Doplňky

Francesca Amfitheatrof: Bravery je mojí nejdokonalejší kolekcí pro Louis Vuitton

Francesca Amfitheatrof je uměleckou ředitelkou pro hodinky a šperky Louis Vuitton od roku 2018. Novinka Bravery je její třetí kolekcí vysoké šperkařiny pro módní dům a čítá celkem 90 jedinečných kusů.
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Odkud vychází hlavní myšlenka kolekce Bravery?
Z touhy převyprávět neuvěřitelný příběh zakladatele značky. Letos totiž slavíme dvousté výročí narození Louise Vuittona. Bravery však není jenom kolekcí určenou k oslavě, ale také bádáním v životě tohoto neuvěřitelného muže. Jako čtrnáctiletý se ze své domovské Jury ve Francii vydal pěšky do Paříže, kde se vyučil řemeslu a založil slavný módní dům. Je to vůbec poprvé, kdy vyprávíme jeho příběh. 
Proč právě název Bravery?
Myšlenka odvahy, odhodlání a zvídavosti ke světu je nejdůležitějším aspektem módního domu a metafora životní cesty Louise Vuittona. Jednotlivé sady mají tvar, který nabírají podle jeho životních kroků, a začleňují všechny ikonické symboly. Například V jakožto Vuitton, typické plátno Monogram, diamanty ve tvaru LV, zámky od kufrů, vzor Damier, lana používaná na některých starých kufrech, atd. Hráli jsme si s jejich tvary, novou dynamikou a silnou energií.
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Foto: Courtesy of Louis Vuitton
Mohlo by se zdát, že jste s touto kolekcí dosáhli nových limitů.
Chtěla jsem šperky, které budou zhotovené naprosto dokonale, do nejmenšího detailu. Zlato je zpracováno tak, aby napodobovalo pocit z látky s množstvím členění. Výsledkem jsou tak neuvěřitelně poddajné kusy pohodlné k nošení. Náš gemolog strávil tři roky hledáním vhodných kamenů. Jejich bohatství v barvě a rozdílný původ jsou samy o sobě cestovatelským příběhem!
Jaké místo má Bravery ve vaší kariéře?
Bravery je pravděpodobně nejdokonalejší kolekcí celé mojí kariéry. Design, kvalita kamenů, výroba jednotlivých kusů, všechno spolu muselo naprosto fungovat.
Jak by se měla cítit žena, která objeví kolekci Bravery?
Byla bych ráda, kdyby dokázala vnímat sílu a ženskost všech šperků. L’Elan Vital její tvář rozzáří, L’Aventure je proměnlivý kus, kterého se nikdy nenasytí, The Arrow symbolicky nabízí vlastní cestu v životě a La Passion je zosobněním toho, co by chtěla nosit moderní královna. Myslím si, že šperky mají opravdovou moc. Skrz zlato a kameny nás propojují s nebem a zemí.