Móda

Nekonvenční svět Rafa Simonse

Belgický návrhář Raf Simons se během své kariéry, jež trvá více než pětadvacet let, dokázal vyšplhat na vrchol módního Olympu, stát se jedním z nejvlivnějších návrhářů současnosti, několikrát také vstát z popela jako Fénix a opětovně nám vyrazit dech. Proslavil se nekonvenční tvorbou, zálibou v rozličných subkulturách či undergroundové scéně a posouváním pomyslných hranic. I přesto, že se jeho styl výrazně nemění, pokaždé nás dokáže překvapit a předvést něco nového a originálního.
Začátky jeho umělecké kariéry se datují do roku 1991, kdy dokončil studium na univerzitě LUCA v belgickém městečku Genk, jenž bylo zaměřené na navrhování nábytku a interiérový design. Ve stejném roce se zúčastnil přehlídky Martina Margiely, která ho uchvátila natolik, že se rozhodl stát návrhářem a dosáhnout stejného úspěchu. Svou eponymní značku založil v roce 1995, a to bez jakýchkoliv předešlých zkušeností s módní tvorbou. Vůbec první pánskou kolekci představil ve formě video prezentace natočené na 8mm film.
Na přelomu milénia začal vyučovat módu na vídeňské univerzitě užitých umění Angevandte a v roce 2006 byl osloven, aby se stal kreativním ředitelem Jil Sander. Měl na starosti dámské i pánské kolekce a zdárně zde dokázal zkombinovat svůj alternativní styl s minimalistickou estetikou značky.
Foto: Theo Wargo/Getty Images)
Raf Simons s cenou cenou CFDA Womenswear Designer of The Year 2018
Foto: VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Raf Simons a Alexa Chung na přehlídce JW Anderson
Krátce po emotivním odchodu se v roce 2012 stal kreativním ředitelem francouzského módního domu Dior. Na přípravu první kolekce, na které spolupracoval mimo jiné s americkým umělcem Sterlingem Rubym, měl jen pár týdnů, přesto se úlohy ujal se ctí a dostalo se mu zasloužených ovací. Následovalo několik desítek komerčně úspěšných kolekcí v podobě tradičních dámských kostýmků v moderním duchu, kabátů ve stylu přesýpacích hodin, hedvábných šátků a hybridních lodiček na platformě. 
Při navrhovaní pro velké módní domy se však věnoval i jiným spolupracím, například se značkami Fred Perry anebo Adidas, se kterou vytvořil vlastní edici legendárních tenisek Stan Smith s písmenem R nebo model Ozweego pro mladší generaci a vyznavače skateboardingu.
Nechci světu ukazovat pouze oblečení, ale také svůj postoj, svoji minulost, přítomnost a budoucnost.
Koncem roku 2015 Dior nečekaně opustil, ale neodmlčel se na dlouho – necelý rok nato obsadil vedoucí pozici v americké kultovní značce Calvin Klein. Doslova od základu ji překopal a přejmenoval na Calvin Klein 205W39NYC. V kolekcích se odvolával na americkou kulturu, například v podobě kovbojských bot, pracovních uniforem, pom pomů roztleskávaček, ale také na konzumní společnost, tvorbu umělce Andyho Warhola či filmové trháky; jedním z nich byly i ikonické Čelisti.
V roce 2017 triumfoval při udělovaní módních cen CFDA. Stal se nejlepším designérem roku pánských i dámských kolekcí, které pro Calvin Klein navrhl. Podobný úspěch se podařil jenom samotnému Kleinovi, a to v roce 1993. Simons tak po několika dekádách přepsal módní dějiny a zapsal se do pomyslné síně slávy. Po uplynutí necelých čtyř sezon se v prosinci 2018 vedení značky Calvin Klein se Simonsem rozloučilo bez zveřejnění bližších důvodů. Designér se na krátkou dobu stáhl do ústraní a mediím nevěnoval téměř žádnou pozornost.
V dubnu loňského roku obletěla módní svět zpráva o plánované spolupráci Rafa Simonse s italskou značkou Prada. Návrhář se tak již několik měsíců společně s Miucciou Prada podílí na podobě dámských i pánských kolekcí. Během milánského fashion weeku v září 2020 byla netradiční formou představena první přehlídka odkazující na kreativní dialog mezi těmito dvěma módními velikány. 
V loňském roce designér prezentoval také svou první dámskou kolekci spadající pod jeho stejnojmenný brand, jež čerpala inspiraci v 70. letech a zkombinoval v ní psychedelické vzory a monochromní barevnost. Mimo jiné u příležitosti výročí značky a čtvrtstoletí stráveného v módním průmyslu otevřel svůj archiv a nabídl výběr 100 nejlepších modelů, které během své kariéry vytvořil.
Ať už má pro nás Raf Simons do budoucna připravené cokoliv, je téměř jisté, že se máme na co těšit a jeho módní vliv bude minimálně stejně silný jako doposud.