Móda

Red-to-wear: Červené šaty budou nejžhavějším trendem podzimu

Červené šaty v sobě skrývají nejrůznější symboliku – nebezpečí, lásku, odvahu a v posledních dnech je na sebe oblékly módní trendsetterky Emily Ratajkowski a Dua Lipa. Na konci léta a začátkem podzimu se jim nevyhneme, proto si ty svoje vyberte už teď. 
Foto: Gotham/GC Images
Emily Ratajkowski v New Yorku, 28. července 2023
Jsou vlastně módním ekvivalentem záchranářské bundy. Představují vášeň a seberealizaci, podobně jako hlavní hrdinky filmů Moulin Rouge Nicole Kidman a Julia Roberts v Pretty Woman. A existuje důvod, proč Lana Del Rey v písni „Summertime Sadness“ zpívá „I got my red dress on tonight / Dancin’ in the dark, in the pale moonlight“. Červené šaty jsou růže, jedovaté jablko i krvácející rána.
Není jasné, jestli stejný názor měla i Emily Ratajowski, když se rozhodla obléknout si při venčení psů v New Yorku červené šaty Marcia Boutons s vysokým rozparkem. Dua Lipa se však zjevně zahalila do této energie, když na Instagramu zveřejnila fotku, kde sedí na břehu oceánu v poloprůsvitných maxi šatech Blumarine z kolekce Nicoly Brognana pro jaro a léto 2023.
Další celebrity, které se v uplynulých dvou týdnech objevily na veřejnosti v šarlatových šatech? Margot Robbie, Selena Gomez, Kate Moss, Florence Pugh, Jennifer Lopez a dokonce i princezna z Walesu.
Rudé šaty nechyběly v kolekcích Ferragamo, Fendi, Gucci, Bottega Veneta, Prada a The Row na podzim a zimu 2023 a na přehlídkových molech se rozšířily natolik, že je časopis Vogue označil za jeden z dominantních trendů letošní sezony.
Na webu Matchesfashion.com se počet vyhledávání červených modelů od loňska zvýšil o 23 %. „Je to barva králů a královen, války a impéria, divadla a moci,“ napsala Charlotte Sinclair pro britskou edici Vogue. „Červená je adrenalin, ohňostroj, ruměnec a vztek, je to rozchod s konvencemi.“