Doplňky

Jak vypadá výroba šperků v moderní manufaktuře

Šperkařství se díky přítomnosti intenzivního tvůrčího procesu už dávno považuje za umění. Šperky se pro mnoho řemeslníků staly výrazovým prostředkem. Skrze práci s kameny a kovy předávají své poselství a odhalují příběh. Každý šperk je jedinečný, v tom spočívá krása ručně vyráběných šperků. Výroba má velmi náročný, ale svým způsobem romantický průběh. A právě ten jsem měla možnost vidět v továrně značky Apart v Poznani.
Foto: Apart
Ruční osazování diamantů
Zdejší tvůrci nejdřív načrtávají nápady, začleňují vzory inspirované různými kulturami a přidávají své inovace. Výrazné změny se mnohdy ujmou jako trend. Provedení práce je velmi detailní, kameny a kovy se pečlivě vybírají tak, aby správně ztvárnily záměr. 

Nákup a výběr diamantů

Do procesu výroby těch nejkrásnějších šperků nepochybně patří i výběr a nákup správných diamantů. V Apartu se tímto aspektem zabývá celé oddělení specialistů. Komplikovaný výběr a tvorba ceny se odvíjí od množství chyb v kamenech, ty jsou ale vidět většinou jen pod mikroskopem, a od barvy. Čirý diamant může mít tu nejzářivější průzračnou barvu, ale i jemně nažloutlou. Jestli však toužíte po výjimečném šperku na míru, je možné pomocí specialistů najít i ty nejvzácnější barevné diamanty od žlutých přes růžové až po namodralé či nazelenalé odstíny.

Modelace šperku ve 3D 

Vznik šperku začíná 3D modelací v počítačových programech, na nových produktech tu pracuje tým grafiků a designérů. Detailně navrhují každý zářez či umístění kamenů. Poté se v 3D tiskárně připraví první model šperku z plastu, který se zdokonaluje. Z tohoto modelu se nakonec vytvoří prototyp a forma z gumy. Gumová forma se musí přesně uprostřed přeřezat, aby bylo možné vytvořit autentické kopie. Na první pohled se zdá, že půjde o jednoduchou věc, ale opak je pravdou. Konkrétně v manufaktuře Apart mají jediného člověka, který je specialistou na tento úkon a věnuje se mu už více než dvacet let.

Strom plný šperků

Pomocí gumové formy se vytvářejí voskové odlitky šperků, do nichž se ručně osazují diamanty i drahé kameny. Ty se pak po skupinách umístí na takzvaný strom a přesouvají se do sádrovny. Strom s modely se vloží do válcové formy a zalije sádrou. Válec sádry za několik hodin vytuhne a poté se vloží do pece, kde se vosk rozpustí a vyteče, ale kameny zůstanou na svém místě. Ještě do horké formy se naleje roztavené zlato a postupně se pomocí přístrojů nechá chladnout a tuhnout. Po úplném zchladnutí se sádrový válec tlakem vody rozpustí a zůstane jen strom s už téměř hotovými šperky. 

Lesk jako blesk

Aby šperky dosáhly požadovaného lesku, procházejí množstvím kroků broušení a leštění. Od ručního broušení přes leštění v nádobách s pískem až po čištění v ultrasonických kádích. Teprve tam uvidíte, že to, co jste si mysleli, že je lesklé, se až teď začalo neuvěřitelně třpytit. V tuto chvíli je šperk připraven spatřit světlo světa.
Dáváte před šperky přednost investičnímu zlatu nebo hodinkám? V portfoliu Apart najdete oboje. Nejenže tu hodinky vyrábějí, ale v manufaktuře pracuje několik specialistů, kteří jako jediní v Polsku mají certifikát k opravám hodinek od známých prémiových značek. Nedávno Apart rozšířil své portfolio i o investiční zlato. V nabídce najdete různé gramáže i zlaté mince z několika zemí světa.