Móda

Nejen tenisky teď odlehčují noze i planetě. Tyhle cool podpatky jsou eko a chic zároveň!

Nechte se zavést do sortimentu on-line butiků, kde si můžete koupit i udržitelné jehly. Pokud je vám ale vlastní páteř drahá, tip na skutečně vkusné eko barefooty najdete... úplně dole.
Foto: Jamie McCarthy/Getty Images
Karlie Kloss během 2023 Fifteen Percent Pledge Gala v New Yorku v botách BROTHER VELLIES
Než si nové boty koupíte, myslete také na to, jak s nimi ve svém botníku naložíte. A teď není řeč o kombinacích s oblečením, ty už musíte mít promyšlené spolu s výběrem. Na každý nový pár si nejprve vyhraďte místo a pak se zajímejte o údržbu. Je dobré vědět, jakým druhem pojiva byly boty lepené a jak odolný je popřípadě veganský materiál či zda váš místní švec dokáže boty v případě poničení opravit.  

These Boots Are Made for Walkin'

Miista
Mladá značky z Londýna s ateliérem v Bethnal Green nedělá jen boty, ale i oblečení a doplňky. Všechno s čistým svědomím. Jejich motto zní: „Nakupovat je sexy, ničit přitom planetu už ne." Nechávají se inspirovat vlnou abstraktních tvarů špiček i podpatků, přesto vytvářejí pohodlné modely. Všechny jsou ručně šité ve Španělsku, což autoři značky kompenzují investicemi do zalesňování Pyrenejí. 
Aloha
Původně chtěli produkovat jen espadrilky, pak se rozhodli svou nabídku rozšířit. Dnes je brand Aloha jedním z největších evropských producentů bot vyrobených s ohledem na životní prostředí. Nabízejí spousty vzorovaných modelů, které si v mnoha případech můžete speciálně objednat a nepřispívat tak k vytváření zbytečných skladových zásob. Ač vznikla Aloha, jak název napovídá, na Havaji, sídlo má v Barceloně a boty se ručně šijí v Alicante, vzdáleném jen pět set kilometrů na jih. 
Nisolo
Fair trade obuvníci Nisolo dbají na eticky vyrobené podpatky. Svým řemeslníkům zajišťují vzdělání a přidávají příspěvky na podporu bydlení. Značka je také Climate Neutral Certified a nabídku má velkorysou: od robustních mul a dřeváků až po večerní sandálky s klínkovým podpatkem.
Brother Vellies
Tenhle kolektiv Afroameričanek, které štvalo, že nemůžou najít dost odvážné a zároveň udržitelné jehly, vás bude bavit. Jejich návrhy jsou totiž místy vskutku teatrální. Nechybí jim peříčka, výrazné barvy ani potisky. Přitom je drtivá většina z nich vyrobená z Piñatexu, tedy bio materiálu, který se vyrábí z ananasových slupek. Navrženy v Brooklynu a eticky vyrobeny v Nairobi, kde značka podporuje zaměstnanost a vzdělání žen.     

Placatka 

Womsh
Tahle italská značka má smysl pro humor. Už jen název baví. Je zkratkou anglického výrazu „Word of Mouth Shoes“, tedy šuškanda. Jejich tenisky hýří barvami i eklektickými detaily. Jsou originální a pracují s netoxickými raw materiály, což z nich ve speciální řadě dělá i skvělý tip na veganské obutí. Aktuálně na jejich stránkách najdete boty jako z dob, kdy hitparádám vládly Spice Girls, takže se béžové nudy nebojte. 
Groundies
Vznikají v německém Freiburgu obklopeném lesy, a proto jsou chůzí v lese a naboso inspirované. Nepatří mezi estetický vrchol tohoto výběru, ale pokud z nějakého důvodu o barefoot botách uvažujete, vyberte si tyto. Svým tvarem a kombinacemi se totiž snaží kopírovat styl klasických tenisek Stana Smithe a tím odvádějí pozornost od faktu, že jsou skutečně barefootové. A samozřejmě jsou udržitelné.  
Ahinsa Shoes
Lukáš Klimpera je fyzioterapeut a zakladatel lokální ekologicky vyrobené barefootové obuvi Ahinsa Shoes. Ta se vyrábí z kvalitních veganských materiálů a vzniká v Česku a v Chorvatsku. Boty Ahinsa jsou díky dokonalé konstrukci ideální na sport, ostatně sportovní modely značka i nabízí. První pár vznikl pro Lukášova tříletého syna, dnes je Lukášův tým vyrábí pro celý svět.