Fashionpedia

Viktor & Rolf

Poprvé se setkali jako studenti na Arnhem Academy of Art and Design a v roce 2018 uplnulo dlouhých 25 let od jejich společné tvorby, která se zásadně zapsala do historie módní tvorby.
Holandské návrhářské duo Viktor Horsting a Rolf Snoeren sází především na koncept spojený s uměním. Říká se, že začali tvořit z nudy, současná móda je neuspokojovala a tak vytvořili vlastní autorský jazyk, který dnes prezentují hned v několika uměleckých galeriích po celém světě. Klíčový byl pro jejich značku rok 2000, kdy návrhářské duo uvedlo vůbec první kolekci ready-to-wear: červená, bílá a modrá barva jako motiv americké vlajky ve stínu popové kultury. V roce 2003 uvedli na trh první pánskou kolekci pod názvem Monsieur. O pár let později se do prodeje dostala i jejich první vůně “Flowerbomb”, která se stala ikonickou. Každá z přehlídek je velkým, doslova kulturním, zážitkem. Mezi jejich nezapomenutelné mementa tvorby patří například modely se světelnou konstrukcí, šaty jako dřevěný obraz nebo tzv. prezentace “Russian Doll”, kdy byla modelka na mole postupně svlékána.
Sezóny se mění, avšak autorský rukopis zůstává, objem, asymetrie a všudypřítomný moment překvapení, který nepřestáváani po letech fascinovat. Návrháři Viktor & Rolf žijí a pracují v Amsterdamu.