Cuisine

Vogue v kuchyni #8: Bretaňská sušenka s limetkovým sorbetem à la Erdem

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Tentokrát jsem se rozhodl, že jestli vážně končí svět, jak se zdá, udělám si ten konec co možná nejkrásnější.
Návrhář Erdem Moralıoğlu na své kolekci pro aktuální sezonu pracoval během první karantény. Nemohl nikam, a tak musel inspiraci najít doma. Našel ji v historickém románu The Volcano Lover od Susan Sontag.
Konec osmnáctého století. Velká francouzská revoluce v Paříži, probouzející se sopka Vesuv v Neapoli. A právě v Neapoli se odehrává příběh založený na skutečných událostech, příběh Emmy Hamilton, ženy britského diplomata a milovníka sopek, ale také milenka britského námořního velitele, národního hrdiny. Aby toho nebylo málo, Emma se přátelí s neapolsko-sicilskou královnou, sestrou Marie Antoinetty. Tenhle román není jen o lásce a touze. Je o nepředvídatelných událostech, které nemáme šanci změnit. Vnímáte tu podobnost? Stačí otevřít okno a... ucítíte Vesuv.
Foto: Courtesy of Erdem
Erdem, jaro-léto 2021
Foto: Martin Váša
Bretaňská sušenka s limetkovým sorbetem
Od doby, co s knihou čas za zavřenými dveřmi trávil Erdem, uběhl rok. Tehdy jsem si myslel, že pandemie a omezení pohybu bude pro módu fatální. Že už se z tepláků a pyžama nevysvlečeme. Ale opak je pravdou, víc než kdy dříve jsem lačný po kráse. A jestli skutečně končí svět, přinejmenším takový, jaký ho známe, pak jsem se rozhodl udělat si ho krásný. Dekadentně krásný.
V úvahách jsem došel k šampaňskému, symbolu výjimečnosti. Pak už to bylo k vznešenému dezertu, jakým bretaňská sušenka s limetkovým sorbetem bezesporu je, kousek. Neříkám, že je obtížný, vůbec ne, vlastně je vcelku jednoduchý, ale není to zákusek, jaký si běžně uděláte doma. Není to štrúdl. Vycházel jsem z receptu Marka Fadigy, šéfkuchaře Moët & Chandon, který ho doporučuje podávat s Moët & Chandon Impérial Brut. Proč, jsem záhy pochopil. Je to chuťový koncert.
Na těsto budete potřebovat:
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g slaného másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • 8 g kypřicího prášku
  • 2 špetky mořské soli
K vytvoření limetkového sorbetu vám stačí:
  • 6 limet
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 200 ml vody
Marco v receptu radí, že byste měli těsto vypracovat prsty. Jak je ctěná libost, já sáhl po kuchyňském robotu. V jeho míse jsem smíchal cukr, mořskou sůl, mouku a pečicí prášek. Zatímco robot ingredience pomalou rychlostí mísil, přidával jsem po kostkách změklé máslo. Ideální by bylo slané, ale to jsem bohužel nesehnal, a kdybych si ho objednal z Rohlíku, nevím, zda bych se ho před koncem světa dočkal. Přidal jsem tedy ještě trochu soli. Nakonec jsem přidal také žloutky a za moment bylo těsto hotové.
Mezi dvěma pečicími papíry ho rozválejte, aby bylo silné asi půl centimetru, následně ho nechte hodinu odpočívat. Já mu dal necelou půl hodinu v ledničce. Jak už jsem naznačil – není čas ztrácet čas.
Troubu si předehřejte na 180 °C.
Těsto jsem vykrájel na roztomilá kolečka o průměru asi 6 centimetrů a pekl je deset minut, během nichž se kolečka rozjela do všech stran. Osobně zastávám názor, že dokonalost je vadná, ale nemám rád, když se pravidla mění během hry, takže jsem z upečených sušenek kolečka vykrojil znovu. Pak jsem je nechal vychladnout. Budete-li postupovat stejně, nic se nestane.
Mezitím se pusťte do sorbetu. To je vcelku komplikovaný proces. Obzvlášť, pokud stejně jako já disponujete zmrzlinovačem WMF, do něhož stačí nalít sítem prolitou vodu s rozpuštěným cukrem a šťávou z limet, a pak ho nechat odvést práci za vás.
Nezbývá než dezert podávat. Na každém detailu záleží, a tak si neodpusťte ani jemné zdobení nastrouhanou kůrou z limety.
Foto: Martin Váša
Bretaňská sušenka s limetkovým sorbetem
Foto: Courtesy of Erdem
Erdem, jaro-léto 2021
Dobrou chuť a na zdraví. A na krásu. V zoufalých dobách obzvlášť.
Článek vznikl ve spolupráci s  Moët & Chandon.