Móda

Dries Van Noten přinesl na červený koberec radost – a hodně květin!

Belgický designér Dries Van Noten odchází z vedení svého módního domu. Oznámil to před pár dny na svém Instagramu a my jsme se místo truchlení rozhodli vzdát mu malou poctu a podívat se na jeho nejzdařilejší looky z červeného koberce.
Foto: Getty Images, Shutterstock
Návrhář Dries Van Noten oznámil, že odchází ze svého stejnojmenného labelu. Poslední pánskou kolekci na jaro – léto 2025 představí letos v červnu: „Na tuhle chvíli jsem se už nějakou dobu připravoval,“ napsal na svůj Instagram. „Cítím, že je třeba dát prostor nové generaci talentů a obohatit tuhle značku o její vize.“
Noten patří k legendární Antverpské šestce (například spolu s Ann Demeulemeester nebo Walterem Van Beirendonckem) a zcela jistě ve světě módy zanechal nesmazatelnou stopu. Zapsal se do povědomí díky barevným kolekcím a jeho přístup k textilním materiálům, výšivkám a tiskům mu zajistil téměř legendární status. Na mola přinesl radost, zábavu a bořil předsudky. A to samé platí i o jeho zářezech na červeném koberci. Během své kariéry do svých jedinečných květinových kreací oblékl nejednu hollywoodskou hvězdu.
Pojďme se podívat na některé z těch nejpozoruhodnějších looků. V roce 2008 vynesla na předávání Oscarů jednu z vyšívaných saténových rób z jeho dílny Cate Blanchett a zvládla u toho navíc doručit jeden z nejikoničtějších těhotenských momentů na červeném koberci vůbec. Ostatně Blanchett na Driese nedá dopustit, v roce 2020 si vzala pestrobarevné květinové šaty této značky se zkráceným sakem na premiéru série Stateless. Další slavnou fanynkou jeho práce není nikdo jiný než Michelle Obama – ta si v roce 2015 oblékla barevný kabátek Dries van Noten při příležitosti oficiální návštěvy Japonska.

Není překvapením, že ty nejlepší momenty na červeném kobeci podepsané Van Noten mají často stejného jmenovatele: nejrůznější proti sobě jdoucí potisky, které ho dlouhodobě fascinovaly. V roce 2011 oblékla Solange na červený koberec Met Gala dlouhé, jednoduché šaty bez rukávů plné rozmanitých geometrických vzorů. A vloni dorazila na slavnostní oscarový oběd herečka Hong Chau v topu složeném z dvou protichůdných květinových vzorů.


Během let se oblékání na slavnostní příležitosti v Hollywoodu stalo díky Driesově stylu daleko zábavnější. A i přes to, že jeho značka bude fungovat dál, po jeho odchodu bude určitě těžké navázat na jeho rukopis. V záplavě černých šatů se vždy svévolně rozhodl jít proti proudu – a za to zůstane už navždy v našich srdcích.
Článek vyšel v originále na Vogue.co.uk.