Doplňky

Diamantová abeceda Zuzany Spustové

Uplynulo téměř deset let od chvíle, kdy Zuzana Spustová, slovenská designérka žijící a tvořící v Norsku, vytvořila svůj první šperk. Ku příležitosti tohoto jubilea stvořila náhrdelník, který na její vůbec první kousek navazuje.
Foto: Spustova
Svůj první šperk vytvořila pro svého syna a šlo o zlaté písmeno na hedvábné stužce. Shodou okolností to byl také kousek, který odstartoval její novou kariéru světoznámé šperkařky. A jako ohlédnutí za první dekádou této cesty nyní Zuzana Spustová představuje Alphabet Diamond Necklace, jemný náhrdelník z růžového či bílého 18k zlata s písmeny osázenými diamanty a jedním extra diamantem smaragdového brusu po straně. Návrh přitom počítá s tím, že velké bezpatkové písmeno usedne svému nositeli přímo do jamky klíčních kostí. Anebo se na klíční kosti bude jemně pohybovat v jeho rytmu. 

Apples, Babies and Crushes

Jablka, miminka a crushe (A is for apples, B is for babies, C is for crushes) –— písmena A, B, C představují nejen univerzální začátek velké části abeced, ale odkazují také k intimnímu světu Zuzany Spustové, která nám dává prostřednictvím těchto drobných indicií ve své kolekci nahlédnout za oponu soukromí, a popouští tak uzdu naší fantazie. Jde o abecedu univerzální, osobní, ale otevřenou pro nejrůznější interpretace.
Foto: Spustova

Zuzana Spustová pracovala původně v marketingu, ale na mateřské si uvědomila, že se jí už nechce vracet do korporátu, kde jí chyběla kreativita, a víceméně náhodou — krok po kroku — založila šperkařskou značku. V roce 2020 navrhla kolekci pro švédský řetězec Arket, která se do posledního kousku vyprodala. Ač Slovenka, je Spustová odjakživa srdcem a duší cestovatelka a „citizen of the World“. Aktuálně žije se svojí rodinou v Norsku, kde tvoří, ale výroba jejích šperků působí v italské Neapoli. Její šperky jsou ryze současné, nadčasové a odráží se v nich témata mateřství, feminismu, slovenských kořenů a historie.