Cuisine

Vogue v kuchyni #13: Žemlovka pro bohyňu Emu Muller

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes jsem se rozhodl dát sbohem jarním kolekcím coby zdroji inspirace, a než se ponořím do kolekcí podzimních, rád bych jedním dílem vzdal hold Emě Muller. Stejnou měrou vtipné a upřímné poznatky, co sdílí na Instagramu, jsou totiž teplou žemlovkou pro mou duši.
Třináctka je mým šťastným číslem. Třináctého jsem se narodil, několikrát jsem bydlel v bytě číslo třináct, má další knížka vyjde také třináctého. Na třinácté vydání československé Vogue stálo „everything in its right place“ a přesně tak jsem to tehdy i já po dlouhé době cítil. Kým se tedy inspirovat ve třináctém díle Vogue v kuchyni? Měl by to být někdo mně blízký. Někdo, kdo navrhuje něco výjimečného.
Soudě podle počasí jaro ještě nezačalo, ale z hlediska módy už je dávno pryč a co nevidět budou v obchodech podzimní kolekce. Třináctý díl, rozhodl jsem se, oddělí jarní kolekce od podzimních a bude patřit někomu, kdo nenavrhuje oblečení, ale způsob života založený na sladké, osvobozující upřímnosti a jiných pozitivních návycích: Emě Muller, bohyni a mojí nejmilejší budoucí spisovatelce.
Foto: Martin Váša
Žemlovka
Překvapilo mě, že přítele překvapilo, že jsem si k tomu vybral zrovna žemlovku. „Vždyť ji každý miluje,“ odpověděl jsem samozřejmě, načež on jen nejistě pokrčil rameny a oponoval tím, že by někomu mohla připomínat školní jídelnu. Na to jsem pokrčil rameny já. Mně totiž ve školní jídelně vždycky chutnalo, a to v ní žemlovku ani nedělali tak, jako ji dělám já. Proč do ní dávat veku, když se vybízí vánočka, a proč mléko, když je lepší smetana? A kam patří skořice, tam patří taky kardamom, a kde se doporučuje trochu rumu, tam ho zpravidla neuškodí trochu víc, voilà. Nic napůl.
Ingredience:
  • Vánočka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 150 g másla
  • 3 jablka
  • 3 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • Lžička kardamomu
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 100 g rozinek
  • 50 ml rumu
Rozinky je dobré zalít rumem s předstihem.
Vánočku nakrájejte na plátky a odolejte pokušení půlku sníst.
Připravte si nádivku tak, že rozetřete tvaroh se lžící změklého másla, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, žloutkem (bílek si uchovejte) a scezenými rozinkami (rum si také uchovejte) a odolejte pokušení půlku sníst.
Oloupejte jablka, nakrájejte je na plátky a vymačkejte na ně citron a odolejte pokušení půlku sníst.
V hlubokém talíři nebo misce prošlehejte dva žloutky (bílky si opět uchovejte) a promíchejte je se smetanou, dvěma lžícemi krupicového cukru a dvěma lžícemi rozpuštěného másla. To by bylo divné, kdybyste byli v pokušení půlku vypít, ale stát se to může. Odolejte.
Troubu předehřejte na 160 °C.
Vymažte si formu máslem a vyskládejte do ní první vrstvu plátků vánočky namočených do směsi smetany, cukru a žloutků. Pokračujte vrstvou jablek a tu pak posypte skořicí a kardamomem. Druhou a zároveň poslední vrstvu máčených plátků vánočky polijte rumem z rozinek.
Foto: Martin Váša
Žemlovka
Foto: Martin Váša
Žemlovka
Žemlovku pečte zhruba tři čtvrtě hodiny. Mezitím si z bílků a několika postupně přidávaných lžic krupicového cukru vyšlehejte pevný sníh a odolejte pokušení půlku sníst.
Upečenou žemlovku pokryjte sněhem a nechte ji ještě na sedm minut v troubě péct, anebo zkrátka dokud sníh nezačne jemně tmavnout.
Jakmile žemlovka trochu vychladne, neodolejte pokušení půlku sníst.
Žemlovka je vyfocená na keramice Daniela Machilla.