při praní kimono obvykle rozpáráno na jednotlivé části, a poté opět ručně sešito. Díky tomu, že kusy látky zůstávají při výrobě kimona v celku, může být kimono bez problému přešito pro jiného člověka.
A pozor, i kimonem můžete svému okolí sdělit důležitou věc. V Japonsku nosí mladé ženy kimono s delšími rukávy, čímž hlásají, že jsou svobodné (jejich kimona přitom bývají propracovanější). Jednodušší a formální kimona upřednostňují zralejší ženy, které na sebe již tolik pozornosti poutat nemusejí.
Foto: Getty images
Formálnost kimon je také určována typem a barvou doplňků, látkou, počtem či absencí kamon (to je označnení pro rodinné znaky), konkrétně pět znaků značí extrémní formálnost. Ke stylingu civilnějších forem poevropštělých kimon se nechte inspirovat v našem výběru níže.