Doplňky

Vínová láska od PBG. Na první pohled a na každý den

Aneta Vojtová a Tereza Horáková, designérky Project Bags Girls, se ve své tvorbě soustředí na funkčnost a praktičnost už od roku 2011. Všechny jejich produkty jsou vyráběny ručně a v České republice. Co všechno obnáší vyrábět lokálně, co jsou ty největší výzvy, a proč to všechno stojí za to, odpovídají exkluzivně pro Vogue. 
Kdyby existovaly "malé černé" doplňků vyráběných v Česku, byla by to rozhodně kabelka Pocket bag od PBG. Nebo cokoli jiného z dílny Project Bag Girls, české značky, která tvoří doplňky na míru minimalistům a všem, kteří chtějí nadčasovost a variabilitu. Tu především. Navíc v kombinaci s nejhladší kůží, kterou znám. True story. 
Foto: archiv PBG
Jaký příběh stojí za tímto výrobkem?
Pocket bag neboli ledvinka je produkt, který jsme navrhly na základě požadavků našich zákazníků. Tvarově Pocket bag vychází z naší ikonické cross body, kterou jsme zmenšily a upravily tak, aby lépe dokreslovala siluetu lidského těla. Toho jsme docílily asymetrickým zaoblením klopy.
Jak dlouho trvá vytvořit jeden kus?
Čas strávený na výrobu jednoho produktu spočítaný nemáme. Prototyp vyvíjíme i několik měsíců a poté už vyrábíme sériově. 50 kusů Pocket Bag bychom odhadem vyráběly ve dvou lidech od začátku do konce cca 1 týden. Ani tímto způsobem ale nepracujeme. Vyrábí se více modelů najednou, a tak celý proces od objednání kůže po pověšení poslední cedulky trvá několik měsíců.
Čím je tento produkt unikátní? 
Dlouhodobě u nás převládájí doplňky v černé a šedé barvě a pro letošní podzim jsme si zvolily zcela novou barvu – Dark Red. Je to elegantní tlumená barva, která se skvěle hodí na speciální příležitosti, a stejně tak osvěží každodenní zimní urban outfit. Ledvinka je vyrobena ručně v České republice.
Co bylo inspirací?
Chtěly jsme vytvořit kolekci, která bude na první pohled vzbuzovat pozornost, přitom ale bude stále působit elegantně. Dark Red je barva, která tento požadavek skvěle splňuje.
Co vám dělá největší radost na tom, že vyrábíte lokálně?
Zejména nás těší, že se můžeme setkávat s výrobci a dodavateli materiálů a probrat s nimi naše požadavky. Máme na mysli nejen při samotné výrobě produktů, která vzniká u nás v ateliéru, ale při zpracovávání kůže v koželužnách.
Jakým výzvám musíte čelit?
Celkově se stále setkáváme s nedostatkem výběru materiálu a dodavatelů kvalitní kůže.
Zjistily jste při výrobním procesu, že něco jednoduše nejde?
Na to přicházíme neustále. Při navrhování produktů se často dostaneme do slepé uličky, ze které se musíme vrátit na začátek a vyřešit problém jiným způsobem. Jsme malá firma s omezeným technickým zázemím a to je právě občas problém, ale zároveň i výhoda. Měnší technické zázemí pro nás totiž znamená řešit věci jinak, než se běžně dělají a to nás často dovede k novým zajímavým řešením.
Podniknout celou výrobu znovu – je něco, co byste udělaly jinak?
Asi ne, je to celkově dost čerstvé a strávily jsme na vývoji opravdu dlouhou dobu. S odstupem času možná budeme schopné zhodnotit některé naše postupy a produkt posunout dále.
Jak si představujete svého zákazníka? 
Náš zákazník je spíše žena, která se pohybuje ve městě a dává přednost jednoduchým tvarům, vysoké kvalitě a odolnosti materiálů.
Jakým způsobem doporučujete produkt nosit?
Tento produkt má tu výhodu, že se dá nosit na několik způsobů – a to jako cross body, psaníčko do ruky, ale i v pase jako běžná ledvinka.
Jak se pohybuje cenově?
Produkty z kolekce Dark Red jsou dostupné do 5000 Kč.
Kde je možné je sehnat?
K dostání jsou buď na našem e-shopu www.pbgstudio.com nebo si produkt můžete přijít prohlédnout a zakoupit do našeho kamenného obchodu Showroom. v Klimentské 3 na Praze 1 či v dalších obchodech po celé ČR i v zahraničí. Jejich seznam najdete také na našich webových stránkách.