Vůně

Krásná a udržitelná: Nová intenzivní vůně, která vydrží nekonečně dlouho

Každý rok se na trhu objeví několik tisíc nových vůní. Trend se sice zpomaluje, ale jen ke konci srpna to dělá 1871 parfémů. Ne každý má smysluplný příběh, velmi kvalitní obsah a ještě vás vydrží bavit déle než pár sekund. Giorgio Armani a jeho My Way Intense tvoří výjimku potvrzující pravidlo. Má všechno, co má moderní vůně mít, a ještě něco navíc.
Loni představil Giorgio Armani nový pilíř mezi dámskými vůněmi a nastolil trend, kterého se chytily i další módní domy a jejich nové parfémy. Doplnitelný flakon a snadno dostupný a cenově velmi výhodný refill se díky Armanimu rychle stává samozřejmostí. Po roce značka uvádí na trh tzv. flanker – novou verzi původní květinové eau de parfum s přívlastkem Intense. „Myslím, že je to trend, který je velmi důležitý po komerční stránce a pro růst značky,“ vysvětluje parfémář Carlos Benaïm v exkluzivním rozhovoru pro Vogue Czechoslovakia. 
Pro něj jako autora originálu je práce na další verzi zajímavým pokusem, jak pracovat s původním, velmi kvalitním konceptem. „Je důležité opravdu prozkoumat všechny ingredience, udělat něco nového a zajímavějšího. Přemýšlet nad tím, co tu ještě nebylo. Co mohu smíchat, který aspekt je natolik zajímavý, abych ho dál rozvedl? Prostě si s tím pohrát a přijít s novými variantami.“ V případě My Way Intense vzal srdce z jasmínu a tuberózy, dvou intenzivně aromatických bílých květin, a zdůraznil jednu z nich – noblesní, smyslnou tuberózu z Indie. 
Foto: archiv Giorgio Armani
Foto: archiv Giorgio Armani
Foto: archiv Giorgio Armani
Kromě toho, že jde o velmi zajímavou a nádherně vonící květinu, v rámci konceptu My Way má další rozměr. Armani se zavázal používat ve svých vůních přírodní ingredience z udržitelných zdrojů, u nichž jsou zaručeny i férové podmínky pro místní komunity tak, aby se uchovaly přírodní zdroje i do budoucna. Tuberóza v My Way Intense roste v Indii, stopy jiskřivých tónů pomerančových květů vedou do Egypta, bergamot do italské Kalábrie, santalové dřevo pochází v Nové Kaledonie, vanilka z Madagaskaru.
Zároveň jde o velmi moderní vůni, která se bez bezpečné syntetiky neobejde. Carlos Benaïm, označovaný také za nejlepšího žijícího parfémáře Ameriky, vysvětluje proč. „Osobně miluji přírodní ingredience a pracuji s nimi, co nejvíce to jde. Někdy jich použiji až dvacet nebo třicet do jediné vůně. Nelze ale vytvořit parfém jen z přírodních zdrojů, to prostě nejde. Nedosáhnete takové elegance a sofistikovanosti a originality, jako když máte možnost využít obojího.“
Foto: archiv Giorgio Armani
Indická tuberóza
V My Way Intense není zajímavá jen samotná vůně, která se při dotyku s pokožkou rozezní harmonickými tóny bílých květů, ale i fakt, jakým způsobem se jednotlivé složky získávají. V tomto ohledu je Armani průkopníkem. Na získání vůně z pomerančových květů se používá modernizovaná verze tzv. enfleuráže. 
Výsledkem je intenzivnější a trvanlivější větinová vůně, protože tento způsob extrakce zachytává z květů ty nejsložitější a nejtěkavější molekuly. Naopak při zpracovávání tuberózy, která se musí sklízet ručně květ po květu v brzkých ranních hodinách, se využívá inovativní metoda molekulární destilace. Ta zajišťuje plné, krémově sametové aroma tvořící dominantu celého parfému. Šetrné pěstování i zpracování jednotlivých ingrediencí, které jsou vyvinuty exkluzivně pro Giorgio Armani, tvoří zásadní součást celého příběhu vůně.
Neodmyslitelnou součástí složení každé vůně je alkohol. Ten v My Way Intense se destiluje z francouzské řepy pěstované v podmínkách šetrných k životnímu prostředí. Nicméně nezůstává jen u ingrediencí. Značka propracovala každý detail včetně obalů. Samotný flakon, který s intenzivnější verzí dostal tmavě modré dno, je skleněný a jednoduše doplnitelný s patentovaným systémem, při němž nepřijdete do styku s cennou tekutinou, navíc zabalený do lehké papírové krabičky bez celofánu. 
Tím značka ušetřila značnou část obalového materiálu. Ruku na srdce, bez neekologického celofánu se snadno obejdeme. Stejně jde o těch pár sekund, než ho roztrháme při rozbalování vůně. Potisk samotné krabičky je z rostlinných a snadno odbouratelných inkoustů. Karton pochází z recyklovaných zdrojů. Armani se zavazuje podporovat ochranu kriticky ohrožených lesů a kompenzovat zbývající emise prostřednictvím programu zalesňování a projektů na ochranu přírody. Výsledkem tohoto snažení je uhlíkově neutrální produkt. 
Více o ekologické stránce a detailech nové vůně Giorgio Armani se dozvíte v podcastu #VOGUECStalks, kam si beauty editorka Cindy Kerberová pozvala jako hosta Petra Štěpánka, který zastává funkci Scientific director L'Oréal Česká Republika a Slovensko.