Móda

Black tie dress code: průvodce etiketou podle Vogue

"Black tie", "smart casual", "elegant" - jak zvládnout nástrahy společenské etikety, která klade požadavky na dress code na ručně psaných pozvánkách s pozlacenými rohy a vysokou gramáží? Nechte si poradit od Vogue, jaké šaty a boty na ples, charitativní galavečeři, svatbu a předávání cen všeho druhu jsou ty pravé.
Foto: Profimedia.cz
Claudia Schiffer v Maison Valentino
“Dress code: Black tie” na pozvánce dokáže vystrašit podobně jako černá díra, umí zmást a znejistět. Stát se černou ovcí plesové sezony se můžete stát snadno a rychle, pokud se neobléknete podle pravidel. A i když se považujete za rebely, kteří pravidla systematicky porušují, musíte znát to, proti čemu se hodláte vzbouřit. Pamatujte, že jsou chvíle, kdy i Mick Jagger oblékne smoking a Cara Delevingne vymění tričko a džíny za večerní šaty.
Ve světě, kde čím dál více převládá casual styl, není dress code dilema ničím překvapivým. Šifra na pozvánce zrovna nepomáhá, naopak ještě více mate: “evening”, “business casual”, “hipster formal”, "a touch of glamour" vytištěné malou kurzívou nijak nenapovídají, co se očekává. 
Dokonce ani Diana Vreeland, arbitr dobrého vkusu, tady nepomůže. Její bonmot “špinavé boty jsou konec civilizace" stále platí, ale její rady ohledně black tie událostí jsou o poznání méně konstruktivní. "Nejlepší čas odejít z party je, když právě začíná. Jak se říká, neublíží vám žádný drink, kromě toho, který jste si už nechtěli dát, a nevadí žádná hodina navíc kromě té, kdy už jste chtěli být na cestě domů.”
Takže víme, kdy odejít. Ale jak přijít a jak přitom vypadat? To víme také. Vogue vás bezpečně provede plesovou sezonou i slavnostními událostmi během celého roku. 
Co vlastně black tie dress code znamená?
"Černý motýlek a večerní oblek," jak napovídá slovník. "O něco méně formální než white tie… vhodný na slavnostní večeře, večírky a plesy, stejně jako některé společenské události," dodává Debrett’s, slavný britský průvodce etiketou. Vše nicméně závisí na hostiteli. Co jednomu může připadat jako šaty, které ohromí, jsou pro jiného pouze titěrné mini šaty od Balmain. Ty sice mohou být působivé, ale ne zrovna vhodné pro charitativní gala. Především se neobávejte hostitelů zeptat, co se od hostů očekává a co si sami obléknou.
Jak black tie dress code nejlépe zvládnout? 
Jednoduše řečeno, black tie róba je dlouhá a z materiálu vhodného na slavnostní událost, jako je samet, šifon, hedvábí nebo krajka. Koktejlky, kratší, ale luxusní, se hodí jen, pokud je hostitel sám spíše neformální. Přesto je nejlepší předpokládat, že se očekává “zametání podlahy”. Povolený je i dámský smoking.
Dá se předvídat, jak “smart” událost bude?
Sledujte náznaky. Zaprvé, pořádně si prohlédněte pozvánku. Čím větší gramáž (a luxusnější kaligrafie), tím více smart událost bude. Pokud pozvánka dorazila přes Facebook nebo WhatsApp, můžete si trochu oddechnout. Ale nedopusťte, aby vás elektronická verze zmátla – to, že pozvánka dorazila e-mailem, neznamená, že událost nebude velká. S textovkami také opatrně, naznačují sice, že hostitel je neformální, pokud jde o pozvánky, ale událost může být přesto vyšperkovaná. 
Jak se vyhnout faux pas?
Podívejte se do seznamu hostů. To vám dá řadu možností, koho se zeptat, co si vezme na sebe, a hodí se to, když máte v úmyslu vzít si znovu svůj oblíbený model. Což už dnes není žádné faux pas, ale známka toho, že znáte svůj styl a zajímáte se o udržitelnost ve svém šatníku. Malý průzkum je dobrý i v případě, že nechcete (což nikdo nechce) přijít v stejných šatech jako někdo další. Zejména v sezoně, kdy Maria Grazia Chiuri přináší další a další tylové sukně s logem Dior, to může být husarský kousek. Pokud dojde na nejhorší, udělejte si pár Instastories a svému "dvojčeti" se celý večer vyhýbejte, nebo rovnou zmizte. 
Jaké boty si vzít? 
Podle místa konání. Štěrk, dlažba, trávník, parkety? Zvažte trasy, kudy byste se mohla během večera pohybovat. Jehlové podpatky nemusí být nejlepší volbou. Pokud víte, že se bez nových páskových sandálků s křišťály a ultra tenkým podpatkem značky Gianvito Rossi prostě neobejdete, najděte si někoho, kdo vám přes nebezpečné oblasti pomůže. Krásné balerínky ke společenským šatům? Proč ne. Když víte, že budete hodně tančit, boty na širokém podpatku jsou rozhodně lepší volbou, pokud běžně na jehlách netrávíte 24 hodin denně.
Nejdůležitější pravidlo: Nikdy, za žádných okolností, si nezouvejte boty na tanečním parketu. Můžete stoupnout na rozbité sklo, nebo někdo stoupne na vás. V každém případě to není šik. Bosé nohy si nechte na doma nebo na after party v hodně úzkém kruhu přátel, kdy už každému došla baterka v telefonu a nehrozí faux pas na sociálních sítích.
Mohu si obléci černou? 
Pokud nechcete následovat aktuální trendy červeného koberce, kde vládne růžová, bílá, rudá a tělová, černá je vždycky správná volba. Jen se ujistěte, že máte zajímavé doplňky. Kupte si několik diamantových broží a posázejte jimi klopy nebo výstřih. Všem říkejte, že jste je zdědila, a buďte připravena zářit. Povoleny jsou společenské šaty s dlouhým rukávem i bez rukávů, tenkými ramínky i se zcela odhalenými rameny.