Cuisine

K filmů s Tildou jde dobře červené z Kalifornie, k pokračování Duny zas bublinky aneb to nejlepší párování během dlouhých večerů

S pokrmy umí dnes vína párovat takřka každý. Ale s filmy...
„A co by sis dala?" ptá se Tilda Swinton sama sebe. V jednom ze svých posledních filmů totiž ztvárnila hned dvě postavy. Dvojrole ve filmu Věčná dcera z hubu produkční společnosti A24 ji přivedla k příběhu matky a dcery, které se vracejí na bývalé rodinné sídlo, z něhož je teď hotel. Lyrické scény z mrazivého anglického venkova doprovází znepokojivá flétna a zmatené pohledy recepční. Kdo každou noc lomcuje s okny ve střešním pokoji?
Věčná dcera je přesně tím snímkem, k němuž se hodí těžká chuť červeného – SLO Down Sexual Chocolate Red 2020. Toto svůdné kalifornské červené je složeno především ze zralých hroznů odrůdy Syrah spolu s příměsí sametového Merlotu. Syrah přináší šťavnaté tóny rybízu, černých třešní a švestek, stejně jako náznaky černého pepře v dlouhém závěru a pevnou strukturu. Z Merlotu se line hedvábně hladká textura, bohatá chuť tmavého ovoce a tóny hořké čokolády, které dlouho přetrvávají na patře.
SLO Down Sexual Chocolate Red 2020, prodává 8wines.cz, 1 072,29Kč
Paul Atreides se připojil k Fremenům, mezi nimiž žije i jeho múza Chani. Vyvolený začíná pomalu spřádat plány na pomstu, kterou se chystá vykonat na spiklencích, kteří stojí za zkázou celého jeho rodu. Druhé pokračování Duny bude bezesporu obsáhlé, mnohovrstevnaté, ale i vzrušující. Vydávat se do cizích galaxií zmítaných mocenskými spory integalaktických rodů doporučujeme v těsné blízkosti vydatných bublinek – například Champagne Andre Chemin Premier Cru Tradition Brut.
Pro tento sekt se z fialových hroznů Pinot Noir destiluje koncentrované slámově žluté víno plné vůní pečených jablek, opečené briošky, ořechů a bílé čokolády. Zároveň toto víno přináší jasnou kyselinku, takže se skvěle hodí k ústřicím, a co jiného si ke sci-fi dát než plody moře, které samy o sobě někdy působí tak nějak „mimozemsky"? 
Foto: Courtesy of 8wines.cz
Champagne Andre Chemin Premier Cru Tradition Brut, prodává, 8wines.cz, 809,49Kč
Do kin se taky chystá 4K verze vánočního evergreenu Láska nebeská. A co jiného k evergreenu mezi romcomy než růžové šumivé? Crémant de Bourgogne Rosé Vitteaut-Alberti je víno vyrobené ze 100 % z hroznů odrůdy Pinot Noir z oblasti Hautes Côtes de Beaune, které se vinifikuje krátkou macerací na slupkách, díky níž má krásnou světle růžovou barvu. Jedná se o víno s vysokou aromatičností, které zraje na kvasničných kalech minimálně 16 – 18 měsíců.
Foto: Courtesy of 8wines.cz
Vitteaut-Alberti Cremant de Bourgogne Rose Brut, prodává, 8wines.cz, 465,25Kč
Jedná se o začátek konce! Peter Morgan přivádí výpravné nastudování vlády královny Alžběty II. ke konci. Šestou sezonu otevírá v Paříži za svitu třpytících se světel Eiffelovy věže a dojemných zvuků havárie, s níž se britská královská rodina najednou jako by probrala do doby internetu, médií a zúčastněné veřejnosti. Hořkou příchuť osudových událostí dokonale doplní trpké bílé – Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2020.
Vintner's Reserve je 30 let po svém prvním uvedení na trh stále nejprodávanějším Chardonnay v Americe. Dnes je symbolem celé Kalifornie, protože se vyrábí z hroznů pocházejících z vybraných vinic po celém státě. Toto víno s otevřeným buketem žlutých jablek, tropického ovoce a citronové kůry s nádechem másla a medu je kvintesencí kalifornského Chardonnay. 
Foto: Courtes of 8wines.cz
Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2020, prodává, 8wines.cz, 433,43Kč