Doplňky

Hledání ideálních kozaček. Zn.: pro široká lýtka

Každoroční scénář: Podzimní plískanice velí přezout se do vysokých kozaček. Jenže co když se do většiny z nich nedostanete? 
Foto: profimedia
Ashley Graham
Mám spoustu bot, dokonce jsem si sama sestavila tři vysoké botníky, abych je (alespoň ty na aktuální sezonu) měla pěkně po ruce. Nábytek jsem dala dohromady sama, protože nemám ráda zbytečný stres a domácí hádky na téma počtu svých bot absolvovat opravdu nechci. Zkuste si tipnout, kolikero vysokých kozaček mám mezi stovkou párů bot. Jedny. Jedny jediné. S těmi druhými jsem se minulou zimu musela definitivně rozloučit, protože už je můj opravář obuvi odmítl přijmout do každoročního servisu se slovy, ať už konečně dostanu rozum a jdu si koupit nové. Bodrý pán má sice zlaté ruce, zachránil my nejedny chanelky, ale řekl mi: „Na zázraky licenci nemám. Běžte si udělat radost a už si pořiďte nové.” To se snadno řekne, ale hůře udělá. Mám totiž široká lýtka. 

Průměrná lýtka, široká lýtka, size-inclusive vysoké kozačky

Při pohledu na svá lýtka mívám pocit, že patří spíš profesionálnímu fotbalistovi ve vrcholné formě. Ostatně údaje o průměrné šířce ženských lýtek (Google se asi občas diví, co všechno na něm hledám) mluví jasně: Průměrný obvod lýtka u žen ve věku 20 – 29 let je 37,6 cm, u žen ve věku 30 – 39 let 38,6 cm a u žen ve věku 40 – 49 let je to 39,1 cm. Můj lýtkový sval? Krásných 42 cm v nejširším bodě (ano, měřila jsem si je), což je výsledek dlouhých procházek a intenzivního tanečního tréninku v minulosti. A teď si zkuste najít kozačky snů, když se pohybujete výrazně nad průměrem a v praxi to neznamená nic jiného, než že se do většiny vysokých kozaček nemám šanci nasoukat. 

Kde koupíte stylové kozačky pro široká lýtka

Jak vypadá situace kolem size-inclusive kozaček? Řekněme si upřímně, že ve chvíli, kdy nechcete výšku obuvi pouze ke kotníkům nebo elastickou vsadku po celé délce a šněrovat si vysoké boty vás baví asi jako pondělní porady, už takhle omezený výběr se ihned zúží. I když většina luxusních značek slibuje, že se umí postarat o široká lýtka, realita je taková, že pokud nezapadáte do tabulkových velikostí, dostanete do nich sotva kotníky. A varianta širokých, ale velmi lacině vypadajících bot z pochopitelných důvodů nepřipadá v úvahu. Kde tedy najít vysoké kozačky pro široká lýtka, které stojí za investici a bude vás bavit nosit je celou sezonu? Tady jsou, u všech přesahuje obvod lýtka 39 centimetrů.