Celebrity

Georgia May Jagger. Who’s that girl?

Kdybychom před svým narozením mohli navštívit genetickou banku a vybrat si tam budoucí podobu, je pravděpodobné, že při vší úctě k biologickým rodičům by si někteří z nás za své předobrazy vybrali Micka Jaggera a Jerry Hall. Z kombinace rockového boha, jenž po sedmapadesáti letech v The Rolling Stones stále žije, a modelky a herečky, která se z amerického zapadákova vydala do Paříže, kde se prošla po všech přehlídkových molech a nakonec to dotáhla až do Hollywoodu, přece nemůže vzejít nic špatného, to je na jistotu. Ostatně, čtyři živoucí důkazy této teze se mezi námi pohybují. James, Gabriel, Elizabeth a Georgia May, jedna ze tří cover stars zářijové Vogue CS.
Ptáte se, která to vlastně je? Potřebujete ještě jednu indicii k tomu, abyste se rozpomněli, že jste ji už někde viděli? Tak prosím: letní olympiáda v Londýně, rok 2012. Konkrétně její epické zakončení režírované oscarovým Dannym Boylem, mimo jiné tvůrcem Trainspottingu.
Na plochu stadionu vjíždějí kamiony a z jejich návěsů jako překvapení večera vystupuje šest velmi slavných modelek ve zlatých šatech Alexander McQueen. Kate Moss, Naomi Campbell, Lily Donaldson, Lily Cole a Stella Tennant tvoří  nezpochybnitelnou součást britského modelingového dědictví. A pak je tady Georgia May Jagger. U ní to na titul „národní modelka“ ještě není, zatím se musí spokojit jen se „zasloužilou“. Taky jí je v té době teprve dvacet.

Nohama na zemi

Dnes, o sedm let později, patří mezi její nejvýznamnější klienty Chanel, Versace, Miu Miu, Vivienne Westwood nebo H&M. Patřilo jí už mnoho titulních stran, kromě Vogue Czechoslovakia to byly například japonské Numéro, Love Magazine, francouzské Photo a přirozeně několik obálek britské Vogue.
Stala se tváří parfémového evergreenu Angel od Thierryho Muglera, s nímž měla její matka smlouvu dvacet let, nebo britské dekorativní kosmetiky Rimmel v její nejslavnější éře, kdy pro ni pracovala i Kate nebo Rita Ora.
Zákon naší doby však zní, že být jen modelkou modelce nestačí. A tak je Georgia také fotografkou (její autoportréty vyšly v mainstreamově-niche časopisu i-D) a s velkým komerčním ohlasem navrhla kolekce pro značky Mullberry a Volcom.
Když něco umíš nebo dokážeš, nemusíš být hned nafoukaná, že? „Nebyli jsme vychováni tak, abychom si mysleli, že jsme něco víc,“ řekla Georgia pro časopis Grazia. „Radovali jsme se z úplně normálních věcí, jako všichni ostatní. Se sourozenci, sestřenicemi a bratranci jsme se o sebe navzájem starali, když rodiče neměli čas. A nesměli jsme mluvit sprostě.“

Praktická žena

Početná rodina, byť jakkoli dobře zabezpečená, ji naučila jednat pragmaticky. Podle vlastních slov začala dělat modelku s jediným cílem. Vydělat si na vlastní dům. Máma Jerry jí totiž dala několikrát najevo, že ty krámy soustředěné ve víc než padesáti kufrech už ji doma nebaví. Moment, co v tolika zavazadlech bylo? Asi hlavně oblečení po Jerry a její matce: „Promiňte, jsem trochu chamtivá. Když máma dělá pořádek ve skříních, musím všechno zachránit, takže to zase cpu k sobě.“ V pohodě, Georgio, to není smrtelný hřích, tomu se přece říká udržitelnost módy a je to považováno za ušlechtilou vlastnost.
První lekce modelingu začala Georgii a její spolužačce Suki Waterhouse dávat právě Jerry, vypadalo to trochu jako reality show America’s Next Top Model v domácím balení. Jen zapomněla na to, že od osmdesátých let se toho v módním byznysu dost změnilo, především pak catwalk a pózování. Její divadelní představení s mnoha otočkami, rozpaženýma rukama a boky vyhozenými až bůhvíkam Georgiu vylekalo. Předvádět se v takové míře, to asi přece jen nebude nic pro ni. Přesto to nakonec zkusila a brzy se z ní, Suki a Cary Delevingne staly nejen kamarádky, co spolu jezdí na Glastonbury, ale i nejžádanější nové modelky. Holčičí gang, který kromě módních časopisů vděčně plní i ty bulvární.

Světská sláva, polní tráva

Georgia May Jagger zatím kariéru zvládá s nohama na zemi. Neuletěla nikam, odkud se lidé vracívají se složitými zápletkami, jestli vůbec. „Málokterá žena dokáže vypadat tak jako máma, být na vrcholu tak dlouho. Teď, dokud můžu, jsem modelka. Ale vím, že přijde doba, kdy už tak dobře vypadat nebudu a chci s tím být v pohodě,“ pokračovala v rozhovoru pro časopis Grazia. Ostatně, Jerry sama ji asi dostatečně varovala: „Jak si jednou začneš hrát s obličejem, cesta zpět neexistuje. Vrásky ti osobně doporučuju, vypadáš pak, že máš zkušenosti. A víš, jak přesáhneš dvacítku, smiř se s tím, že dvacet ti znovu už nikdy nebude. Nemá cenu s tím bojovat, stejně  nevyhraješ.“ Co na to Georgia? Amen. Nic jiného snad ani říct nemohla.