Doplňky

Jak se nosí Bulgari

Bulgari a ženy. To je láska, která trvá už více než 130 let. A protože se všechny velké lásky musí oslavovat, vydala se Adéla Mazánková na zahájení výstavy Tribute to Femininity do Moskvy, kde si popovídala s kreativní ředitelkou Luciou Silvestri. Mimo jiné o tom, proč se jí říká „Stone Whisperer“.
Jsou press tripy a Press tripy. Tipujete správně, mé poprvé v Moskvě k příležitosti zahájení výstavy značky Bulgari jednoznačně spadá do té druhé kategorie. Už po dosednutí na letišti Šeremeťjevo bylo jasné, že to bude láska. „Máte štěstí, takhle skvělé počasí touhle dobou v Moskvě obvykle nebývá,“ bylo to první, co jsem slyšela. „Zítra začínáme hned ráno s ruskou snídaní. Doufám, že máte ráda kaviár!“ bylo to druhé.
Díky skvělému počasí jsme měli čest vidět Moskvu v její nejbarevnější a nejblyštivější podobě. Věžičky paláců Kremlu, barevný Chrám Vasila Blaženého i každá ze „sedmi sester“ se dávaly na odiv – jako ty největší klenoty. Jak příznačné k této cestě.

#TributeToFemininity

Výstava BVLGARI: Tribute to Femininity ukazuje více než 500 kusů šperků napříč historií celé značky. Ve dvou kremelských palácích nechybí ty zcela první – jemné stříbrné náhrdelníky z rukou Sotiria Bulgariho i jeho otce – ani ty ikonické, které se pyšní 300 karáty v jednom drahokamu.
Skrze opulentní šperky výstava skutečně vzdává poctu ženskosti a hlavně vlivu, jaký na společnost silné ženy mají. Jedna z nich stojí v čele značky: kreativní ředitelka Lucia Silvestri.
Drobnou Italku v davu jen tak nepřehlédnete. Díky energii, kterou srší, i množství šperků, které má na sobě. Na zahajovací večírek ve vile Pashkov konkrétně prototyp nového Parentesi náramku ze dřeva, s inspirací v 70. letech, náramek Heritage, který si sama koupila před 30 lety a v posledních měsících ho nesundává, náramek z kolekce ve spolupráci se Zahou Hadid, keramické černé hodinky Serpenti, prsten Trombino poděděný po babičce, náhrdelník z kolekce Heritage a náušnice mix & match, jednu s olivínem a jednu s turmalínem.
Jejími slovy: „Na dnešek docela málo, ne?“
Jaký máte vztah s Ruskem? Jste tu také poprvé?
Kdepak. Pamatuji si, když jsem tu byla naposledy – asi před 11 lety. Zamilovala jsem si to, ale teď je to mnohem lepší. Ty barvy, bohatá atmosféra, spousta světel. To, že máme výstavu přímo v Kremlin Museums mě hrozně těší. Je to jedno z největších na světě a sami mají neuvěřitelnou sbírku šperků, takže to pro nás je hodně důležité kulturní spojení.
Foto: Archiv značky Bulgari
Kdybych měla vidět jen jeden jediný šperk z vystavených, jaký byste doporučila?
Můj nejoblíbenější je náhrdelník se sugarloaf safíry po Elizabeth Taylor. Ten ke mně promlouvá. Je snový a mám k němu hluboký vztah, protože jsem ho sama jela kupovat od nadace Elizabeth Taylor. Když se pan Bulgari dozvěděl, že se tenhle náhrdelník dostal do aukce, zavolal si mě a řekl: „Jeď do New Yorku a bez něj se nevracej.“
V rozhovorech často říkáte, že si s kameny ráda povídáte a promlouvají k vám. Máte to tak stále?
Samozřejmě. Kdykoliv mi přijdou balíčky s nakoupenými drahokamy, otevírám je a zdravím se se s nimi: „Buongiorno!“ Nedávno mi někdo řekl, že jsem „Stone Whisperer“. To bude má oblíbená přezdívka.
Foto: Adéla Mazánková
Slyšela jsem i o vaší přezdívce "Indiana Jones".
Jsem jediná v oboru, která je nákupčím i kreativcem v jedné osobě. Kameny si sama vyhledávám. Není vždy snadné být ženou. Když tvořím a kreativně pracuji, ukazuji a dávám do toho všechny své ženské stránky, ale při sjednávání cen a při nákupu drahokamů musím hrát spíše mužskou hru. Naučila jsem se být při obchodování drsná. Koneckonců jsem v tom už od 19 let. Nicméně jsem neuvěřitelně pyšná na to, že jsem první kreativní ředitelka Bulgari, a že jsem žena. 
Změnil se obchod s drahými kameny hodně, za tu dobu, co v něm jste?
Rozhodně je víc a víc soutěživý. Kameny jsou stále vzácnější, takže je těžší a těžší najít kus, který stojí za to.
Poradíte, do jakého se vyplatí investovat právě teď?
Rubíny z Mozambiku. Jejich cena vzrostla asi desetinásobně, za posledních pár let. 
Jak často a kam nejraději vlastně jezdíte kameny nakupovat?
Střídám to ob týden. Jeden týden jsem v Římě, další týden cestuji, jeden v Římě, další cestuji… Nejlepší místa jsou podle mě tři: Džajpur, Kolombo a Hong Kong.
To jste pořád na cestách! Obklopujete se všemi šperky i doma?
Své šperky mám v trezoru ve své kanceláři. Mám box s náhrdelníky, box s náušnicemi, box s náramky… Moc velký systém v tom ale nehledejte. Jakmile přijdu do práce, ozdobím se podle nálady. Doma tolik kusů nemám. Ze šperků si doma nechávám jen náušnice, abych si je mohla kdykoliv změnit. Když mám volno, nosím ty. Náušnice, a náramky na každodenní nošení.
Bulgari má hodně opulentních kousků, hodných červeného koberce. V mnoha z nich bych se trochu bála vyjít jen tak na ulici. Co je podle vás „beginner’s piece“, pokud někdo chce právě začít s Bulgari?
To se nemusíte bát! Většina kamenů je tak zářivých a velkých, že si stejně na ulici všichni pomyslí, že jde o nepravý drahokam. Já to svým zákaznicím říkám vždy. Hlavně své šperky noste, užívejte si je. Neschovávejte si je na „speciální“ příležitost. Užijte si to kouzlo, které mají, i když jdete ven s přáteli, s rodinou… Šperky přitahují pozornost ke kráse žen, je to neskutečně obohacující pocit.
Jako první kus bych doporučila cokoli z kolekce, kterou jsme vytvořili a architektkou Zahou Hadid. Moc ráda na tu spolupráci vzpomínám. Náramky i prsteny z této ikonické kolekce jsou moderní, svěží a dají se nosit opravdu každý den.
Výstavu BULGARI: Tribute to Femininity máte možnost navštívit v Kremlin Museums až do 13. ledna 2019.