Celebrity

Jak moc ovlivnily filmy Luca Bessona náš pohled na módu?

Jeho filmy, ačkoliv se ne vždy dočkaly přízně kritiků či divácké návštěvnosti, patří k nejzásadnějším v evropské kinematografii. Je považován za jednu z hlavních postav hnutí Cinéma du look, představil světu Natalii Portman a odstartoval kariéru Jeana Rena. U příležitosti kulatých narozenin režiséra a scenáristy Luca Bessona si představíme čtyři jeho snímky, které ovlivnily (alespoň na jednu sezonu) náš pohled na módu. 

Brutální Nikita (1990)

Nezkušený divák by si jistě vybavil sexy blondýnku ze seriálového remaku tohoto filmu, ovšem byl to právě Luc Besson, kdo dal světu tuto bývalou narkomanku vytrénovanou ve vraždící stroj. A ve francouzštině samozřejmě. Tehdejší manželka Bessona a také hlavní postava filmu Anne Parillaud se ukázala světu jako femme fatale, která v LBD, lodičkách a perlách umí postřílet půlku pařížského podsvětí a vypadá u toho, jako by šla zrovna na večírek. Vlasy nedbale ostříhané na kluka, dokonalé tělo v kombinaci s květovaným spodním prádlem a sbírku zbraní, za kterou by se nestyděla ani ruská rozvědka, toužila vlastnit nejedna žena po celé Evropě. Nutno podotknout, že kostymérka filmu Mimi Lempicka s Bessonem spolupracovala už na jeho předchozím filmu Magická hlubina. I když oba snímky měly úspěch (za roli Nikity Anne Parillaud získala v roce 1991 Césara), k další spolupráci obou umělců už nedošlo. S Anne se navíc nedlouho po uvedení filmu Luc rozvedl.
Foto: Getty Images

Leon (1994)

Akční drama z devadesátých let údajně založené na Bessonově zkušenosti ze vztahu s mladou dívkou. I zde si režisér totiž psal k filmu scénář sám. Objevil zde ultra talentovanou a krásnou Natalii Portman a Jean Reno opět dostal prostor pro vraždění. Co ovšem nejedné z žen utkvělo po sledování filmu v paměti, byly lenonky, pletené čepice, choker a bomber, které tehdy mladičká herečka ve filmu téměř nesundavá. O těžkých kotníkových botách a crop topu nemluvě. Ikonický styl grunge se v tomto roce těšil oblibě, a tak není divu, že kostymérka Magali Guidasci (má na svém kontě kostýmy například pro filmy Armagedon nebo Vetřelec vs. Predátor) povýšila tento styl ulice na vysokou módní školu. Navíc, kdo v těchto letech nenosil mikádou s ofinou, jako by nebyl...
Foto: Getty Images

Pátý element (1997)

Vlastnit originální VHS s tímto snímkem bylo privilegium. Pátý element je legenda. Sci-fi snímek, který je na pomezí komedie a akční záchrany světa s neohroženým Brucem Willisem v čele, je rozhodně unikátní nejen svým hvězdným obsazením, ale především vizuální stránkou. Není divu, vždyť kostýmy pro film navrhoval sám Jean-Paul Gaultier a veškeré outfity hlavní hrdinky Milly Jovovich patří k nejčastěji kopírovaným halloweenským kostýmům dodnes. Červené mikádo měla díky filmu na hlavě nejedna party girl po celém světě a sexy letušku v nebesky modrém kostýmu si zas přál mít doma nejeden muž. K naprosté špičce patří i kostýmy Chrise Tuckera, který si ve filmu zahrál poněkud excentrického moderátora. Doporučujeme oprášit vzpomínky a opět si film pustit. Nekonečná vizuální inspirace zaručena.

Angel-A (2005)

Na první pohled je jasné, že v tomto snímku půjde především o obraz a děj bude až na druhém místě. Po zběsilé přehlídce akčních scén se Luc Besson vrátil na plátna kin s černobílým filmem. Vypráví příběh o dívce, která se rozhodne pomoci svému zachránci tím, že mu spasí život. A to doslova. Dokonalé scenérie Paříže, gangsteři v elegantních kabátech a dlouhonohá herečka a modelka Rie Rasmussen. Opět mikádo v hlavní roli. V té vedlejší jsou to pak ostré černé linky, perlový náhrdelník, černé sexy minišaty a nekonečně vysoké podpatky. Zde platí, že méně je více, a to zejména u délky šatů a hereččiny neochoty dávat při sezení nohy k sobě. Lascivní? Možná. O to víc ikonické. Kostýmy zde připravila Martine Rapin.
Foto: Getty Images