Doplňky

Zásnubní prsteny 2024: Trendy, které obstojí ve zkoušce časem

Láska je vzácný dar, a proto i symbol, kterým ji stvrzujete, by měl být výjimečný. A protože do vzhledu zásnubních a snubních prstenů promlouvá doba, v níž žijeme, mění se i trendy. Ty na rok 2024 se vyznačují vedle elegance také originalitou a šetrností k životnímu prostředí.
Foto: Underwood Archives/Getty Images
Na rozdíl od Victorie Beckham, která se pyšní kolekcí patnácti zásnubních prstenů, si většina z nás touží vybrat ten jeden dokonalý klenot, který bude odrážet náš osobitý styl a symbolizovat věčnou lásku. Proto je výběr zásnubního prstenu tak důležitým a zodpovědným krokem.
Rok 2024 vnáší do světa zásnubních prstenů svěží vítr a otevírá dveře novým trendům. Klasické a nadčasové designy si i nadále drží své pevné místo, ale vedle nich se prosazují inovativní a jedinečné kousky, které osloví i ty nejnáročnější zákazníky. Zakladatelka české značky Jewelry 27 Lenka Kerlická pak říká, že stále oblíbenější jsou i rytiny uvnitř prstenu. ,,Někdy dovnitř prstenu vkládáme kámen. Zase je tam jen jako symbol pro ně dva, nikdo jiný o něm na první pohled neví,” říká Kerlická.
Pojďme se ponořit do světa zásnubních prstenů a objevit trendy, které hýbou rokem 2024:

Barevné akcenty: Odvážná volba pro jedinečný styl

Diamanty – symbol věčné lásky a nehynoucího lesku – si i nadále drží pozici krále mezi drahokamy na zásnubních prstenech. Stále více párů se ale nebojí odbočit od tradice a s nadšením se vrhá do světa barevných drahokamů. Tyto drahokamy, ať už v podobě temných diamantů, safírů v nejrůznějších odstínech modré, zářivě zelených smaragdů, nebo ohnivých rubínů, dodávají prstenu jedinečný charakter a hlubší symboliku. ,,Páry často volí diamanty různých barev, měsíční kámen či safír,” říká Kerlická. Například černý diamant pak symbolizuje neochvějnou oddanost a věrnost, safír zase symbolizuje ochranu a harmonii a rubín je kámen vášně a energie symbolizující lásku, která nikdy nevyhasne. Prsten s barevným drahokamem se stává osobním symbolem lásky, který bude pár provázet po celý život.

Toi et moi: Minimalismus v elegantní podobě

Elegantní, jedinečný a plný symboliky. Takový je prsten toi et moi, francouzsky "ty a já". Tento typ zásnubního prstenu se vyznačuje dvěma drahokamy umístěnými vedle sebe, které symbolizují spojení dvou duší v jednu. Původ tohoto designu sahá do hluboké historie. První toi et moi prsten nechal zhotovit Napoleon Bonaparte pro svou milovanou Joséphine. Prsten zdobil diamant a modrý safír, symbolizující věrnost a oddanost. Není nutné se omezovat jen na dva drahokamy. Prsteny s třemi a více kameny symbolizují rodinu, přátele nebo další důležité osoby v životě. Každý kámen tak nese svůj vlastní příběh a posiluje celkovou symboliku prstenu.

Udržitelnost: Etické a ekologické materiály pro zodpovědný výběr

V záři reflektorů se třpytí krásný kámen, symbol lásky a věrnosti. Ale čím dál více lidí se ptá: za jakou cenu? Těžba diamantů nese stín neetického zacházení s dělníky, drancování životního prostředí a financování konfliktů. Naštěstí existuje alternativa. Diamanty pěstované v laboratoři, takzvané lab-grown diamanty, se stávají volbou pro ty, kteří touží po kráse a třpytu bez kompromisů. Etický přístup se neomezuje jen na drahé kameny. Stále více šperkařů se obrací k recyklovanému zlatu a stříbru. I kovy ze zaniklých šperků tak mohou dostat nový život.

Vintage styl: Nadčasová krása s příběhem

Vintage prsteny nejsou jen módním trendem, ale symbolem spojení s minulostí a nadějí do budoucna. Jsou to klenoty s duší, které dokážou dojmout a okouzlit. Ať už zděděné po babičce, objevené v zapomenutém klenotnictví, nebo inspirované starými časy, tyto prsteny v sobě skrývají jedinečný příběh a nadčasovou krásu. Starobylé drahokamy jako smaragdy, rubíny či safíry s patinou staletí dodávají prstenům mystickou auru. Jemné gravírování s ornamenty, iniciálami či datem pak vypráví tiché příběhy o minulých láskách a tajemstvích.

Více prstýnků: Jedinečná a hravá kompozice 

Toužíte po něčem více než jen klasice? Pak vás uchvátí kouzlo prstenů skládajících se z několika kousků. Tyto originální skvosty otevírají dveře do světa nekonečných kombinací a jedinečného vyjádření. Každý kousek prstenu může být vyroben z jiného materiálu – ať už ze zářivého zlata, elegantního stříbra, moderní platiny, nebo hřejivého růžového zlata. Fantazii se meze nekladou ani u drahokamů. Brilianty, smaragdy, rubíny, safíry, opály – každý kámen vnese do kompozice svůj vlastní příběh. Spojením jednotlivých prstenů vzniká dokonalý celek, který oslňuje rafinovaností a originalitou. Zároveň vám ale dává svobodu volby. Prsteny můžete nosit samostatně a každý den tak vyjádřit jinou náladu a styl.

Žluté zlato: Teplý a sofistikovaný kov pro moderní páry

,,Žluté zlato je v současnosti velmi populární a to jak pro zásnubní, tak i snubní prsteny," potvrzuje šperkařka Kerlická. Žluté zlato, tradiční symbol luxusu a elegance, tak zažívá triumfální návrat. Zatímco bílé zlato dominovalo posledních několik desetiletí, žluté zlato si znovu získává srdce milovníků krásy a stává se symbolem nadčasové elegance. Jeho teplý tón lichotí každému tónu pleti a dodává šperkům hřejivou eleganci.
Cena zásnubního prstenu – téma, které vzbuzuje mnoho otázek a rozpaků. Na jedné straně se můžeme setkat s tradicí, která diktuje, že cena by se měla rovnat několika měsíčním platům. Na straně druhé je tu snaha o zodpovědnost a rozumné utrácení. "Pro každého akt zásnub znamená trošku něco jiného,” říká Kerlická. "Někdo chce prstenem vyjádřit nejen závazek, ale také určitou hojnost a stabilitu v budoucnu. Myslím ale, že nejdůležitější je, aby se muž/žena nad prstenem, a hlavně nad svou partnerkou/partnerem alespoň zamyslel a snažil se najít takový šperk, který s ní/ním bude souznít.”
Trendy v zásnubních prstenech pro rok 2024 nabízejí širokou škálu možností pro každý vkus a rozpočet. Nejdůležitější je vybrat si prsten, který bude pro vás a vašeho partnera/partnerku symbolem lásky a štěstí. Zamyslete se nad vkusem a preferencí svého partnera/partnerky. Hledáte klasiku, která nikdy nevyjde z módy, nebo toužíte po něčem moderním a trendy?