Celebrity

Dvě lásky Natalie Portman

Od opuštěné dvanáctileté dívky přes královnu fiktivní planety až po ambiciózní labuť. Natalie Portman za svou kariéru změnila několikrát radikálně vzhled i styl, aby se její šatník nakonec stal neoficiálním archivem módního domu Dior. Po boku svého manžela Benjamina ukázala rudé šaty od Christiana i zlatem vyšívanou róbu od Marie Grazie. Módní love story trvá celou jednu dekádu.
Foto: Francois G. Durand/WireImage
Natalie Portman a Benjamin Millepied na zahájení výstavy Esprit Dior, Miss Dior v Paříži, 2013
Poprvé si Natalie Portman vybrala šaty u Diora 10. června 2010 u příležitosti udělování AFI Life Achievement Award, v růžových koktejlkách se čerstvě zamilovaná prošla po červeném koberci pár týdnů před premiérou filmu, který, jak se brzo ukáže, jí změnil život. Chvilku předtím, než objevila Diorovo hedvábí a ruční výšivky, začala chodit s francouzským tanečníkem a choreografem Benjaminem Millepiedem. Seznámili se během natáčení filmu Černá labuť; ona hrála labuť, on prince.

Zamilovaná Miss Dior

Na první veřejné promítání v rámci filmového festivalu v italských Benátkách ještě přišla v rudých šatech od Rodarte, na oficiální premiéru v New Yorku už na sobě měla černé sametové šaty s odhalenými rameny od Diora. To měla v kapse i kontrakt s parfémovým oddělením francouzské značky a stala se novou Miss Dior. Do nové role ji uvedl tehdejší kreativní ředitel John Galliano, spolu s ním Natalie otevřela nově rekonstruovaný butik na newyorské 57th Avenue. To už bylo jasné, že se Černá labuť stane kasovním trhákem a její hlavní představitelka megastar.
Foto: Michael Buckner/Getty Images
Natalie Portman na předávání AFI Life Achievement Award v šatech Dior, červen 2010
Foto: Jim Spellman/WireImage
Natalie Portman na newyorské premiéře filmu Černá labuť v šatech Dior, prosinec 2010
Foto: Jun Sato/WireImage
Natalie Portman v Tokiu na akci Dior For Love, červenec 2017
Ve stejný měsíc Natalie oznámila, že s Benjaminem čekají prvního potomka. S bříškem jasně ovládla sezonu předáváním filmových cen na začátku roku 2011, za svůj výkon v roli baletky získala mj. Oscara, Zlatý glóbus a v Londýně BAFTA. Když v únoru propukl skandál kolem Galliana, herečka odmítla pro jeho antisemitské výroky obléci jeho šaty. Během sezony postupně vystřídala značky Rodarte, Azzaro, Viktor & Rolf a další. Pár měsíců po získání zlaté sošky Oscara se jí narodil syn Aleph Portman-Millepied. Pár se vzal v létě roku 2012 v Kalifornii. I ve svůj svatební den byla Diorovi nevěrná, přestože v té době už nastoupil na post kreativního ředitele Raf Simons.
S jeho příchodem do ateliéru na Avenue Montaigne se značka Dior opět vrátila do Nataliina šatníku, na zářijovou premiéru LA Dance Project už na sobě měla bílé šaty z Rafovy první haute couture kolekce. Další následovaly. Čím častěji se ukazovala s manželem na veřejnosti, tím bylo zbytečnější se jí ptát, co má právě na sobě. Odpověď nejčastěji zněla: Dior. 

Módní aktivistka

Absolventka Harvadské univerzity, která ani velkou hvězdou původně nechtěla být, začala svůj šatník používat jako politická prohlášení, v čemž jí výrazně podporuje i současná kreativní ředitelka Diora Maria Grazia Chiuri. Na předávání Zlatých glóbů v lednu 2018 přišla v šatech z černého sametu, aby tím vyjádřila podporu hnutí Me Too. Během vystoupení na jevišti upozornila také na fakt, že mezi nominovanými režiséry nefiguruje jediná žena. Na letošní předávání Oscarů ji Maria Grazia navrhla také černé šaty s kápí vyšívanou zlatem se jmény osmi režisérek, které si za svou práci zaslouží pozornost. 
Podívejte se do fotogalerie, jak se vyvíjela láska k Diorovi a Millepiedovi během deseti let.