Móda

Hlava, ramena, kolena, palce: Takhle si vytřiďte šatník a zbavíte se stresu

Každou chvíli se něco blíží. Halloween, Vánoce, Nový rok nebo nová sezona, s kterou však už radikální přestavbu šatníku promarnit nelze. Protože pak přijde léto, další září, kdo ví, třeba nastane mír...
Text o antistresovém přenastavení šatníku by mohl začít daleko harmoničtěji, avšak to, jak velkou kouli neodbavených rozhodnutí tlačíte před sebou, si uvědomíte jen s uštědřeným pohlavkem hned v perexu. 

Hlava, ramena, kolena, palce

Způsob, jakým si v jednom z nedávných vlogů youtuberka Mina Lee přestavěla vlastní šatník, by se dal shrnout dětským nápěvkem z podtitulku. Začněme doplňky. Kabelky, sluneční brýle, dioptrické brýle, bižuterie (skutečné šperky nikdy netřiďte, ty se vejdou kamkoliv a kdekoliv) zprvu určí, co ve svém šatníku chcete opravdu umocnit. Navíc statement kusy jsou důležitější než kdy dřív. Zprvu se rozhodujte dle materiálů, značek nebo barev. 
(A pokud chcete zjistit, zda ve svých tajných šuplících náhodou neuchováváte poklad, nenechte si ujít prosincové vydání. V příloze Vouge Leaders o investicích, se v textu Nová pole dozvíte, proč teď rozhodně nevyhazovat Marni oblečení a doplňky či proč se vyplatí poohlížet po amerických značkách z Kalifornie, o kterých toho tady v Evropě zatím víme tak málo).
Posléze přejděte k vrškům, k tomu dolaďte kalhoty a sukně. Ovšem na šaty počkejte do příštího roku, to jediné si odpusťte. Sezona red carpetů může přivát čerstvý vítr (ale i zvětralou vůni uleželého zelí). Ale už teď počítejte s tím, že obstojíte jen s dystopickými flitrovými róbami a lá Rick Owens nebo negližé koktejlkami od Diona Lee a Nensi Dojaka. Oboje se sice šíleně obléká — na druhou stranu, je to přesně ten druh pozitivního stresu, který si můžete dopřávat i na dovolené.
K vrškům: zachovejte si ty, u kterých budou ostatní přemýšlet, jak jste si je vlastně oblékli. Jen ty vám v práci, na schůzce či v posteli vydělají na obdiv, z něhož budete žít ještě další den. A nestresujte se, jestli to máte správně, u těch střihů na tom skutečně nezáleží. 
Naposled se zaměřte na boty. Maria Grazia Chiuri sice tvrdí, že tenisky jsou svoboda, ale zapomíná dodat, že mnohdy taky docela nevkusný patos. Proto vyndejte ty lodičky, co si vaše maminka nebo babička schovávala do rakve. Má do ní ještě daleko — a vy si alespoň zpevníte lýtka.

S mýty do bioodpadu

U dalších pater také začnete s uvážlivou analýzou. Je mi to líto, ale bílé bavlněné triko dnes nemá takovou sílu jako před deseti lety. Fast fashion řetězce totiž zavedly zlozvyk v používání horší kvality bavlny (a od nich to bohužel odkoukaly i prémiové brandy). A pokud zrovna ideální gramáž nerozpoznáte ihned na prodejně, je spolehlivější investovat raději do trika černého, které sice kvůli barvení není tak ekologické, ale opotřebení horší bavlny se na něm projeví až po mnohem delší době.
Rozhodně přehodnoťte barvy. Spektru vládnou v úpletech bledé, v syntetičtějších materiálech vám déle přežije červená, na kterou se dá spolehnout i ve většině večerních stylingů. Určitě zrevidujte vše kožené a vyživte (k penetraci a ochraně stačí kuchyňský olej). A dvakrát také přemýšlejte nad vším krajkovým. 
V kurzu budete se střihy ve stylu primitivního eklektismu od Balenciagy čili fotbalový dres s redukcí prvků po svých ex ze střední, anebo se spoustou drobných dílčích střihů, které se dají snadno vrstvit. I to s sebou nese kapánek obtíží, ale vy jste si snad mysleli, že se na Vogue skutečně dozvíte, jak nemít vůbec žádné potíže s oblékáním? 

Co zavání průšvihem? 

Určitě pokus o imitaci pánského smart causal/smokingu. Ve světě ultra-hyper-mega bimbos je tohle jako pozvánka do zóny „Karen už jen čeká na to, až ji skončí smlouva“. 
Stejně riskantní je být moc pop. Y2K přenechte středoškolákům, s jejich topornou snahou byste si jen každé ráno před zrcadlem rvali vlasy. 
Parádu už neuděláte ani s poměrně jepičím trendem stylingů do estetiky 70. let. Semišové kabáty darujte příbuzným a kotníčkové boty na platformě neteři, ať nemusí kupovat ty z Bershky. 
Průšvih je taky heroin chic z nabídky řetězců, to svému tělu nedělejte. Posunuté švy po prvním vyprání nesluší ani těm ženám, jimž pseudo hedvábné šaty sedí na první dobrou.

Upřímně, kašlete na pestré barvy a vsaďte na diverzitu materiálů v červeném provedení. Jejich přechody vytváří napětí v umocnění hry světla vaší kombinace a sicilský pohřeb nikdy nevyjde z módy.   
PS: Rozcestníkem nechť vám je taky instagramový profil módního týdne v Tbilisi. Značka Lado Bokuchava stojí za objednání. Anebo zkuste nový hype ze zámoří, třeba brand Willy Chavarria