Doplňky

Velký návrat čelenek. Nezbytný doplněk sezony SS19

Z čelenek se stává jeden z největších jarních trendů. Co vyvolalo proměnu školní ozdoby v takovou, kterou letos potřebujeme ve svém šatníku? 
Náhlý návrat čelenek do stylu dospělých žen má na svědomí spíš Miuccia Prada, než že by šlo nostalgii. Její kolekce SS19 šla proti proudu celé sezony. Tam, kde se ostatní designéři přikláněli k bezpohlavním oblekům a odkazům na vojenské uniformy, Prada oslavovala panenkovské šaty s hlubokými výstřihy doplněné čelenkou. A ne jen tak nějakou, ale surrealistickou z luxusního hedvábného saténu. 
Mají odvážný, královský nádech, který je na hony vzdálený dětským předlohám. Přidávají na výšce bez podpatků a dobře si rozumí s jednoduchými kostýmy nebo pleteninou. A až o několik dnů mohou prodloužit dobu, kdy není třeba si mýt a foukat vlasy. Nové čelenky také vzpomínají na Alicii Silverstone ve filmu Bezmocná z roku 1995 a další emancipované hvězdy filmového plátna šedesátých let, Catherine Deneuve a Annu Karinu. Především je však oversized čelenka nepřehlédnutelnou připomínkou ženskosti, a to v době, kdy můžete být feministkou a přitom mluvit o módě, jak nám připomíná Miuccia Prada.
„Byla jsem feministkou v sedmdesátých letech, takže si asi umíte představit, jak nevhodné bylo mluvit o módě. Ale milovala jsem ji tak moc, že jsem to prostě dělala,” prozradila pro britskou Vogue v roce 2018. „Snažím se být skrze svou práci politická, jak jen to jen možné, ale nikoliv očividným způsobem. Myslím si, že použití módy pro politické účely by mělo být decentní.”
Podívejte se s Vogue, odkud přichází inspirace pro nejnovější trend.