Sustainability

Může oblečení léčit?

Všichni známe transformativní schopnosti módy, oblečení na míru, vypasovaných linií nebo vašich oblíbených lodiček (těch, ve kterých se doopravdy dá chodit). Móda dokáže zvednout sebevědomí, ale stále více návrhářů od ní chce ještě víc. Od materiálů, které se pojí s vaší spirituální stránkou, nebo látky, které využívají moderní technologie pro zlepšení kontaktu s kůží. Vogue představuje návrháře, kteří působí na poli inovativní módy.
Kitx je australská značka založená Kit Willow Podgornik (oblíbenkyně Emmy Watson), zaměřující se na udržitelnou, uvědomělou, „léčivou“ módu. Návrhářka používá na barvení látek ajurvédské recepty z jižní Indie, které jim dodávají antibakteriální vlastnosti. Pro Resort kolekci 2019, kterou během října představuje v Paříži, spolupracovala s nezávislým indickým barvícím domem v Tamil Nandu, The Colors of Nature. Pokud jste kolekci Kitx ještě neměli šanci vidět, nepředstavujte si kaftany a harémové kalhoty. Naopak, precizní krejčovina a luxusní večerní šaty. To vše v sytých barvách, které jsou pro značku charakteristické.
Podobný příběh má i Emily Bode, finalistka CFDA Fashion Fund 2018. Její stejnojmenná menswear značka, je oblíbená u takových hvězd jako Childish Gambino. „Spolupracovala jsem s fabrikou v Indii a náhodou jsem se dostala k výrobci textilů s medicinálními kvalitami,“ dodává návrhářka ve své newyorské centrále. Použila například indigové vlákno, které je ručně barvené bazalkou, kurkumou a dalšími rostlinami. Látka je lehce aromatická, má navíc i pomáhat s respiračními potížemi, působit anti-fungálně a anti-diabeticky.
Další z New Yorku, kdo holduje přírodnímu barvení, je textilní designérka Cara Marie Piazza. Svoje „sartoriálně-léčící“ schopnosti propůjčila značkám jako Eckhaus Latta a Loup Charmant. „Mít na sobě oblečení, které je obarvené květinami je krásný a uklidňující,“ vysvětluje autorka. „Nošení přírodně barvených věcí má herbální a léčivé účinky, protože můžeme skrz kůži „absorbovat“ jejich esence. Pracuji s hodně typy rostlin, například černý vlašský ořech působí antimikrobiálně, antisepticky a částěčně i jako repelent, a indigo kořeny se tradičně používaly proti infekcím a běžné chřipce.“
Více spirituálně založení z nás ví, že krystaly byly tématem posledních let. Mary-Kate a Ashley Olsen (The Row) rozdávaly hojivé krystaly návštěvníkům módní přehlídky jejich F/W 2019 kolekce. Každý mililitr KORA Organics, kosmetické značky Mirandy Kerr, prochází skrz filtr z růžového křišťálu. Pre-fall 2018 kolekce Victoria Beckham byla plná jaspisů, tygřích očí, bílých howlitů a sodalitů a žlutého vápence. Některé kusy měly i tajné kapsy na krystaly.
Losangelská návrhářka obuvi Mariah Lyons a její značka Astara, se soustředí na „nositelný wellness.“ Pracovala jako tanečnice, stylistka a tisková mluvčí u Burberry a Jimmy Choo, ale podepsalo se na ní její pracovní tempo. Autoimunitní potíže jako bolest kloubů, ji donutily vyhledávat alternativní řešení a dostala se až k teorii Schumannovy rezonance. „Dříve jsme trávili mnohem více času venku, v přímém kontaktu s přírodou, ale teď jsme celé dny zaneprázdněni WiFi a radiovými vlnami,“ říká Lyons. Podrážky bot rezonují stejnou frekvencí jako magnetické pole Země a měly byste z nich mít pocit, že jdete po trávě.
Pro haute couture S/S 2018 kolekci Viktor & Rolf, byly léčivé vlastnosti barev centrem zájmu. „Paleta barev kolekce vytváří emotivní, hojivý zážitek a vizuální meditace,“ komentují návrháři pro Vogue. „Tuto sezónu také představujeme linii šperků s kameny s léčivými vlastnostmi.“
Dánská značka Organic Basics inovovala technologii SilverTech – látka je protkaná vlákny stříbra, které mají antibakteriální a antimikrobiální účinky. „Když jsme začali s výrobou spodního prádla, zjistili jsme, že dvě třetiny dopadu na životní prostředí produkuje praní. Proto jsme se rozhodli implementovat vlákna stříbra do bavlny, aby oblečení vydrželo déle čerstvé.“
Do budoucna pracují technické laboratoře na látkách, které pomůžou s čištěním vzduchu kolem nich, změří nositelův tep, zastaví radiaci nebo dezinfikují kůži. Není tajemství, že když se cítíme nejlépe, také tak vypadáme.