Doplňky

Stylové doplňky na hlavu na dny, kdy venku řádí vichřice

Nejdůležitější součástí šatníku těchto dnů a týdnů je teploučká kukla. V současné situaci má navíc politický rozměr.
Foto: Streetstyleshooters/Getty Images
Jacqueline Zelwis v kukle od Holzweiler na Copenhagen Fashion Week, únor 2022
Vzít si na ulici klobouk nebo čepici nemá moc cenu, dost riskujete, že ve velmi větrném počasí je budete víc chytat ve vzduchu než nosit na hlavě. Deštník? Pokud o něj chcete během pěti vteřin přijít, proč ne. Hedvábný šátek? Ne každý si na něj troufne, byť by byl z nejnovější kolekce Hermès. Perfektním řešením je kukla. Ta se na přehlídkových molech stejně jako ve městech, kde se aktuálně odehrává fashion week, objevuje v poslední době více než často. O Instagramu a TikToku nemluvě. 
Lyžařská maska, kukla, říkejte jí, jak chcete, se stala jednoznačným číslem jedna v doplňcích a nejžhavějším doplňkem letošní zimy. Na TikToku pod hashtagem #balaclava najdete k dnešnímu dni 188 milionů videí, na Instagramu 278 tisíc příspěvků, Pinterest hlásí 230procentní nárůst ve vyhledávání a Google zaznamenal během 12 měsíců 5000procentní nárůst u hesla: Jak si uplést kuklu. S největší pravděpodobností to souvisí s novým koníčkem generace Z.
Foto: Dominique Charriau/WireImage
Louis Vuitton jaro - léto 2022
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Givenchy jaro - léto 2022
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images
Louis Vuitton podzim - zima 2022/2023
Kukla se stala fenoménem této zimy a skvěle zapadá do období pandemie. Zvykli jsme si totiž zakrývat tvář, takže nikdo se už nepozastavuje nad tím, když si natáhnete na hlavu tento doplněk. Na přehlídkových molech se kukly objevily u Louis Vuitton, Givenchy, Miu Miu, Moschino, Balmain, Marine Serre, Loewe a stranou nezůstaly ani módní řetězce Zara, Urban Outfitters, H&M.
Odkud se kukly vzaly? Nejsou původním nápadem módních designérů, jejich historie sahá na Ukrajinu. Jméno balaclava vychází z názvu města na Krymském poloostrově Balaklava, kde se roku 1854 odehrála jedna z hlavních bitev Krymské války. Britští a irští vojáci do oblasti dorazili v letních uniformách a zastihla je zima. Jejich manželky narychlo začaly plést kukly a posílaly je do kasáren. Pletené pokrývky hlavy se tak staly symbolem východoevropských milicí. 
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
New York Fashion Week, únor 2022
Foto: Christian Vierig/Getty Images
London Fashion Week, únor 2022
Pro módní scénu ji objevil zvýšený zájem o slovanský styl a východní blok. Demna Gvasalia, Gosha Rubchinskiy a Ruslan Baginskiy se zásadní měrou zasadili o popularizaci tohoto doplňku po celém světě. V současné politické situaci na hranicích Ruska a Ukrajiny dostává kukla opět politický nádech. U hudebních celebrit se pak stala zásadním doplňkem, aby zdůraznila cestu z undergroundu na globální scénu. 
Kukly najdete v aktuálních kolekcích Maison Margiela, velký zájem je o model značky Supreme, varianty z mohéru najdete u Laformely a pozornost zaměřte také na ukrajinský Gunia Project a zmiňovaného Ruslana Baginského.