Cuisine

Vogue v kuchyni #21: Toast Skagen à la Alexandre Vauthier

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Na oslavu Národního dne Švédska, který proběhl před pár dny, jsem vyzkoušel legendární severskou pochoutku. A byla to láska na první ochutnání.
Toast Skagen je jídlem plným rozporů. Podává se jako předkrm, ale zaslouží si být hlavním chodem. Jméno nese po rybářském přístavu v severním cípu Dánska, ale poprvé ho vytvořil Švéd, a to po druhé světové válce, kdy vaření ustupovalo ve prospěch zahraničních pokrmů, přesto vám hned při prvním soustu neunikne, že se jedná o severskou záležitost. Jedno sousto a okamžitě se ocitáte jinde. À propos, v červnovém vydání československé Vogue si pohráváme s myšlenkou, že dovolená může být stavem mysli. A ten podle mě máloco podpoří tak efektivně jako správně zvolená chuť.
Variant tohoto dnes už kultovního toastu existuje celá řada, já volně sledoval recept od Hany Asbrink.
Foto: Courtesy of Alexandre Vauthier
Alexandre Vauthier, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Toast Skagen
Co má společného s podzimní kolekcí Alexandra Vauthiera? Co do barev a formy evidentně nic moc, co do významu přece jen něco. Líbí se mi, že návrhář ke své tvorbě prêt-à-porter přistupuje obdobně, jako by šlo o haute couture. Že jeho vize oblečení určeného ke každodennímu nošení není jen jakýmsi chudým příbuzným velké módy. Je to právě tento důraz na kvalitu a detail, co dělá jeho módu výjimečnou. Prohlížím si fotografii za fotografií, look za lookem, a namísto jednotlivých kusů oblečení vnímám ženu, pro níž tvoří, a její životní styl, který bych bez váhání přijal za svůj.
Toast Skagen je ve své podstatě jen obložený toastový chléb, pravda. Stačí ovšem jediný pohled, jediné přivonění, jediné sousto a víte, že máte co do činění s nevšedností.
Pokud mu nedovedete odolat ani vy, připravte si k ruce:
  • Kopr
  • Červenou cibuli
  • 350 g vařených, loupaných krevet
  • Citron
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce crème fraîche
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 4 krajíce toastového chleba
  • 4 lžičky kaviáru
Foto: Courtesy of Martin Váša
Toast Skagen
Foto: Courtesy of Alexandre Vauthier
Alexandre Vauthier, podzim/zima 2021
Předpokládám, že pracujete s mraženými krevetami, v tom případě je nejobtížnější částí receptu čekání. Než při pokojové teplotě rozmrznou, může trvat tři, čtyři hodiny. Až se tak stane, osušte je utěrkou.
Nasekejte kopr (pár hezkých kousků si ušetřete na dozdobení) a čtvrtku cibule, obojí přidejte do mísy s krevetami a taky nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a šťávou z půlky citronu. Vše stěrkou něžně promíchejte.
Přidejte majonézu, crème fraîche, špetku soli, znovu promíchejte, opepřete, případně dosolte. Pak dejte směs v míse přikryté potravinářskou fólií na půl hodiny až hodinu do lednice.
Foto: Courtesy of Alexandre Vauthier
Alexandre Vauthier, podzim/zima 2021
Foto: Courtesy of Martin Váša
Toast Skagen
Ke konci chlazení si připravte toast. Na pánvi rozehřejte máslo a jakmile začne bublat, z obou stran na něm osmažte čtyři plátky toastového chlebu, dokud nebudou zlatavé.
Toast s krevetovým salátem podávejte s kaviárem a dozdobený citronem a ušetřeným koprem.
Smakling måltid!