Doplňky

11 nových trendů ve světě doplňků na rok 2022

Pandemie změnila nejen životní hodnoty, ale také nákupní preference. Největší nárůst prodejů během covidových měsíců zaznamenali hlavně prodejci kabelek, jejichž zboží teď představuje nejlepší investici především na sekundárních trzích. (Mimochodem, už v únoru magazín Vogue prognostikoval, že se trh s módou z druhé ruky s hodnotou 28 miliard amerických dolarů do roku 2024 ještě víc než zdvojnásobí). Jak na tohle zemětřesení zareagovali samotní návrháři?
Foto: Courtesy of Anna Sui
Kultovní značky samozřejmě pokračují ve výrobě svých nejprodávanějších modelů — od kabelky Chanel 2.55 až po zeštíhlené verze Prada Galleria a Fendi Baguette. V obuvnictví i nadále dominují boty s podrážkou, ve kterých se dá dobře chodit. Bodují hlavně páry značek Alexander McQueen, Coach a Eckhaus Latta. 
Nebývalá kondice trhu však dává také větší prostor odvážným tvůrcům. Například Jonathan Anderson svoje ikonické podpatky Loewe ozvláštnil tvary mýdlových kostek, svíček nebo rozbitých vajíček. Za vidění stály i experimenty s 3D tiskem, do nichž se pustily třeba značky Balenciaga nebo Givenchy. Níže najdete 11 dalších nových trendů, které by vás v příštím roce měly zajímat. 

Kabelka plná hub a kompostovatelné boty

Stella McCartney, která dlouhodobě platí za lídryni v oblasti udržitelnosti, svoji ikonickou kabelku Frayme převlékla do houbové kůže Mylo. Gabriela Hearst na výrobu sandálů použila kaučuk Lactae Hevea, který zkombinovala s korkem a EVA. A aby značky Loewe i Maison Margiela nezůstaly pozadu, odhalily biologicky odbouratelné boty. 

Prostorná, a přece příjemná na dotek…

Kariérní život se zase přesunul do kanceláře a vy najednou potřebujete mít při sobě (a hlavně pohromadě) víc a víc věcí. Namísto neforemných kožených tašek proto návrháři vyrukovali s velkými taškami, do kterých v pohodě ukryjete notebook, lahev s vodou, sluchátka. Tašku můžete navíc v případě spánkového deficitu použít i jako polštář.

Třpytivá 20. léta

Agentury, které prognostikují módní trendy, zároveň sází na návrat vzrušující éry 20. let. Typické flapper šaty s třásněmi se na molech sice zatím neobjevily, ovšem brandy jako Paco Rabanne, Louis Vuitton a Maison Margiela už do svých kolekcí čelenky, za které by se nemusela stydět ani Josephine Baker, s extrémním třpytem zařadily.

Čím vyšší platforma, tím blíž k Donatelle

Oblíbené podzimní platformy Versace pro jarní sezonu ustoupily vyšším modelům. Ovšem na úplném vrcholu nejspíš nebudou: Značky Marni, Philosophy di Lorenzo Serafini, Dries Van Noten a Acne Studios nabízejí také poměrně bizarní platformy, které šplhají ještě výš. A info pro ty, co raději zůstávají při zemi: Rick Owens, král platforem, svůj ikonický model Kiss předělal na… sandály.

Náramková kabelka

Je libo nová kabelka, nebo náramek? Můžete mít obojí. Aspoň díky skvostům od Y/Project, Loewe nebo Fendi.

Tohe (ne)má mouchy

Obří obroučky vám vykouzlí lícní kosti rychleji, než se vůbec stačíte objednat do kosmetického salonu. My si v redakci nemůžeme vynáchvalit triumfy z přehlídky Balenciaga, Prada a Acne Studios.

Sandály s pásky i na zavázání

Nejlepší způsob, jak se na jaře vrátit k otevřené obuvi. Hodí se ke všemu, jsou pohodlné a vypadají prostě neodolatelně. 

Crazy chic doplňky

Sýrové klobouky, lodičky s vajíčkovým podpatkem… to je jen pár příkladů vtipných  doplňků, které byly k vidění na přehlídkách. Život je příliš krátký na to, abyste nosili nudné doplňky. 

Bucket list

Tašky ve tvaru kbelíku jsou praktické a také rozhodně lepší než kbelík na podlahu. Michael Kors je naplnil tuctem rudých růží. Vy si do těch pletených můžete vhodit lahev šampaňského a vyrazit na piknik. 

Boty, které jdou vstříc budoucnosti 

Trend, který má na svědomí Kanye West. V jeho stopách však úspěšně pokračují návrháři Demna Gvasalia a Matthew Williams. 

Sladká podpásovka na konec

And just like that… nosí se pásky a řetízky na holé kůži! Děkovné dopisy, prosím, směřujte na adresu legendární Carrie Bradshaw.