Vůně

Proč jsou nejlepší parfémy sezony červené

Když pohledu na ně se vám zrychlí tep a hormony štěstí zaplaví celé tělo. Vy víte, že je musíte mít. Jsou krásné. Jsou sexy. A nebudou tu napořád. Nečekejte, nepřemýšlejte, sáhněte po nich, dokud máte tu možnost. Limitované edice ikonických i žhavé novinky tuto sezonu zčervenaly. 
Foto: Alexander Bel
Jedno je jasné, chcete-li si výrazně zlepšit vlastní auru i profil na Instagramu, potřebujete červenou vůni. Trend #redtowear se výrazně promítl i do kosmetických poliček a vedle červených rtěnek zrudly i parfémy. Důvod je jasný. Ještě více emocí, ještě více pozornosti, ještě více chtíče. Tohle všechno reprezentuje rudá barva a u vůní to platí dvojnásob. Už samotný první pohled na červený flakon dává tušit, že se uvnitř ukrývá megadávka sebevědomí, nezkrotná, ale přesto dokonale vypočítaná divokost, exploze vášní od první do poslední kapky. Láska nebeská i nebezpečí.
Novinky této sezony jsou opravdu žhavé a svou významnou roli sehrála právě jejich barva. Některé zdůrazňují svou ohnivou povahu, jiné prostě jen flirtují a chtějí na sebe upoutat. Žádné schovávání se v davu za romantickým obláčkem z růžové lahvičky nebo bezpečná zóna unisexových citrusů. Nastává doba červená.

Chanel No. 5 Red Edition

Vůbec poprvé v historii se ikonická pětka tak radikálně proměnila. Vůně zůstává stále stejná, mění se jen kulisy a to tak výrazně, že pokud jste dosud nepatřili do fanklubu nejslavnějšího parfému všech dob, teď budete. Flakon No. 5 v temně červeném odstínu si nejdřív vezme veškerou vaši pozornost, neodtrhnete od něj oči. I když si myslíte, že obsah notoricky znáte, překvapí vás. Proměna vzhledu je tak šokující a nečekaná, že i samotnou vůni začnete vnímat ve zcela novém světle. Nebraňte se, podlehněte. Stojí to za to. Protože se jedná o limitovanou edici pouze na tuto sezonu, tak neváhejte a pořiďte si červenou edici do sbírky, dokud máte tu možnost.
Seženete ji ve vybraných parfumeriích za 4260 Kč

Jean Paul Gaultier Classique Holiday

Vloni v zimě lesklý rudý korzet, letos svetr se sněhovou vločkou. Classique od Gaultiera se znovu převlékla a zase do červené. Protože ta jí přeci sluší nejvíc. U Gaultiera nesmí být ani na vteřinu nuda a tak je zimní limitka slavné vůně zase ve sněžítku. Což ocení hlavně hračičky a taky si kolem ní můžete postavit celý koncept vánoční výzdoby. Místo „vůně“ františku pomerančový květ s vanilkou, místo borovice anýz, sexy ylang-ylang a ambra se špetkou zázvoru. Oh la la. C’est magnifique!
Prodává Douglas za 2850 Kč

Unum But Not Today

Tato lahvička by na sobě měla mít velké varování. Vlastně ho má, protože je tak zářivě červená, že musí být každému hned jasné, že tady se nejedná jen o nějaký další parfém v řadě. Filippo Sorcinelli se nechal inspirovat filmem Ridleyho Scotta Hannibal. Šílenství, krása a jistý druh lásky, nebo spíše posedlosti se prolínají v samotném parfému způsobem, který vás donutí přemýšlet. Zastavit se a vnímat ho, studovat a snažit se pochopit jeho tajemství. Je jasně černobílý. Buď si řeknete wow, nebo už nikdy na rudý flakon nesáhnete. Animální akordy tančí na kůži tango s rudými karafiáty, kovové tóny rozvibrují kůži nasáklou jasmínem, kdesi v dáli se ozývá andělským hláskem lilie. Celou scénou se v mechu jako zlatá nit táhne omamné labdanum. Ale nenechejte se zmást prvním dojmem, ani se je nesnažte rozklíčovat. Vydávají se jedna za druhou, schovávají a přicházejí v nečekaném pořadí. Divoké ingredience mohou být něžné a elegantní květiny naopak skrývat velké nebezpečí. But Not Today je ty, kteří hledají něco jiného, nezařaditelného a výrazně osobitého.
Koupíte na FilippoSorcinelli.com za 210 €
Parfémová voda Sì Passione Xmas 2018, Giorgio Armani, 2410 Kč

Armani Sì Passione Xmas 2018

Ještě ji neznáme ani rok a už si mění (alespoň na chvilku) image. Květinově-ovocná kompozice se na vyzývanému rudému pokladu rozzářila zlatavými odlesky ve tvaru svého příjmení. Armani Sì Passione voní po vanilce, ananasu, černém rybízu, poznáte v ní i kapky grapefruitu, růžového pepře a samozřejmě nechybí rudá růže, které hruška dává jiskru a jasmín příjemnou hřejivost.
Prodávají vybrané parfumerie za 2410 Kč

Nobile 1942 Rudis

Ideální příležitost na seznámení s celou značkou italských niche parfémů. Rudis je bojovná, odvážná, ale taky příjemně hřejivá kompozice, v níž dominují hrozny a sušené ovoce na obláčku kadidla a hebké kůže. Evokuje Vánoce v horské chatě s krbem, aniž by byla vánoční. Bude vás hladit okvětními plátky růží a karafiátů, provokovat zemitou vůní pačule, mechu, aby vás vzápětí ukonejšila šafránem a mikroskopickými kapkami bergamotu. Kontrast sladkých a výrazně dřevitých tónů rozhodně vyčnívá v davu. 
Prodává Vavavoom za 5100 Kč

Narciso Rouge

"Miluju barvu, která je velmi čistá; vyvolává hluboké emoce. Červená, kterou jsem si vybral, ztělesňuje vášeň a tajemství," prohlásil Narciso Rodriguez a po černé a pudrové představil parfém v čistě rudém flakonu. Jeho letošní novinka voní stejně čistě sexy, jak vypadá. Spojení červeného odstínu s vůní pižma, kosatce a bulharské růže funguje na první dobrou. Chcete být vidět a upoutat široké okolí? Tohle je nejelegantnější cesta, jak toho dosáhnout. Bez skandálu, ve vší tichosti, ale s o to větším efektem. 
Prodávají vybrané parfumérie za 2490 Kč
Parfémová voda Good Girl Velvet Fatale, Carolina Herrera (prodává Marionnaud), 3499 Kč

Carolina Herrera Good Girl Velvet Fatale

I když to nejdřív vypadalo na další marný pokus, jak šokovat flakonem a nenabídnout nic dalšího, Good Girl všechny přesvědčila o tom, že má na víc než jen na vratkou chůzi na jehlovém podpatku. Příjemná vyváženost sladkých tónů čokoládových pralinek s mandlemi, vanilkou a jasmínem si získala stálý klub fanynek v čele s Karlie Kloss. A tuto sezonu vyměnila temně modrou za ještě temnější rudou a dokázala, že být sladkou holčičkou nemusí být jen prvoplánové, ale taky nečekaně ostré a sexy. 
Prodává Marionnaud za 3499 Kč

Tom Ford Lost Cherry

Červenému trendu podlehl i Tom Ford, který se jinak drží černé, azurově modré a sem tam koketuje ze zlatou a bílou. Jeho nejnovější vůně si pohrává se zakázaným ovocem a zákazy vůbec. Černé třešně namočené do třešňového likéru s vůní hořkých mandlí je jen začátek příběhu o svádění, uhrančivých pohledech a sladkosti tak lákavé, že hned víte, že odolat opravdu nepůjde. V druhé vlně nastupuje turecká růže, indický jasmín a griotka, aby rychle uvolnily místo peruánskému balzámu servírovaném na podnose z cedrového dřeva ozdobeného vetiverem. Ford umí skvěle sexy image a tohle je ta pomyslná tečka, která doladí kožené šaty stejně dobře jako bílý kalhotový kostým s vypasovaným sakem.
Předobjednávku si udělejte na TomFord.com, kde se prodává za 320 dolarů.

Versace Eros Flame

Na československý trh přijde až příští rok, ale v tomto seznamu nesmí chybět. Nová pánská vůně vyměnila modrou lahvičku za rudou a její autor Olivier Pescheux vypráví příběh velké lásky. Cílová skupina: sebevědomý milovník. Silný a plný vášně. A protože jsme u Versace, všemu dominují italské ingredience v čele s chinottem, rozmarýnem a černým pepřem. Patříte-li do fanklubu Gigi Hadid a fotografa Stevena Meisela, pak se těšte. Spolu Salomonem Diazem si před Steveným objektivem zahrála na Amora a Psyché. Ve Versace stylu samozřejmě.