Doplňky

Náušnice, ze kterých vás nikdy nebudou bolet uši

Osobitý design, neotřelé zpracování a vlastnoruční výroba dělá ze šperků značky Benu Made působivý doplněk, jenž z Prahy putuje do celého světa.
Foto: Miroslav Kerhat
Pauline Hagan
Náušnice, které si oblíbily ženy na čtyřech kontinentech, začala Pauline Hagan vyrábět v kuchyni v rodném Londýně. Z úniku od kancelářské rutiny se stala smysluplná záliba a později kreativní full-time, který v Česku rozjela naplno. Kromě nejčtenějších módních blogů za oceánem s nimi sklízí úspěch i mezi umělci, naposledy se její modely objevily v Paříži na červeném koberci při předávání cen César. 
Tato napůl Francouzka a napůl Britka si dokázala získat fanoušky i bez PR týmu a sponzorovaných kampaní. Její značka Benu Made je vlastně taková one-woman show. Každý šperk si Pauline navrhne do nejmenších detailů a sama ručně vyrobí. PR, marketing, sociální média, vše má v malíku. A co že je na jejích náušnicích tak výjimečného? Nikdy vás z nich nebudou bolet uši. Přestože vypadají masivně a na první pohled působí kovově, nenechte se zmást. Jsou z kůže! Z materiálu, jenž dovoluje experimentovat a zachovat šperky výrazné, ale přitom lehké.

Nevydařená lovestory

Dětství prožila v Londýně, dospívání v Paříži. Na studiích v Německu se zamilovala do Čecha, s nímž odjela do britské metropole budovat kariéru. Ačkoli byli oba úspěšní, nenalezli přesně to, co chtěli. Víkendy Pauline brzy přestaly stačit, aby uspokojila stále stoupající poptávku po špercích. Hektický Londýn navíc začal pár unavovat. 
Foto: Eliška Kyselková
Foto: Danica Milošević
Foto: Majda Šmídová
„Po čase už jsem nedokázala skloubit zaměstnání se svým podnikáním, tvořila jsem dlouho do noci, abych vyřídila všechny objednávky a ráno je před prací stihla zanést na poštu. Bylo to náročné, pozitivní odezva od zákazníků mi však dodávala sílu a nakonec i odvahu.“ Když tehdy její přítel dostal zajímavou nabídku z Prahy, dala výpověď a vydala se s ním do Čech. Mohla si dovolit větší kuchyň a později i ateliér na Vinohradech. Přítel ji sice opustil, láska k Praze nikoliv: „Už jako malá jsem zažívala krizi identity, v Londýně jsem si nepřipadala dostatečně britská, v Paříži zase dost francouzská, kdežto v Praze mohu být konečně sama sebou!“

Netradiční výroba

Myšlenku vytvářet kožené náušnice svébytných tvarů s metalickým designem v Pauline probudila návštěva viktoriánského Old Spitalfields Market, kde objevila svého budoucího dodavatele. Samotná kůže je vedlejším produktem pocházejícím z chovu masného skotu, pokud však nejste koženým nadšencem, i pro vás Pauline chystá atraktivní řešení. „V současné době se porozhlížím po nekožené přírodní alternativě, která by byla stejně tak odolná a tvárná a zároveň nezatěžovala životní prostředí. Zaujala mě korková kůže nebo Piñatex, nezvyklý materiál získávaný z vláken listů ananasovníku představující běžný odpad zemědělské produkce.“
Foto: Celia D. Luna
Foto: Jasmine Brunner

V neobvyklosti je krása

Minimalistické pojetí šperků v kombinaci s elegantní zlatou či stříbrnou vždy upoutá pozornost, nikdy však nepřehluší žádný outfit. Hravý design jako přidanou hodnotu oceňují zákaznice nejrůznějšího věku a samotnou Pauline těší, že její mladá značka není jen pro mladé. „Osobně považuji zralé ženy za nesmírně krásné, přetrvávající posedlost mládím ve společnosti mě velmi trápí.“ S fotografkou Terezou Ondruškovou proto oslovily ke spolupráci charismatickou dámu, které byste v žádném případě nehádali 80 let, ačkoli ona sama by vám to s úsměvem jistě prozradila. Vznikla tak série fotek oslavující přirozenost, jíž je stáří nedílnou součástí.
Neobvykle inspirativní se jeví i poslední spolupráce s Kateřinou Kabelkovou, která nafotila vůbec první snímky mužů s Benu Made náušnicemi bořící veškeré stereotypy: „Jsem moc ráda, že stále více mužů se cítí dobře ve své kůži a nosí, co se jim líbí, a ne to, co se od nich očekává.“ Podobné projekty Pauline rozhodně plánuje i do budoucna a již brzy se chystá odtajnit novou kolekci.