Celebrity

Lekce stylu od Céline Dion, módní guru v pravém smyslu slova

Třebaže si nemůžete vzpomenout na název jediné její písničky (samozřejmě s výjimkou My Heart Will Go On), stále existuje dobrý důvod Céline Dion sledovat a učit se od ní: Zkrátka protože milujete módu.
Když před pár lety Vogue natočila video se zpěvačkou oblečenou do toho nejlepšího z aktuálních kolekcí haute couture, způsobila senzaci. Kdo tušil, že je tak... super?
Céline Dion dokázala, že je osobností, pro kterou vysoká móda neznamená jen občasné zpestření v rámci focení/natáčení pro média, nýbrž realitu. Její nová image přesahuje pouhou potřebu vypadat hezky.
Říká se, že když nám život nadělí citrony, máme z nich udělat limonádu. Céline Dion jich v roce 2016 dostala víc než dost. Její přístup k tomu, jak se vypořádat s tragédií, je obdivuhodný a inspirativní. Citrony naporcovala a začala podávat s tequilou, jíž dodnes opíjí celý svět. Pokud jde o mě, nikdy nechci vystřízlivět.
Jen si prohlédněte několik jejích posledních looků. Ta energie, co z ní čiší. Tři slova: „I’m alive!“

Co nás coby módní guru učí?

  • Nikdy není pozdě začít znovu, jinak, lépe. Rozhodně, pokud jde o módu. Ani ve chvíli, kdy za sebou máte přes 35 let úspěšné kariéry (čtěte: přes 250 milionů prodaných alb).
  • Je vhodné viditelně, slyšitelně ocenit módu coby řemeslo. Zatímco spousta z nás na přehlídkách týdnů módy hned po defilé nasazuje sluneční brýle a prchá, jako by najednou všichni museli vyřešit krizi, která před dvaceti minutami neexistovala, zapomínáme, co se sluší. Pokud se nám kolekce líbí, potlesk. Pokud se nám hodně líbí, je v naprostém pořádku plakat krásou (jako Céline Dion během show Velentino) anebo návrháři zatleskat vestoje (Giambattistovi Vallimu). Móda vždy nese názor. Ale jak by ho naše oblečení mohlo sdělovat ostatním, pokud nám je zatěžko dát ho najevo pouhou řečí těla?
  • Móda versus pohodlí? „Ve chvíli, kdy začnete přemýšlet o pohodlí, začnete stárnout.“ Voilà.
  • Často se píše, že nezáleží na tom, co nosíme, ale jak to nosíme. Není to tak docela pravda. Záleží na tom, co nosíme. Ono jak je jenom mnohem důležitější.
  • Soudnost v oblékání je klíčová. Co si můžeme nebo nemůžeme dovolit ukázat, nicméně nemá absolutně nic společného s rokem našeho narození. Viz upnutý model Chanel.
  • Není nic úlevnějšího než chápat módu jako jistou formu útěku, kdy oblečení je nám kostýmem a my můžeme na chvíli být jiní. Obsazujeme se do hlavních rolí, svět je nám obecenstvem.
  • Na druhou stranu, aby bylo představení dobré, musí role padnout jako šitá na míru. Musíme jí dát něco z nás. Bez autentičnosti úspěchu není. Příklad hovořící za všechny: Když Céline doplnila triko s nápisem „I Love Paris Hilton“ od Vetements přívěskem ve tvaru srdce, které na konci Titaniku Rose hází do oceánu.
  • V životě každého z nás existuje jen jeden člověk, na jehož názoru skutečně záleží. Chcete hádat, kdo to je?