Celebrity

Adrien Brody o svých vášních a českých kořenech

V jeho hereckém portfoliu je už přes padesát úspěšných filmů, z nichž některé točil i v Praze. K české zemi má ale mnohem blíž, než si možná myslíme. „Babička z matčiny strany prakticky pocházela z českého pohraničí,“ netají se svým původem osmačtyřicetiletý rodák z newyorského Queensu a prozrazuje i další věci.
Muž, kterému v žilách koluje i židovská krev, na sebe nejvíc upozornil účinkováním ve snímku Pianista. V něm se coby geniální hudebník Władysław Szpilman skrývá před německými vojáky, kteří za 2. druhé světové války okupovali Polsko. Náročnou roli herec ztvárnil natolik autenticky, že se roku 2002, teprve ve svých devětadvaceti, stal nejmladším držitelem Oscara. 
Pro metr osmdesát pět vysokého, tmavovlasého umělce s pronikavě zelenýma očima a výrazným nosem to paradoxně nebylo těžké. V civilním životě se totiž muzice s vášní věnuje — a svůj vztah k hudbě vyjadřuje i v nové kampani na whiskey Johnnie Walker, The Walkers, jejíž tváří se nedávno stal. 

Láska k hudbě i výzvám

Důvodů, proč nabídku neodmítl, je hned několik: Třeba příběh zakladatele značky. John Walker měl v 19. století vizi vytvořit nejjemněji namíchanou skotskou whiskey na světě. „Překážky se musejí zdolávat jedna po druhé, nedají se zdolat jedním šmahem. V životě je těžké udržet si trpělivost a disciplínu, ale musíte být ochotni pracovat na konečném cíli,“ je přesvědčený Adrien Brody, který disciplinovanost posiluje prostřednictvím meditace. 
A zmiňuje ještě jeden důvod, proč s účinkováním souhlasil: „Hudbu umím skládat, ale tady po mně chtěli, abych i zpíval, což není úplně moje parketa. Já ale miluju výzvy. Myslím, že to přidává úroveň autenticity nejen pro mě jako pro ambasadora, ale i pro to, co celá kampaň symbolizuje — potřebu překonávat bariéry a soustředit se na věci, které jsou pro nás významné.“ Děj odehrávající se na střešním baru nad centrem Los Angeles tak probarvuje nejen jazzová píseň Cheek to Cheek z 30. let, ale i hlas Adriena. Mimochodem, jinak anglicky znějící klip charismatický herec zakončuje českým: „Na zdraví!“

Vzpomínky na Prahu

A i když plynule česky neumí, čeština a zdejší kultura mu cizí nejsou. „Konkrétně Praha je úžasné místo. Pobýval jsem v ní v zimě, tedy v období, kdy bylo město zcela bez turistů, to už je ale přes dvacet let. Ale dodnes si to vybavuju. Připadalo mi, jako bych tam už dávno žil, našel si oblíbená místa, která jsem pak navštěvoval. Rád jsem třeba chodil do části za Karlovým mostem,” vzpomíná Adrien. A jeho vztah k whisky? „Zrovna včera večer jsem si dával skleničku se svojí matkou a oba jsme se shodli, že máme whisky nejraději čistou. Občas si ji ale dám s jednou nebo dvěma kostkami ledu,“ uzavírá Adrien rozhovor zmínkou o své mamince.
Prodej alkoholu je zakázán mladším osobám 18 let.