Celebrity

Every part of Lara Stone: Výjimečná supermodelka, kterou nelze zaškatulkovat

Jedna z mnoha a přitom výjimečná. Lara Stone se vrátila na přehlídková mola a titulní stránky Vogue, aby znovu udělala to, co od začátku své kariéry umí nejlépe: Vzbudit touhu po hojnosti a smyslnosti. Kdo je tato požitkářka, která své slabosti dokáže bez mrknutí proměnit v přednosti?
Foto: Sonia Szóstak
Lara Catherina Stone. Lara Stone. Ta Lara. Blonďatá modelka z Nizozemí si jako jedna z mála podmanila (nejen) módní svět. Na scéně se objevila v době, kdy diverzita a konfekční velikost přesahující 36 byla pouhou raritou. Nikdy nebyla drobná jako její kolegyně, ale taky nepatřila mezi plus-size modelky. Z obou kategorií vždycky vyčnívala. Stejně tak si nikdy neostříhala vlasy, ani si je nenechala přebarvit. 
Skaut nových tváří si téhle blond dívky s výraznou mezerou mezi předními zuby všimnul v Paříži, kam odjela s rodiči na výlet. Narazil na ni v metru, když jí bylo pouhých 12 let. O tři roky později se už Lara zúčastnila soutěže Elite Model Look, a i když nevyhrála, její jedinečný vzhled neunikl agentům, kteří s ní uzavřeli kontrakt. Pařížský Elite ji zastupuje dodnes. Stejně jako newyorský The Lions. Její čas ale přišel až v jejích 23 letech, kdy si ji osobně vybral Riccardo Tisci, tehdejší kreativní ředitel módního domu Givenchy, a ona se stala součástí legendární haute couture přehlídky. Ve stejném roce už podepisovala exkluzivní smlouvu se značkou Calvin Klein

Kategorie sama pro sebe

Na své první obálce Vogue (francouzská edice) se blýskla v dubnu 2007 coby novodobá Brigitte Bardot. Od té chvíle je Lary najednou všude plno. Chodí přehlídky v New Yorku, Miláně, Londýně a Paříži. Módní kritička Cathy Horyn ji na svém blogu On the Runway, který publikuje pod hlavičkou New York Times, označuje za anti-modelku. Lara skutečně nezapadá do žádných škatulek. Ze všech vyčnívá. Svým dekoltem, pasem měřícím 66 centimetrů i malými chodidly o velikosti 37 (zatímco na přehlídkách jsou běžně k dispozici boty velikosti 40/41). Tvrdí, že korzování po mole vlastně nemá ráda. Přitom si ji Miuccia Prada zabírá pro sebe a Lara se nesmí na molu objevit dříve, než světlo světa spatří nová kolekce této značky. 

Nahá

Jeden úspěch střídá druhý, módní značky a návrháři se přetahují, kdo si ji ukořistí právě pro svoji show. Karl Lagerfeld si ji zabírá pro svou značku i pro Chanel, Max Mara, Marc JacobsViktor & RolfJean Paul Gaultier, Dolce & Gabbana, Stella McCartney a desítky dalších plní Lařino portfolio. Jeden slavný fotograf střídá druhého. Carine Roitfeld si Stone vybrala na obálku čísla oslavující 90. výročí francouzské edice Vogue, Mert & Marcus ji fotí bez oblečení, jen v krajkových rukavičkách a sametovým chokerem na krku. V rozhovoru pro britskou Vogue se v roce 2009 modelka odhaluje znovu, tentokrát však promluví o svém soukromí a problémech s alkoholem.    

Modelka roku

V následujícím roce získá na British Fashion Awards titul Modelka roku, server Models.com ji zařazuje mezi TOP 50 nejlepších modelek současnosti (později mezi Icons a Supers). Lara se vdává za britského komika Davida Walliamse. Calvin Klein ji nabídne exkluzivní smlouvu a ona se stává tváří nejen hlavní kolekce, ale také řady CK a linie Jeans. To už má za sebou úspěšné kampaně na vůně Prada a Versace, první (a poslední) obálku americké Vogue a debut v kalendáři Pirelli. Na ten druhý ji fotí Karl Lagerfeld. Stává se sedmou nejlépe vydělávající modelkou světa.

Ikona

Svým vzhledem inspiruje ostatní. Právě díky ní na scéně září další dívky z výraznou mezerou mezi zuby — Georgia May Jagger, Lindsey Wixson, Ashley Smith a další. 

Umělecký objekt

Ještě než porodí syna Alfreda, nechává se ve vysokém stupni těhotenství zvěčnit Markem Quinnem na obří plátno. Obraz Lara Stone Naked on a Bed of Raw Meat se rázem promění ve vyhledávanou atrakci 55. ročníku Venice Biennale. To už má v kapse kontrakt s L'Oréal Paris a stává se globální ambasadorkou značky.
Foto: Marco Secchi/Getty Images
Obraz Lara Stone Naked on a Bed of Raw Meat od Marca Quinna na benátském bienale 2013

Nejsmyslnějších ze smyslných

Jakmile značky uvádí na trh smyslný parfém, nejdříve agenti volají Laře. Nikdo nedokáže ztělesnit svůdnost a sex nebo vzbudit touhu lépe než ona. S Tomem Fordem pózuje v kampani Noir, u Versace zastupuje Donatellu v reklamách na Blonde. Versace si ji nechává jako zbraň nejsilnějšího kalibru také pro parfémy Eros a Versus. Pro Calvin Klein představuje zhmotněnou Euphorii, u Prady svůdný kosatec Infusion d'Iris a DKNY si ji vybírá, aby propagovala vůni Be Delicious. Pro Stellu McCartney pózuje úplně nahá.

Múza 

Když v roce 2016 točí Laetitia Casta film En Moi, vybírá si do hlavní role Laru. Snímek míří do úzkého výběru na filmovém festivalu v Cannes. V létě 2018 Laru fotí Rankin pro druhé vydání Vogue Czechoslovakia coby Golden Kid. Na sobě má aktuální kolekce a modely z archivu Heleny Vondráčkové. Na jaře 2020, ve svých šestatřiceti, se konečně objevuje na přehlídce módního domu Valentino.

Tělo

V lednu 2022 si ji Pierpaolo Piccioli žádá znovu, tentokrát coby jednu z výrazných tváří (a těl) na přehlídku haute couture jaro-léto 2022. Blond kráska se ve stříbrných šatech a světlém vyšívaném kabátě prochází salony na Place Vendôme. Dva dny po tolik diskutované přehlídce je zpátky v Londýně, kde žije se svým synem a druhým manželem, a pózuje pro březnové vydání Vogue Czechoslovakia. Obálky vznikají hned čtyři, ze tří si složíte tělo Lary. Ta čtvrtá, na níž pózuje v trenčkotu od McQueena, je v limitovaném množství, pouze pro předplatitele.