Celebrity

Cesta ke slávě v podaní Amber Valletty

Amber Valletta, jedna z nejúspěšnějších modelek 90. let, si svým vzhledem a svérázným vystupováním dokázala získat množství příznivců a stát se múzou designérů jako Calvin Klein, Karl Lagerfeld, Gianni Versace či Miuccia Prada. U toho však její ambice neskončily.
Mezi její první velké zkušenosti s modelingem patří focení pro americkou Vogue v roce 1993, když ji na titulku únorového vydání zvěčnil Arthur Elgort. Od té doby její tvář zdobila nespočet obálek módní bible po celém světe.
Na začátku milénia pověsila modelingovou kariéru částečně na hřebík, aby se mohla naplno věnovat herectví a podmanit si také svět filmu. Objevila se poté v téměř dvou desítkách snímků.
V roce 2014 přiznala svou závislost na alkoholu a omamných látkách, kterou mnoho let tajila a potýkala se s ní do svých 25 let. Ve stejném roce založila webovou platformu zabývající se problematikou neférových podmínek při výrobě oděvů v odlehlých částech světa a vystupuje také jako tvář a mluvčí ekologické kampaně na ochranu oceánů a mořských zdrojů. V roce 2020 se stala sustainability editorkou v britské edici Vogue a věnuje se především udržitelné módě.