Móda

Hot news: Vanda Janda oznámila kreativní departure

Po přehlídce, která odstartovala trojici nezávislých autorských shows na MBPFW, se návrhářka přiznala, že uzavírá jednu významnou kapitolu. „Nie je to moja posledná priehladka, ale možno posledná tu,“ vzkázala Vanda fanouškům. 
Spekulace o možné kariéře v zahraničí se šíří už dlouho a Vanda je nevyvrací. Ani v ateliéru, kde ji potkávám zhruba měsíc před přehlídkou. „Všetko sa včas dozviete,“ ujišťuje mě. Ale kdy ten čas nastane? Přehlídku původně v plánu neměla, pak se ale rozhodla znovu naplnit pojem „full time diva“. Tentokráte ve spolupráci s Nespressem. A tak sály Michnova paláce zaplnily stolky a proutěné židle jako z Café Aurora (dnes Café Brun) v Antibes. 
Vanda všech děvět looků šila přímo na míru svým modelkám a klientkám, které jsou pro ni zároveň blízkými přítelkyněmi i inspirací. Mezi nimi se objevily i modelíny pamatující předváděčky Ústavu bytové a oděvní kultury z minulého režimu. Vanda sérii pojala jako výkladový slovník svého stylu i pomyslnou tečku jedné kapitoly. Kostýmky s ručně vyšívanými korálky na hustě zdobených rukávech představují neuvěřitelnou mravenčí práci. A dokazují i Vandino odhodlání. Když mě jeden z těch rukávů na přehlídce míjí, vzpomínám si na divu, jak sedí v křesílku ve svém ateliéru — v jedné ruce odloženou cigaretu, ve druhé jehlu. Snad mi i říkala, kolik času jí jediný detail oděvu zabere. Já to ale raději zapomněl. (Přišlo mi to až moc práce, kterou bych sám nezvládl.)
Vanda sama přehlídku otevřela i zakončila. S úsměvem trhajícím koutky (zcela upřímným) přesto během livestreamu, který zahájila jen pár hodin po defilé, působila zranitelně. Odhalujíc své niterné myšlenky se rozhodla vysvětlit jakousi aftermath vlastní show. Tok myšlenek zpočátku nesourodý však vygradoval ve zcela nepopiratelné přiznání: Vanda plánuje kariéru v zahraničí. To už ostatně dost dlouho napovídal i druhý instagramový účet návrhářky @vandainparis. „Nie je to moja posledná priehladka, ale možno posledná tu," řekla na závěr živého vysílání. 
S čím nebo s kým bude její nový start souviset a kým pohne a kde? Bylo by hloupé nepřiznat si, že mě to nezajímá. A i když si myslím, že něco vím, nemusím vědět vůbec nic. A možná nikdo nic neví přesně. Jedním jsem si ale přece jen jist: příště chci na dovolenou jedině s tou lesklou kabelčičkou, pomyslným zavazadélkem, snad i necesérem.