Doplňky

Dlouhá, široká a kašmírová

Pro někoho nutnost, pro jiného stylový doplněk s obrovským kreativním potenciálem. Do kterého týmu se řadíte vy? I když bude vaše odpověď znít „do prvního”, po přečtení tohoto článku s definitivní platností přestoupíte k vítězům.
Foto: Getty Images
Příjemně hřejivá, měkoučká tak, že se do ní zavrtáte jako do pelíšku. Můžete si ji omotat kolem krku, nechat ji volně viset za jeden nebo oba konce, jeden z nich přehodit na záda nebo ji stylizovat jako turban a zahalit jí hlavu. Na cestách si z ní uděláte deku, na jaře ji s pomocí pásku proměníte ve vestu nebo kabát, pokud ji máte dost širokou a dlouhou. Existuje tolik způsobů, jak šálu nosit. 
Pořádná šála je nejen nedílnou součástí zimního šatníku, ale přímo pilířem, který dokáže proplouvat ročními obdobími i trendy. Lenny Kravitz a jeho ultra maxi šála by mohli vyprávět. Jakmile se v ní zpěvák a fenomenální kytarista objeví, je to už každoroční příkaz k tomu, že je načase se zachumlat.
Správná šála by s vámi měla prožít víc než jen jednu zimu, proto si ji také pečlivě vyberte a nespokojte se s žádnou, v níž se nebudete cítit zcela komfortně a která nezapadne do vašeho stylu šatníku. Klíčovou roli hraje materiál (přírodní vlna je zcela jasná volba) a barva nebo vzor. Ať se vám nestane, že sice máte parádní šálu, ale najít, k čemu by se hodila, vám zaberete tolik času a energie jako politikům vysvětlování politicky nekorektních výroků. Snažte se do této situace nedostat. 

Jednobarevná šála = sázka na jistotu

U jednobarevných šál platí, že je můžete nosit a kombinovat donekonečna, aniž byste o nich museli dlouze přemýšlet. Dobrá volba je sladit novou šálu se stávajícím kabátem a jet na vlně tón-v-tónu. Což ale někdy může působit nudně a málo kreativně, takže si rovnou k tomu samému kabátu pořiďte šály ještě minimálně dvě – jednu lehce barevně odlišnou, ať styling získá hloubku, a jednu ostře kontrastující nebo se vzorem, jehož jedna barva je i barvou kabátu.

Kostkovaná šála forever & ever

Na rozdíl od těch s logem, které spolu s logománií odvál vítr minulých let, kostkovaný vzor byl, je a bude aktuální a stejně jako Cher nestárnoucí, byť by si kostky vybíraly několikaletou pauzu. Nemusíte se dívat jen na ikonický a milionkrát okopírovaný vzor Burberry. Nestárnoucím, a tím i velmi udržitelným vzorem je klasický glenček (ve střední Evropě někdy uváděný jako esterházy, v Británii jako Prince of Wales), který v lehce třpytivé podobě najdete např. u Brunello Cucinelli. Opomenout nemůžeme ani skotskou kostku, tzv. tartan, který zvolil Heidi Slimane a jeho tým pro zimní kolekci Celine.