Vůně

Kdyby Praha byla parfém

Vůně mohou být inspirované čímkoliv. Od pocitu štěstí přes touhu vládnout světu, ingrediencemi nebo konkrétní osobou, momentem a místem. Jak voní podle parfemářů česká metropole? Čekejte hodně velké překvapení.
Město plné turistů, kaváren, rychlého občerstvení i skvělých restaurací na každém rohu. Město plné parků, tajemných uliček a zákoutí, ve kterých se může odehrát cokoliv. Ať už se na Prahu díváte jakkoliv, musíte uznat, že i přes všechny dopravní zácpy a kočičí hlavy, ve kterých se lámou podpatky snadněji než srdce, je jedním z nejkrásnějších měst na světě. Stejně jako Paříž, New York nebo Berlín, i Praha si našla cestu k parfemářům. Ti ji vidí podobně jako malíři, hudební skladatelé a básníci. Krásnou, kouzelnou, romantickou a tady jako hodně svěží místo plné energie. Pokud hádáte, že k zachycení jejího ducha jsou zapotřebí hlavně dřevité a květinové tóny, budete překvapeni. 
Zásadní ingrediencí pro parfémy inspirované hlavním městem je mandarinka. Trochu sladká, trochu kyselá. Jiskřivá jako slunce odrážející se od pražských střech. V jejích medových odlescích poznáte centrum plné stánků se sladkostmi, příjemná štiplavost evokuje procházku za časných ranních hodin, kdy se město teprve probouzí po další hříšné noci. Plná energie a uklidňující zároveň. Přímočará i tajuplná. Stejně jako stověžatá Praha. 

Západ slunce

Existuje něco krásnějšího než pohled na zapadající slunce nad Prahou? Kdo ten pohled zažil, ví, že se tomu jen máloco vyrovná. A teď si představte, že tento pohled máte každý den. Zlatou hodinu, kdy světlo přechází ze zlatavé pod intenzivní rudou. Moment, během kterého se stíny prodlužují a věci dostávají zcela nové obrysy. Když toto světelné divadlo budete mít každý den, zákonitě ve vás probudí tvůrčího ducha. Tak vznikla vůně Ad Libitum od české značky Pigmentarium, která za trh oficiálně vstupuje 24. října, kdy se začne prodávat v Ingredients.
Západ slunce nad Pražským hradem podle Jakuba Floriana Hiermanna, který vůni sám namíchal, voní po mechu a mandarinkách. Tato kombinace není moc obvyklá, vlastně je dost netypická. Dvě velmi odlišné ingredience spolu na první pohled nemají moc společného a vlastně se k sobě ani moc nehodí. Ale vůně si v posledních letech na pravidla moc nehrají a nic není nemožné. 
První parfém Pigmentarium otevírají zářivé citrusy, evokující sluneční paprsky. Dominantní mandarince sekunduje bergamot a etrog, citrus známý pro svou roli během židovských svátků Sukot. Cedrové dřevo, které bývá u většiny vůní až v samotném základu, se objevuje už v srdci, kde díky neroli pokračuje svěží citrusová vlna umocněná jasmínem. V samotném základu najdete mech, pižmo a pačuli, které letos slaví svůj triumfální návrat na scénu. 

Procházka parkem

Francouzka Elodie Pollet se přestěhovala do Prahy a bylo tak jen otázkou času, kdy představí parfém podle české metropole. Po inspiraci Arabským poloostrovem, zahrady ve Versailles, pařížskými parky a Hedvábnou stezkou se nechala okouzlit stověžatým městem. V své jedenácté vůni od hlavičkou vlastní značky Eutopie zachytila pražské jaro, kdy zima odchází a všechno se začíná zelenat. Déšť, dopadající na kamennou dlažbu Karlova mostu, přináší vůni ještě ne úplně rozkvetlých šeříků. Ve vzduchu je cítit energie nové sezony, která v posledních letech netrvá moc dlouho. Ten přechod mezi chladnou zimou a horkým létem je sice krátký, ale o to intenzivnější.
Vůně ve fialovém flakonu na první pohled evokuje šeříky, ale nenechejte se zmást. Víc než silné aroma jejich květů ucítíte příjemné zelené akordy, které se přes květinové srdce rychle rozvinou v elegantní základ. Vzpomeňte si na ten moment, kdy na jaře poprvé odložíte kabát a vezmete si jen lehký kašmírový svetr. Tak přesně tak se budete cítit s No. 11.
Madame Pollet na této vůni spolupracovala s Nanako Ogi, parfemářkou ze společnosti Givaudan. Ta Prahu vidí jako květinovo-dřevitý mix šeříku s růžemi a magnoliemi se kapkami bergamotu a růžového pepře na cedrovém dřevu. A ani tady nechybí jiskřivé aroma mandarinek, které celou kompozici otevírá.