Móda

Fashion guide: 80. léta ve stylu Stranger Things

Nostalgie nikdy nebyla tak aktuální jako dnes. Módní značky odkazují na nejrůznější historická období, zpřístupňují retro archivy a snaží se přiblížit své produkty zákazníkům, kteří víc než kdy jindy touží najít ty nejlepší vintage kousky. Junior Digital Creative Vogue CS Alexander Bel se zaměřil na 80. léta a populární seriál Stranger Things, jehož třetí sérii si zrovna můžete pustit na Netflixu.
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3
Osmdesátá léta mnozí z nás pamatují jako období, ve kterém se porušovaly hranice. Disco, sportovní móda, military styl a také vlna punku a rocku. Barevné kombinace byly extrémní a lidé se nebáli experimentovat. 
Největší popularitu si získal právě sportovní styl a pod vlivem rocku a punku šatníku vévodily triko či mikina s potisky a také džíny nebo kraťasy z denimu. A hrdinové ve Stranger Things samozřejmě nejsou výjimkou.
Triko s potiskem, Fendi, prodává Farfetch, 580 €
Triko Stranger Things, Levi's, info o ceně v obchodě
Triko s potiskem, Prada, prodává Net-a-Porter, 450 €
Triko s potiskem, Stella McCartney, info o ceně v obchodě
Triko s potiskem The Smiths, Saint Laurent, prodává Farfetch, 307 €
Triko s potiskem, Calvin Klein, prodává Calvin Klein, 49, 90 €
V nové sérii se děj točí kolem Starcourt Mall, nákupního centra, které se zázračným způsobem zjevilo v městečku Hawkins. 
Spoiler: čeká vás hodně vtipných okamžiků se Stevem Harringtonem, který se snaží vydělávat tím, že prodává zmrzlinu, nebo třeba s ruskou armádou, která zmiňovaný obchodní dům vybudovala a dole pod zemí skrývá tajnou laboratoř.
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3
Pokud seriál pozorně sledujete, nebude pro vás tajemstvím, že si režiséři Matt a Ross Dufferovi obzvláště zakládají na estetice a snaží se divákům v každém díle představit skutečný styl osmdesátých let včetně těch nejmenších detailů. 
Na tvorbě kostýmů již od první série spolupracuje značka Levi’s, a vytváří tak nepopsatelnou atmosféru. Od 1. července dokonce představila unikátní trika, mikiny, džíny, bundy, košile a doplňky s motivy Stranger Things, které můžete najít také v Praze na Václavském náměstí 10. Levi’s nabízí i možnost potisku triček přímo v obchodě.
Mikina, Gucci, prodává Farfetch, 890 €
Svetr, Fendi, prodává Net-a-Porter, 700 €
Svetr, Off-White, prodává Net-a-Porter, 1865 €
Mikina Stranger Things, Levi's, info o ceně v obchodě
Kalhoty, Alexander McQueen, prodává Farfetch, 649 €
Kombinéza, Isabel Marant, prodává Net-a-Porter, 450 €
Džíny, Loewe, prodává Net-a-Porter, 650 €
Kalhoty Stranger Things, Levi's, info o ceně v obchodě
Podíváme se teď na to, proč osmdesátky nesmí chybět ani ve vašem šatníku. Košile a mikiny jsou naprosto nesmrtelné a univerzální kousky, které se dají stylizovat s čímkoliv, třeba s klasickými džínami 501 od Levi’s nebo dražšími Gucci. Především s vámi zůstanou hodně dlouho a můžete je bez problému vzít na rande, večeři nebo procházku parkem. Nebojte se vstoupit do pánské sekce, právě tam totiž narazíte na to nejlepší. Ideální příležitost k posouvání vlastních hranic.
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3
Móda osmdesátých let může vypadat na jednu stranu komicky, trošku tragicky, občas také nedává smysl, ale vždy je to výzva a zábava. Ve třetí řadě Max bere Eleven na nákupy, aby když už si neví rady se svým přítelem, našla alespoň styl. Dobré řešení, jak nechat problémy na zítřek a užít si dnešek. Takové jsou vlastně celé osmdesátky, atmosféra svobody a hledání nových možností v době studené války. Což velice dobře reflektuje i samotný seriál.
Košile, Dior, info o ceně v obchodě
Dlouhá košile, Celine, info o ceně v obchodě
Košile s květovaným potiskem, Prada, prodává Farfetch, 884 €
Košile, Dior, info o ceně v obchodě
Šaty, Chloé, prodává Farfetch, 1339 €
Košile Stranger Things, Levi's, info o ceně v obchodě
Pokud si nejste stoprocentně jistí, zkuste svůj outfit doplnit zajímavým detailem. Mohou to být například nestandardní brýle nebo oblíbené americké sportovní kšiltovky. Pro větší fanoušky doporučujeme prohlédnout si novou kolekci Hermés.
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3
Sluneční brýle, Han Kjøbenhavn, prodává Freshlabels, 4 090 Kč
Sluneční brýle, Gucci, prodává Farfetch, 727 €
Sluneční brýle, Komono, prodává Freshlabels, 1890 Kč
Kšiltovka Stranger Things, Levi's, info o ceně v obchodě
Boombox na desky, Hermès, info o ceně v obchodě
Kšiltovka, Hermès, info o ceně v obchodě
Mějte na paměti, že žádné nové šaty nebo baseballová čepice z vás neudělají Millie Bobby Brown, i když dobré džíny, které skvěle padnou, možná ano. Zkoušejte, experimentujte, a jak zpíval David Bowie: we can be heroes just for one day.
Foto: Netflix / Stranger Things, Season 3